Stiltegebieden in en om Den Haag

Zin in een ontspannende wandeling of fietstocht door natuur in en om Den Haag? Zuid-Holland heeft maar liefst 16 stiltegebieden waar je heerlijk van duinen en groen kunt genieten. In en rond Den Haag zijn er 4 stiltegebieden.

Een stiltegebied is een beschermd natuur- of landbouwgebied, waarin de geluiden van flora en fauna overheersen, zoals het ruisen van de bomen en het kwetteren van vogels. ‘Stil’ betekent dat er geen storende geluiden van bijvoorbeeld verkeer te horen zijn.

Stiltegebied Den Haag - Wassenaar - Katwijk

Dit gebied is een ‘grondwaterbeschermingsgebied’, dat gebruikt wordt voor het winnen en opslaan van drinkwater. U kunt hier uitstekend fietsen, wandelen en paardrijden. Het gebied bestaat uit de delen Den Haag/ Wassenaar en Wassenaar/Katwijk. Geniet in dit duinenlandschap van natuurgebied Meijendel en van de grote verschillen in flora en fauna.

Stiltegebied Leiden - Zoetermeer - Alphen aan den Rijn

Dit gebied bestaat uit 3 delen:

  • Braassemermeer
  • het oosten van Leiden
  • Zoetermeer/Leiden

Het gebied is rijk aan natuur, water en cultuur. U kunt hier heerlijk wandelen, fietsen en varen. Ook is het mogelijk om monumentale boerderijen te bezoeken, waarvan er een aantal in het gebied staan. Kijk voor meer informatie op de website van Land van Wijk en Wouden

Stiltegebied Midden-Delfland

Dit gebied is het laatste open weidegebied in de omgeving van Den Haag. Het  bestaat uit 5 delen:

  • ’t Woud
  • Kralingerpolder
  • ten noorden van Schipluiden en Schiedam
  • ten zuiden van Schipluiden en Schiedam
  • ten zuiden van Pijnacker
Kaart Stiltegebied
Kaart Stiltegebied

Stiltegebied Midden-Delfland is veenweidegebied met polderwegen, vaarten en boerderijen. Het bestaat uit verschillende natuurgebieden, zoals de Ackerdijkse Plassen. Er zijn veel verschillende planten en dieren te vinden.

U kunt in dit gebied erg goed fietsen, omdat er verschillende fietsknooppunten zijn. Er zijn ook verschillende activiteiten te ondernemen, zoals boerengolf. Kijk voor meer informatie op de website van Midden-Delfland.

Stiltegebied Monster

Tussen Kijkduin en Monster ligt een prachtig duingebied, waar drinkwater wordt gewonnen en opgeslagen. Er zijn ontkalkte oude duinen, duinbossen, graslanden, duinheiden en plassen. In het voorjaar kunt u hier genieten van de bloei van de wilde hyacint.

Gepubliceerd: 4 juni 2010Laatste wijziging: 27 augustus 2019