Zuiderpark

Het Zuiderpark is een volkspark uit de jaren 20. Veel Hagenaars komen hier graag om te wandelen, skaten, fietsen of gewoon heerlijk in het gras te liggen. En het grootste gratis festival van Europa vindt hier plaats: Parkpop.

Met de aanleg van het Zuiderpark werd in 1923 gestart. Pas in 1936 vond de officiële opening plaats. Het park heeft veel bijzondere plekken. Bijvoorbeeld de uitzichtheuvel ‘De Villierskopje’ of de middeleeuwse eendenkooi.

Het park is geliefd bij veel Hagenaars. In de zomer kunt u er picknicken met familie en vrienden. Er zijn ook grote evenementen in het park, zoals Parkpop en het Milan Festival. In de zomermaanden zijn er veel bijzondere concerten in het Openluchttheater Zuiderpark.

Adres en bereikbaarheid

Het Zuiderpark heeft meerdere ingangen: de Vreeswijkstraat, Loevesteinlaan, Melis Stokelaan en het Veluweplein. Het park is met het openbaar vervoer bereikbaar. Kijk op www.htm.nl voor de mogelijkheden.

Met de auto is het Zuiderpark via de Melis Stokelaan en de Soestdijksekade goed bereikbaar. Er zijn 3 parkeerplaatsen. Die vindt u bij de ingangen aan het Veluweplein en de Melis Stokelaan.

Skatevoorziening

In het park ligt prima asfalt om te skaten. Voor de echte fanaten ligt aan de rand van het park een skatevoorziening met een miniramp en quarterpipe. Voor de creatieve jeugd is er een Wall of Fame om graffiti op te maken. Er is ook een rolschaatsbaan in het park.

Speelweides en westernspeelplaats

Er zijn 3 grote speelweiden met een totale oppervlakte van 14 hectare. Voor de grote kinderen is er een 6 meter hoog speelkasteel. Jonge kinderen spelen graag op het speelterrein Ot en Sien. Op het zand staan wipkippen en schommels. En voor een echte wildwest-sfeer is er een westernspeelplaats.

Natuurspeelplaats Zuiderpret

Gloednieuw is de natuurspeelplaats Zuiderpret. Hier kunnen kinderen spelen met water, zand, modder, losse takken enzovoort. In de bosjes kunnen kinderen verstoppertje spelen maar ook boomhutten maken met de losse takken die er liggen. Tussen hoge heuvels is een loopbrug gemaakt die aansluit op een uitkijktoren. Daarnaast is er ook een snelstromende beek waar kinderen heerlijk met en in het water kunnen spelen. Tip: neem kaplaarzen en droge kleding mee. Kijk voor meer informatie op de pagina Natuurspeelplaats Zuiderpret.

Landengebied

Bent u liefhebber van veel verschillende boom- en heestersoorten? Bezoek dan het arboretum 'Landengebied'. Na 10 jaar werken is het Landengebied in het Zuiderpark klaar. De tuin is helemaal opgeknapt en er zijn meer dan 2900 bomen en heesters bijgekomen.

Het Landengebied dankt zijn naam aan Simon Doorenbos. Hij kreeg rond 1935 vele planten, stekken, enten en zaden, of bracht deze mee uit verre landen. Doorenbos plantte de struiken en planten op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika. Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer.

Wilt u meer informatie over het landengebied? Vraag dan de folder Wandelen door het 'Landengebied' in het Zuiderpark aan. Stuur hiervoor een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl.

  Bomen-, bloemen- en kruidentuin

  In de bomentuin staan bomen en struiken uit de hele wereld. De bloementuin heeft een prachtige verzameling van bloeiende vaste planten. En de kruidentuin biedt een verscheidenheid aan kruiden. Zoals peterselie, tijm en bieslook. U mag deze kruiden plukken.

  School- en ouderentuinen

  Deze liggen naast de stadsboerderij de Herweijerhoeve. Jong en oud vinden hier een plekje voor een moestuin. De tuinen zijn aangelegd om stadskinderen in contact te brengen met de natuur.

  Kunst

  Er zijn prachtige kunstobjecten in het park te zien. De beelden zijn geplaatst door Stroom Den Haag, het centrum voor beeldende kunst.

   Zwemmen

   Wilt u zwemmen? Dat kan in zwembad Zuiderpark. Er is een 45 meter lange waterglijbaan. Ook bezit het zwembad een peuterbad, wildwaterkreek, whirlpool, solarium en een Turkse stoomcabine.

   Zie ook Heempark De Heimanshof
   Zie ook: Kijk op Zuiderpark Den Haag voor alle activiteiten in het park.

   Gepubliceerd: 10 april 2017Laatste wijziging: 17 september 2020