Scheveningse Bosjes

De Scheveningse Bosjes horen bij het jonge duinlandschap dat tussen 1100 en 1400 is ontstaan aan de kust. Oorspronkelijk bestond het gebied uit kale, woeste duingronden. Pas na de aanleg van landgoed Zorgvliet door Jacob Cats, werd er bos aangeplant. Dit om de overlast door zandverstuiving tegen te gaan. Zo is er een gevarieerd duinbos ontstaan.

In de periode 1940 - 1945 zijn grote delen van de Scheveningse Bosjes gekapt. Dat kwam omdat veel Hagenaars in de oorlogsjaren hout nodig hadden om zich te verwarmen. In de jaren 1945 - 1950 zijn deze delen opnieuw bebost. De Scheveningse Bosjes hebben veel reliëf en een kalkrijke bodem. U kunt het reliëf nog goed zien in het Belvederegebied, aan de noordzijde van de Prof. B.M. Teldersweg.

Oude monumenten

Het bos straalt geschiedenis uit. Ooit was dit bos het jachtterrein van de koning. Wanneer u door het bos wandelt, komt u veel oude monumenten tegen. Bijvoorbeeld de Joodse begraafplaats, het Indisch monument, de Cremerbank, de Verhuellbank en het borstbeeld van Constantijn Huijgens.

Activiteiten

In de Scheveningse Bosjes kunt u prachtig wandelen of hardlopen op slingerpaadjes tussen verschillende soorten loofbomen. In het bos lopen verschillende routes voor voetgangers en ruiters. Kinderen kunnen spelen op de populaire zandspeelplaats in de Bosjes (zijde Ary van der Spuyweg). Aan de noordzijde van het bosgebied ligt Madurodam en tennispark De Bataaf.

Adres

De Scheveningse Bosjes liggen tussen de Scheveningseweg, de Archipelbuurt, de Haringkade en het Van Stolkpark.

Gepubliceerd: 19 juni 2017Laatste wijziging: 3 augustus 2017