Nieuwsbericht

Activiteiten voor verkeersveiligheid

Gepubliceerd: 18 september 2019Laatste wijziging:

Verkeer is van iedereen. Samen moeten we ervoor zorgen dat het veilig is op straat en iedereen in het drukke verkeer elke dag weer veilig thuis komt. De gemeente, scholen en andere organisaties die zich inzetten voor verkeersveiligheid organiseren in september en oktober campagnes en activiteiten. Doet u mee?

In september en oktober wordt landelijk en in Den Haag het volgende gedaan om extra aandacht te vragen voor verkeersveiligheid:

Schoolbrengweek

Het schooljaar is weer begonnen. Een goed moment om aandacht te geven aan verkeersveiligheid. Tijdens de Schoolbrengweek van 16 tot en met 20 september roepen scholen ouders en leerlingen op om zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te gaan. Dit is gezond en veilig. 

Schoolzones

Met schoolzones wil de gemeente de verkeersveiligheid rondom scholen voor kinderen verbeteren. Schoolzones vragen extra aandacht van de weggebruiker. Door speciale markeringen en aanpassingen aan de oversteekplaatsen is het voor autorijders duidelijk dat zij dicht bij een school komen waar kinderen fietsen of lopen. Zij kunnen dan hun snelheid aanpassen. Ook aan het begin van dit schooljaar zijn er weer nieuwe schoolzones gemaakt. Bijvoorbeeld bij basisschool De Grote Beer (lees het artikel op de website van de Posthoorn). Inmiddels heeft 80% van de Haagse scholen een schoolzone. Volgend jaar zal dat 90% zijn.

Experiment met schoolstraat

De Abeelstraat is van 18 tot en met 27 september een schoolstraat. Dit betekent dat de straat tijdens haal- en brenguren wordt afgesloten. De gemeente gaat kijken wat dit experiment oplevert: passen ouders en kinderen hun gedrag aan, hoe voelt zo’n afgesloten straat, wordt het veiliger op straat?

Veilig leren fietsen

Op woensdag 18 september is er een verkeersparcours bij de atletiekbaan in het Hengelopark. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen hier oefenen met fietsen en een fiets-apk krijgen.

Verkeersparcours voor kinderen in de basisschoolleeftijd
Verkeersparcours voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Niet appen op de fiets

Op de Haagse Prinsjeskermis staat een 3D-bike van de campagne MONO, ongestoord onderweg. De jongeren kunnen hier op een digitale manier ervaren wat het betekent om te fietsen en tegelijkertijd te appen. Dat zorgt voor gevaarlijke afleiding: niet doen dus! Lees meer over de campagne op de website van MONO.

Park[ing] Day

Op 20 september is het internationale Park[ing] Day. En ook Den Haag doet mee. In een aantal straten rond de Boekhorststraat en Paviljoensgracht worden parkeerplekken omgebouwd tot publieke parken. Hoe kunnen parkeerplekken eruit zien als er geen auto’s op staan en de fiets belangrijker wordt op straat? Voelt het dan op straat ook veiliger? Lees meer over Park[ing] Day op parkingdaydenhaag.nl.

BOB in de sportkantine

BOB in de sportkantine is onderdeel van de ‘Ik Maak Een Punt Van Nul’ campagne. BOB sport wil voorkomen dat sporters en supporters na kantinebezoek achter het stuur gaan zitten nadat zij hebben gedronken én maakt mensen bewust van veilig gedrag op de fiets. De komende weken komt een speciaal promotieteam tijdens de pauze of na de wedstrijd langs bij verschillende Haagse sportkantines. Lees meer over deze campagne en meld u aan als BOB sport op de website BOB in de sportkantine.