Recreatiegebied Madestein

Madestein is een van de grootste groengebieden van Den Haag met veel recreatievoorzieningen. Sportievelingen bezoeken het sportcomplex. Natuurliefhebbers spotten een groene specht of zelfs ijsvogel in het vogelrustgebied. Met de kinderen kunt u stadsboerderij Hoeve Bijdorp bezoeken. Voor 55-plussers met groene vingers zijn er speciale buurttuintjes.

Adres en bereikbaarheid

Er zijn veel ingangen rondom Madestein. Vanuit de wijk Kraayenstein aan de oostzijde van Madestein, kunt u het gebied via de fiets- en wandelbrug over de Lozerlaan bereiken.

Recreatiegebied Madestein is bereikbaar met de buslijnen 31, 34, 35, 86 en 421. Met de auto kunt u recreatiegebied Madestein bereiken via de Lozerlaan, Nieuwe Weg en Monsterseweg. Verspreid over het gebied zijn er 8 parkeerplaatsen. U vindt de parkeerplaatsen rond de sportvelden bij de Madesteinweg, bij het partycentrum Madestein, langs de Madesteinweg tegenover de Oostmadeweg en langs de Madepolderweg.

Geschiedenis

Recreatiegebied Madestein werd in 1969 aangelegd in 2 polders ten zuidwesten van Den Haag:

  • de Oostmadepolder
  • de voormalige Zwarte polder

Langs de Lozerlaan werd het gebied ingericht met een wijk- en buurtfunctie. In het meer zuidwestelijk gelegen deel kwamen recreatievoorzieningen. Inmiddels is Madestein uitgegroeid tot een groengebied waar altijd wat te doen is.

Heempark

Gaat u wandelen in het heempark H.J. Bos? Dan komt u veel Nederlandse landschappen tegen. Zoals bossen, weilanden, duinen, polders en dijken. Wanneer de planten die voor deze landschappen karakteristiek zijn in 1 park zijn samengebracht, heet dat een heempark.

Recreatieplas

Rond de grote en kleine recreatieplas liggen diverse strandjes met daaraan lig- en speelweides. Aan de zuidkant van de grote recreatieplas vindt u restaurant 't Brasserietje met terras aan het water.

Boerderij Hoeve Bijdorp

Op de boerderij Hoeve Bijdorp wonen allerlei dieren, zoals konijnen, schapen, kippen, geiten, varkens en koeien. De boerderij wordt beheerd door Parnassia. Er is ook een vlindertuin in Madestein.

Fiets-, wandel- en ruiterroutes

Het zuidwestelijk deel van Madestein is met het noordwestelijke verbonden door een voet- en fietspad. Dit pad vormt de verbindingsroute van het poldergebied, via De Uithof en landgoed Ockenburgh, naar de duinen en het strand. Ook zijn er diverse ruiterpaden met verbindingen naar De Uithof, de duinen en het strand.

Sportcomplexen

In het noordwestelijk deel van Madestein liggen 4 sportcomplexen en meerdere verenigingen voor voetbal, hockey of cricket en watersportaccommodatie De Madelief.

Kamperen

De Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) houdt zich sinds 1912 bezig met kamperen op een eenvoudige en rustige manier. Het kampeerterrein van Madestein ligt direct aan het water. Er is een kampvuurkuil aanwezig.

Barbecue├źn

In Madestein mag u ook barbecue├źn. Ruim hierbij wel uw afval op, anders kunt u een bekeuring krijgen.

Gepubliceerd: 10 april 2017Laatste wijziging: 26 april 2017