Bomenplaag: spinselmot of stippelmot

In het late voorjaar en de vroege zomer ziet u wel eens bomen en struiken waarvan de stam en takken zijn bedekt met een heel fijn soort spinrag. Dit wordt veroorzaakt door de spinselmot of stippelmot. De mot en het spinsel zijn niet schadelijk voor mensen. In recreatiegebied De Uithof is dit fenomeen bijna jaarlijks waar te nemen in mei en juni. Ook in 2018 is de spinselmot op verschillende plaatsen in Den Haag aanwezig.

Bepaalde bomen en struiksoorten zijn vanwege hun zoete sap aantrekkelijker voor de spinselmot. Kardinaalsmutsen en de zoete kers worden bijvoorbeeld soms helemaal overwoekerd met de spinsels.

Spinselmot op boom
Spinselmot op boom

Herken de spinselmot

De rupsen van de spinselmot zijn geelgroen of gelig van kleur. Op elk lichaamsdeel zit een aantal donkere stippen. Deze rupsen zuigen in het voorjaar de voeding uit de bladeren. In mei en juni zijn bomen soms helemaal kaalgevreten en ingepakt in een zijde-achtig spinsel. Rond juni zijn de rupsen volgroeid en spinnen zich in dichte cocons in. Uit de cocons komen in juli de spinselmotjes. Deze leggen dan weer eitjes die in september uitkomen.

Geen bestrijding

Deze rupsen zijn niet schadelijk voor mensen en voor veel vogels een waardevolle voedingsbron. De bomen en struiken herstellen zich meestal vanzelf. Om die redenen bestrijdt de gemeente deze rupsen niet. In de woonwijken wordt er wel zoveel mogelijk rekening mee gehouden om gevoelige planten en bomen niet aan te planten.

Zie ook Boomziekten en -plagen in Den Haag

Gepubliceerd: 2 juli 2018Laatste wijziging: 30 juli 2018