Faunapassages in Den Haag

Den Haag heeft een groot aantal faunapassages aangelegd. Een faunapassage helpt een dier op een veilige manier de andere kant van een weg te bereiken.

Faunapassages kunnen de kans op verkeersongelukken verkleinen, want er lopen minder dieren op de weg. Ook helpen de passages bij bijvoorbeeld paddentrek of om inteelt bij dieren te voorkomen.

In Den Haag worden de duinen, landgoederen, buitenplaatsen op de strandwallen, recreatiegebieden en stadsparken met elkaar verbonden door smalle stroken groen, water en bomenlanen.

Looprichels en faunatunnels

In Den Haag is al meer dan 1.200 meter aan looprichels aangelegd en ruim 750 meter aan faunatunnels. Met een looprichel onder een brug of een kleine buis onder de weg, kunnen kleine dieren zoals padden, egels, bunzingen en vossen zonder problemen aan de andere kant van de weg komen. Ook katten maken hier gebruik van.

Uitstapplaats - paddentunnel - looprichel onder een brug
Uitstapplaats - paddentunnel - looprichel onder een brug

Om makkelijk uit het water te klimmen, zijn er langs steile oevers uitstapplaatsen. Egels kunnen bijvoorbeeld goed zwemmen en klimmen, maar dan moeten ze wel houvast hebben.

Ook is er over de Landscheidingsweg in Den Haag een ecoduct. Dit viaduct is voor voetgangers, fietsers en dieren.

Faunapassage Haagse Bos

In het Haagse Bos zitten veel eekhoorns. Eekhoorns zitten het liefst in een boom. Daar bouwen ze nesten in een holle ruimte of van takken en bladeren. Eekhoorns en ook boommarters kruipen niet snel door een tunnel onder de weg. In plaats daarvan gaan zij bovenlangs via de boomtoppen.

Omdat het Haagse Bos wordt omringd door drukke wegen, kunnen de eekhoorns niet naar Clingendael en Meijendel trekken. Toch is dit wel belangrijk, omdat zij een groter leefgebied nodig hebben. Daarom heeft de gemeente Den Haag in september 2012 een faunapassage voor eekhoorns gebouwd. Ook boommarters kunnen hier gebruik van maken. Zo krijgen beide diersoorten meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

Schets faunapassage
Schets faunapassage

De faunapassage bestaat uit 2 stalen staanders met daartussen een driehoekige loopbrug. Vanuit de bomen worden touwen gespannen naar de brug, zodat de eekhoorns op de brug kunnen klimmen. De faunapassage is meer dan 55 meter lang. 

Ecoduct Landscheidingsweg
Ecoduct Landscheidingsweg

Gepubliceerd: 31 oktober 2014Laatste wijziging: 25 april 2017