Landgoederen Marlot en Reigersbergen

De landgoederen Marlot en Reigersbergen vertegenwoordigen een cultuurhistorisch erfgoed. Door hun historie, natuur en recreatie zijn beide gebieden erg waardevol voor de inwoners van Den Haag.

Marlot is sinds 1917 opengesteld voor publiek. Het heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Op het terrein vindt u een vlindertuin met bijna 20 soorten vlinders. Daarbuiten ligt het boerenland waarin u kunt wandelen en fietsen.

Karakteristieke landschapsstijl

De tuinen van Marlot werden in de periode van 1677 tot 1712 aangelegd volgens de stijl van het Hollands classicisme. In de periode van 1783 tot 1828 ontwikkelde het landgoed zich verder onder invloed van deze landschapsstijl. Zo heeft het parkbos een beek met bruggetjes en slingerende paden.

Reigersbergen is in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. De contouren van het landhuis en de tuin zijn nog te zien. Op het terrein is een vlindertuin.

Verbonden via bruggetjes

Marlot en Reigersbergen zijn op 4 plaatsen met elkaar verbonden. Via bruggetjes kunt u van van het ene landgoed naar het andere wandelen. Op Marlot ligt aan de westzijde een fietspad. Via de Leidsestraatweg fietst u over de monumentale boogbrug een fietspad op dat over Marlot naar de Bezuidenhoutseweg leidt.

Activiteiten op de landgoederen

  • Voor het landhuis Marlot is een speelweide
  • In de landgoedbossen kunt u wandelen over lanen met oude, dikke bomen.
  • Op landgoed Reigersbergen is een koffiehuis aan de Leidsestraatweg
  • Op het landgoed Reigersbergen bevindt zich een vlindertuin. De tuin is niet toegankelijk, maar vanachter een hek heeft u een goed zicht op de vlindertuin.

Nectarplanten en waardplanten

In de vlindertuin groeien planten die veel nectar bevatten, zoals het koninginnekruid, sedum en de damastbloem. Vlinders hebben nectar nodig zodat ze energie hebben om te vliegen en zich voort te planten. Naast deze zogenoemde nectarplanten, zijn op het landgoed ook waardplanten te vinden. Dit zijn planten die dienen als voedsel voor rupsen. De wilde peen, pinksterbloem, herik en gele toorts zijn waardplanten die in de vlindertuin groeien. In het wandelgebied groeien veel brandnetels. Deze plant is onmisbaar voor de voortplanting. De eitjes worden aan de onderkant van de bladeren gelegd. De uitgekomen rupsen eten de bladeren om zich daarna te verpoppen.

Toegankelijkheid

Beide landgoederen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Alleen Reigersbergen is iets minder goed beloopbaar.

Adres en bereikbaarheid

De hoofdingang is aan de Marlotlaan, maar u kunt het landgoed ook bereiken via de Bezuidenhoutseweg, Hofzichtlaan en de Leidsestraatweg.
Met de auto bereikt u de landgoederen via de Bezuidenhoutseweg, Hofzichtlaan en Leidsestraatweg. Er zijn geen speciale parkeervoorzieningen aanwezig, maar rondom het landgoed kunt u gratis parkeren.
De landgoederen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk op de website van 9292.nl.

    Gepubliceerd: 19 juni 2017Laatste wijziging: 10 september 2020