Natuur- en milieueducatie Voortgezet Onderwijs

Docenten van Haagse Voortgezet Onderwijs scholen kunnen bij Natuur- en milieueducatie (NME) terecht voor projecten, lesopdrachten, advies en voor het lenen van veldwerkmaterialen. Ook organiseert NME 2 keer per jaar een bijscholingsworkshop voor docenten.

Projecten

Via het jaarprogramma biedt de afdeling Natuur- en milieueducatie verschillende projecten aan om leerlingen kennis laten maken met natuur, milieu en duurzaamheid in hun eigen leefomgeving. In de meeste projecten staat het zelf ervaren voorop. De onderwerpen sluiten aan bij vakken als Biologie, Aardrijkskunde of praktijkonderwijs. Enkele voorbeelden van projecten zijn:

  • Aquamarijn Blauw: (onderbouw)leerlingen onderzoeken de kwaliteit van het water in de buurt van school.
  • Haagse Luchtwegen: leerlingen gebruiken een GISprogramma om een beeld te krijgen van de luchtkwaliteit op hun dagelijkse route naar school.
  • Duurzame Masterchef: een praktische kookwedstrijd waarin leerlingen werken met lokaal, biologisch en duurzaam voedsel.

Wilt u meer informatie of meedoen met 1 van de projecten? Bekijk het uitgebreide aanbod in het Jaarprogramma milieueducatie.

Korte opdrachten

Naast de projecten zijn er speciaal voor de Haagse VO scholen korte opdrachten ontwikkeld. De lesopdrachten duren 1 of 2 lesuren en sluiten aan bij de lessen natuur en milieu. Er zijn onder andere opdrachten over:

  • ecologie in de stad
  • diergedrag
  • het weer
  • paddenstoelen

U kunt de korte opdrachten gratis downloaden in het jaarprogramma.

Veldwerklocatie en uitleen veldwerkmaterialen

In het Zuiderpark ligt het Veldwerkcentrum Practikaal met een ontdektuin. Docenten kunnen hier met hun leerlingen diverse onderzoeken uitvoeren. En er kunnen veldwerkmaterialen geleend worden voor onderzoek bij de school of op een andere locatie.

U vindt meer informatie over dit veldwerk in het overzicht Producten Milieueducatie.

Nieuwsbrief Nieuwsgierig VO

Elke 2 maanden brengt NME de nieuwsbrief VO uit. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele projecten? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van Milieueducatie.

Meer informatie

Wilt u meedoen aan 1 van de projecten? Of wilt u meer weten over het aanbod voor voortgezet onderwijs? Stuur dan een e-mail naar milieueducatie.vo@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 22 februari 2016Laatste wijziging: 16 november 2020