Nieuwsbericht

Bakens op de route van stad naar zee

Gepubliceerd: 27 maart 2018Laatste wijziging:

In de week van 26 maart wordt de route naar zee gemarkeerd met bakens. Er komen in totaal 30 bakens op de route van het Centraal Station naar de boulevard van Scheveningen. Met dit project wil Feest aan Zee de verbinding leggen tussen de stad en de kust om iedereen bekender maken met Den Haag als Stad aan Zee. De bakens blijven tot de week voor kerst 2018 staan.

De route naar zee

Over een afstand van 5 kilometer begeleiden de bakens bezoekers van stad naar strand. De route loopt van Den Haag CS via:

  • Koekamp
  • Koningskade
  • Raamweg
  • Plesmanweg
  • Nieuwe Parklaan
  • en de Badhuisweg tot aan de boulevard.

Verlichte bakens op zonne-energie

In de avond licht de kop van het baken blauw op. Op de bakens staan afbeeldingen van de stad en de zee. De bakens bestaan deels uit herbruikbare materialen en maken voor de verlichting gebruik van zonne-energie. De verlichting gaat iedere avond aan via een tijdschakelaar. In de zomer geven de bakens licht van 21.00 tot ongeveer 1.00 uur en in de herfst en de winter van 18.00 tot ongeveer0.00 uur. De tijdstippen zijn afhankelijk van hoeveel zon het zonnepaneel heeft ontvangen. De zonne-energie wordt opgespaard in de accu.

Fietsroute

Met de start van het strandseizoen in april komt er ook een ‘City-Coast-fietsroute’ beschikbaar. Met deze permanente route kan iedereen ‘de weg naar zee’ ervaren. Bezoekers komen langs de mooiste plekjes van Den Haag en de route wordt zowel in een boekje als online op www.feestaanzee.nl aangeboden. Zodra de boekjes beschikbaar zijn vindt u hier ook de afhaalpunten. Later dit jaar komen er meer thematische fietsroutes.

Aanleiding voor de bakens en de fietsroute

Uit onderzoek is gebleken dat maar weinig mensen weten dat de binnenstad van Den Haag op slechts ‘een kwartiertje’ van zee ligt. De zee en vooral de verbinding met de zee is nog onvoldoende in beeld. Andersom geldt dat bezoekers van Scheveningen niet altijd beseffen dat de binnenstad, met haar winkels en cultuur, zich op een steenworp afstand bevindt.

Over Feest aan Zee

Dit project is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen. In 1818 bouwde Jacobus Pronk het 1e badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt de stad haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen.

Bekijk het hele programma op www.feestaanzee.nl.

De baken bij Den Haag Centraal
De baken bij Den Haag Centraal