Landgoed Oosterbeek

Landgoed Oosterbeek is in de 17e eeuw ontstaan als buitenplaats in de duinen en ligt naast landgoed Clingendael. Oosterbeek ligt op Wassenaars grondgebied, maar is sinds 1953 eigendom van de gemeente Den Haag. Van het oorspronkelijke landgoed zijn het park en het omringende bos overgebleven.

Er zijn wandelroutes via Oosterbeek en Clingendael van 2 of 4 kilometer die de moeite waard zijn. Ze voeren langs bomenlanen, doorkijkjes, groene gazons en de bijzondere waterpartij. Aan de oevers van de beek groeien allerlei inheemse planten.

Hoe komt u er?

  • Landgoed Oosterbeek bereikt u via Landgoed Clingendael, de Van Brienenlaan en de Benoordenhoutseweg.
  • Komt u met het openbaar vervoer? Kijk op 9292.nl om uw reis te plannen.
  • Fietsen is alleen toegestaan op de oprijlaan van Oosterbeek. Er is een onbewaakte fietsenstalling bij de hoofdingang van landgoed Clingendael en Oosterbeek.
  • Wandelen mag op de paden en gazons.
Landgoed Oosterbeek
Landgoed Oosterbeek

Rijksmonument

De geschiedenis van Oosterbeek is nog altijd voelbaar op het landgoed. Oosterbeek is een rijksmonument omdat de kenmerken van de vroege landschapsstijl nog goed te herkennen zijn. Omstreeks 1786 werd gestart met de verandering van baroktuin naar het landschapspark. De ontwerper is J.D. Zocher sr.

Planten en dieren

De vroege landschapsstijl heeft zowel open als besloten typen beplanting. Deze variatie in combinatie met water trekt veel verschillende soorten planten en dieren. Oude bomen zijn belangrijke broed- en slaapplaatsen voor vogels en vleermuizen. Zelfs dood hout heeft waarde, want daarop leven schimmels, mossen en planten waar insecten van profiteren. Dit is weer goed voor diverse insectenetende vogels en ook dieren als egels.

Meer informatie

Wilt u meer weten over landgoed Oosterbeek? Vraag dan de folder Welkom op landgoed Oosterbeek aan. Stuur hiervoor een e-mail naar groenbeleid@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 19 juni 2017Laatste wijziging: 17 september 2020