Japanse Tuin

De Japanse Tuin is het pronkstuk van landgoed Clingendael. Hier zijn prachtige en zeldzame bomen en planten te zien. De tuin is heel kwetsbaar. Daarom is de Japanse Tuin slechts 8 weken in het jaar geopend. De tuin is vanwege de maatregelen rondom het coronavirus dit voorjaar gesloten.

Bekijk de video Geniet van de lente in de Japanse Tuin (YouTube-kanaal van de gemeente)

Openingstijden

  U kunt de de Japanse Tuin in het najaar van 2020 weer bezoeken van 10 oktober tot en met 25 oktober, van 10.00 tot 16.00 uur.

   Gevolgen kwetsbaarheid

   Om de tuin te beschermen zijn er een paar regels:

   • Niet toegestaan zijn: honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen.
   • Heeft u een rolstoel? Dan kunt u een beperkt deel van de tuin bezoeken. Er is een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin.
   • Zijn er veel bezoekers? Dan moet u soms even wachten voor u de tuin in mag. Er mag een maximum aantal bezoekers in de tuin komen.
   De Japanse Tuin in de herfst
   De Japanse Tuin in de herfst

   Geschiedenis

   De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door de toenmalige eigenaresse van het landgoed Clingendael, Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Zij werd ook wel freule Daisy genoemd. Per schip maakte zij een of meerdere reizen naar Japan. Zij verscheepte toen enkele lantaarns, een watervat, beeldjes, bruggetjes en misschien het paviljoen naar Nederland.

   Het is de enige Japanse Tuin in Nederland van rond 1910. Het heeft daarom een hoge historische waarde. Vanaf 1954 beheert de gemeente landgoed Clingendael. Medewerkers schoonmaak en groenonderhoud van Den Haag Werkt onderhouden de Japanse Tuin. 

   Plaats voor rust en bezinning

   De tuin heeft een heel eigen en verrassende sfeer, mede veroorzaakt door de schitterende moslaag. De tuin bevat veel stenen lantaarns, met een grote variatie aan vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Het ene watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem.

   Het mooie paviljoen is een populaire plek om van daaruit de tuin te bewonderen. Tot omstreeks 1940 bevonden zich schuifpanelen in het paviljoen. Deze panelen zijn in 2009 teruggeplaatst met de medewerking van Japanse architecten. Het erfgoed van freule Daisy is nu voor de bezoekers van de Japanse Tuin een plaats van serene rust en bezinning.

   Meer informatie

    Landgoed Clingendael

    Gepubliceerd: 9 april 2020Laatste wijziging: 13 mei 2020