Japanse Tuin

De Japanse Tuin ligt in het midden van landgoed Clingendael. In de tuin vindt u zeldzame bomen en planten. Omdat de tuin al heel oud is en kwetsbaar, is deze een aantal weken per jaar open.

De Japanse Tuin is dit najaar weer geopend van zaterdag 14 oktober tot en met zondag 29 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

Het kan druk zijn in de Japanse Tuin. Daarom is er een aparte in- en uitgang gemaakt. Dit staat met borden aangegeven. De ingang is bij het houten bruggetje. De uitgang is via de invalide in- en uitgang bij het Sterrebos.

In het weekend is het vaak drukker in de Japanse Tuin dan op een doordeweekse dag.

Bekijk de video Geniet van de lente in de Japanse Tuin (YouTube-kanaal van de gemeente)

Locatie

Landgoed Clingendael, Wassenaarseweg. Bekijk uw route via Google Maps. Volg in het park de routebordjes ‘Japanse tuin’.

Toegang

Bezoek aan de Japanse Tuin is gratis.

  Regels om de tuin te beschermen

  Omdat de Japanse Tuin heel kwetsbaar is, zijn er een paar regels om haar te beschermen:

  • Niet toegestaan zijn: honden, buggy’s en elektrisch aangedreven hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een scootmobiel.
  • Heeft u een rolstoel? Dan kunt u een kleiner deel van de tuin bezoeken. Er is een aparte ingang met een speciale, kortere route door de tuin. Mensen in een rolstoel kunnen de Japanse Tuin binnenkomen via de uitgangspoort van de andere bezoekers.
  • Zijn er veel bezoekers? Dan moet u soms even wachten voor u de tuin in mag. Er mag een maximum aantal bezoekers in de tuin komen.
  • Bij slecht weer, bijvoorbeeld tijdens harde regenval, kan de tuin tijdelijk worden gesloten.

  Bijzondere sfeer

  De Japanse Tuin heeft een aparte en bijzondere sfeer. Dit komt onder meer door de prachtige moslaag. Daarnaast staan er prachtige en zeldzame planten en bomen in de tuin. In het voorjaar kunt u de volle bloei van de azalea’s, rhododendrons en sierkersen bewonderen. Tijdens de herfstopening is de tuin heel kleurrijk door de herfstverkleuringen van de verschillende Japanse esdoorns.

  De Japanse Tuin in de herfst
  De Japanse Tuin in de herfst

  Historische waarde

  De tuin heeft stenen lantaarns in verschillende vormen. Ook zijn er 2 watervaten. Het ene watervat heeft 4 afbeeldingen van Boeddha's. Het andere watervat heeft de vorm van een lotusbloem. Vanaf het paviljoen kunt u de tuin goed bekijken.

  De Japanse Tuin in de lente
  De Japanse Tuin in de lente

  Veelgestelde vragen

  • Kinderen mogen mee de Japanse Tuin in. Ze moeten wel bij u op het pad blijven. Kinderwagens of buggy’s mogen vanwege de smalle paden niet de tuin in.
  • Helaas is een bezoektijd of tijdslot reserveren niet mogelijk. Om drukte te voorkomen, kunt u het beste aan het begin van de dag of wat later in de middag komen.
  • Ja, dat kan. Het maken van een trouwfoto’s kan alleen tijdens de gewone openingstijden van de Japanse Tuin.
  • Net buiten de Japanse Tuin kunt u eten en drinken bij de theeschenkerij.

  Zie ook

   Gepubliceerd: 12 juni 2023Laatste wijziging: 8 september 2023