Natuurgebied De Uithof

De Uithof is een recreatief natuurgebied. De natuur is heel gevarieerd. Zo zijn er maar liefst 355 soorten planten, vissen en vogels. Geen zin om te wandelen of te fietsen? Ga dan naar de ijsbaan, skibaan of klimhal.

De Uithof ligt in het zuidwesten van Den Haag, aan de rand van de stad. Samen met recreatiegebied Madestein vormt De Uithof een groene buffer tussen de stad en het Westlandse kassengebied.

Karakteristiek

Boerderij Adrianahoeve bij de manege is een overblijfsel van de oorspronkelijke Uithofspolder. De Uithof is in een periode van ruim 25 jaar aangelegd. Het is nu een van de grootste groengebieden van Den Haag. Er zijn ook een ijsbaan, een skibaan en een klimhal.

Activiteiten in De Uithof

  • Een leuke attractie voor jong en oud is de doolhof dat op een helling werd gebouwd. Heeft u het middelpunt van het labyrint gevonden? Dan kunt u genieten van een fraai uitzicht.
  • Achter het doolhof ligt 1 van de oudste gemeentelijke boomgaarden van Nederland. Hier staan fruitsoorten als appel, peer en pruim. De boomgaard is het hele jaar vrij te bezoeken, maar wordt tijdelijk afgesloten wanneer de vruchten rijpen. Dan zijn de oude fruitbomen te kwetsbaar. Jaarlijks kunt u zich via de website aanmelden om fruit te plukken. Hou hiervoor de openingspagina van deze website goed in de gaten.
  • Opvallend in De Uithof is de lange dijk die het gebied doorkruist. Langs en op de dijk loopt een fiets- en voetpad.
  • Vanaf het parkeerterrein bij de keerlus van tramlijn 6 loopt de Eikenlaan. Het lange pad van de Eikenlaan voert dwars door het natuurgebied en sluit aan op de paden langs de dijk. De Eikenlaan is alleen voor voetgangers en fietsers.
  • Een andere laan vanaf het parkeerterrein is de Lindelaan. Deze wandel-, fiets-, en ruiterroute staat haaks op de Eikenlaan. De Lindelaan loopt door een stuk jong bos van De Uithof.
  • Een belangrijke en intensief gebruikte route is de Beukenlaan. Die ligt ten noordwesten van het dierenasiel. Langs de Beukenlaan en in het midden staan lange rijen jonge Beuken.
  • Vanaf de 2 maneges lopen verschillende ruiterpaden door het gebied in de richting van Wateringen, Madestein, Ockenburg en het strand van Kijkduin.

Bereikbaarheid

De Uithof is bereikbaar met de buslijnen 14, 25, 27, 125, 126, 129, 136 en 139 en tramlijn 6 en 9. Met de auto bereikt u De Uithof via de Lozerlaan. U kunt uw auto kwijt op het parkeerterrein via de ingang aan de Lozerlaan tegenover de Meppelweg.

Fietsers, wandelaars en ruiters maken gebruik van ingangen aan de Lozerlaan, de Erasmusweg, de Nieuweweg en de brug over de Wennetjessloot. Deze laatste ingang verbindt De Uithof met het aangrenzende tuinbouwgebied. Bij de hoofdingang aan de Lozerlaan zijn fietsenstallingen.

Adres

Jaap Edenweg 10
2544 NL Den Haag
Website De Uithof

Gepubliceerd: 10 april 2017Laatste wijziging: 25 februari 2020