Nieuwsbericht

Akkoord voor plannen Koekamp en overkapping A12

Gepubliceerd: 20 februari 2019Laatste wijziging:

Gemeente en Staatsbosbeheer gaan de Koekamp voor station Den Haag Centraal verbeteren. Door de veranderingen wordt het stadspark in ere hersteld. Na de verbeteringen zijn er meer bomen. Er komen mooie planten en struiken bij die ook aantrekkelijk voor bijen en vogels zijn. Ook laat de gemeente de overkapping achter de Malietoren verbreden. Dat zorgt voor een betere verbinding met het Haagse Bos.

De Koekamp wordt mooier en groener
De Koekamp wordt mooier en groener

Toegangspoort

De wandel- en fietspaden worden verbeterd. Daardoor kunnen mensen straks prettig door het groen wandelen en fietsen. Staatsbosbeheer stelt het nu nog besloten deel van de Koekamp open voor het publiek. Als eigenaar van de grond wil zij er een informatiepunt maken. Dat informatiepunt gaat de toegangspoort tot het Nationaal Park Hollandse Duinen vormen. Het hertenkamp blijft uiteraard bestaan.

De plannen sluiten aan bij het ontwerp van de nieuwe kruising voor het station. De kruising Rijnstraat - Bezuidenhoutseweg wordt veiliger en ruimer. Door de groene inrichting vormt de kruising 1 geheel met de Koekamp.

Ruimte voor fietsers en voetgangers

Onder het Koningin Julianaplein wordt nu een ondergrondse fietsenstalling gebouwd. Hierdoor fietsen er in de spits zo’n 8000 mensen door het gebied en lopen er veel voetgangers. Met de verbeteringen is er voor hen voldoende ruimte. Bovendien sluiten Koningin Julianaplein en de Koekamp dan goed op elkaar aan.

Groene stadsentree Den Haag Centraal

De gemeente werkt voor dit project samen met Staatsbosbeheer. De nieuwe plannen horen bij de verbeteringen van het gebied rond Den Haag Centraal. Het doel is bezoekers vanuit het station, een nog groenere 1e kennismaking met de stad te geven. Ook voor de toekomstige bewoners is een groene leefomgeving van belang.

Hoewel de gemeenteraad het ontwerp vorig jaar al had aangenomen, waren nog enkele aanpassingen in het ontwerp nodig. De gemeenteraad stemde onlangs volledig in met de plannen.

Bekijk de video over de groene stadsentree (Youtube-kanaal van de gemeente)