Recreatiegebied Madestein

Madestein is een van de grootste groengebieden van Den Haag met veel recreatievoorzieningen. Sportievelingen bezoeken het sportcomplex. Natuurliefhebbers spotten een groene specht of zelfs ijsvogel in het vogelrustgebied. Met de kinderen kunt u boerderij Pluk! bezoeken.

Adres en bereikbaarheid

Er zijn veel ingangen rondom Madestein. Vanuit de wijk Kraayenstein (ook eindhalte tramlijn 2) aan de oostzijde van Madestein kunt u het gebied via de fiets- en wandelbrug over de Lozerlaan bereiken.

Recreatiegebied Madestein is bereikbaar met de buslijnen 31, 35 en 36. Met de auto kunt u recreatiegebied Madestein bereiken via de Lozerlaan, Nieuweweg en Monsterseweg. Verspreid over het gebied zijn er 8 parkeerplaatsen. U vindt de parkeerplaatsen rond de sportvelden bij de Madesteinweg, bij het partycentrum Madestein, langs de Madesteinweg tegenover de Oostmadeweg en langs de Madepolderweg.

Nieuwe gebruikzones met eigen regels

In de buurt van Madestein wordt gebouwd. Om conflicten te voorkomen voert de gemeente in een gedeelte van Madestein gebruikzones in. Deze zones zijn met borden aangegeven en gaan per direct in.

 • Het grasveld tussen de Oostmadeweg en de Madepolderweg is een barbecuevrije zone. U mag hier (net als altijd) uw hond los laten lopen.
 • In het gebied van de 'dagcamping' moeten honden vanaf 1 mei tot 1 oktober 2020 aan de lijn. In dit gebied kunt u dan barbecueën en honden mogen er niet loslopen. 
 • In de overgangsperiode waarschuwen de handhavingsmedewerkers mensen die zich niet aan de nieuwe gedragsregels houden.
 • De Haagse hondenkaart voor de 'dagcamping' in Madestein wordt aangepast.

     Geschiedenis

     Recreatiegebied Madestein werd in 1969 aangelegd in 2 polders ten zuidwesten van Den Haag:

     • de Oostmadepolder
     • de voormalige Zwarte polder

     Langs de Lozerlaan werd het gebied ingericht met een wijk- en buurtfunctie. In het meer zuidwestelijk gelegen deel kwamen recreatievoorzieningen. Inmiddels is Madestein uitgegroeid tot een groengebied waar altijd wat te doen is.

     Recreatieplassen

     Rond de kleine en grote recreatieplas liggen diverse strandjes met daaraan lig- en speelweides.

     Boerderij Pluk!

     Pluk! is geen ‘gewone’ boerderij. Zo heeft Pluk! een lunchroom, kunt u er een kinderfeestje vieren, een ruimte afhuren en groente en fruit plukken. Natuurlijk ontbreken de dieren niet en die zijn er dan ook in overvloed. Konijnen, een paard, geiten, schapen, varkens, kippen, kalkoenen en poezen. Bij Pluk! worden cliënten van Parnassia begeleid, die op de boerderij werken en het onderhoud doen. Verder steunt de boerderij op vrijwilligers. Deze organisatie onderhoudt ook een heemparkje.

     Fiets-, wandel- en ruiterroutes

     Het zuidwestelijk deel van Madestein is met het noordwestelijke verbonden door een voet- en fietspad. Dit pad vormt de verbindingsroute van het poldergebied, via De Uithof en landgoed Ockenburgh, naar de duinen en het strand. Ook zijn er diverse ruiterpaden met verbindingen naar De Uithof, de duinen en het strand.

     Sportcomplexen

     In het noordwestelijk deel van Madestein liggen sportcomplexen en een aantal verenigingen voor voetbal, hockey en cricket. Aan de Boomaweg is watersportaccommodatie De Madelief gevestigd.

     Kamperen

     De Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) houdt zich sinds 1912 bezig met kamperen op een eenvoudige en rustige manier. Het kampeerterrein van Madestein ligt direct aan het water. Er is een kampvuurkuil aanwezig.

     Gepubliceerd: 29 oktober 2019Laatste wijziging: 30 oktober 2019