Bomenplaag: eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt met name voor in de periode mei tot en met juli en kan vervelende klachten veroorzaken bij mensen en dieren die ermee in aanraking komen. In mei en juni 2018 is de rups gezien op een aantal plaatsen in Leidschenveen-Ypenburg.

Herken de rups

Als de rups uit het eitje is gekomen, is hij eerst oranje en later grijsgroen met een lichte streep aan beide zijden. De volwassen rupsen zijn op hun rugzijde blauwgrijs en op de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam is bedekt met lange witte haren. Daartussen heel kleine haren die eenvoudig loslaten; de brandharen. Zoals de naam al zegt komt deze rups voor in eiken. Grote groepen processierupsen kunnen in korte tijd een boom compleet kaalvreten. Voor de boom is dit meestal geen probleem; die herstelt zich vrijwel altijd vanzelf wanneer de rupsen zich hebben verpopt tot vlinder. Maar vooral voor mensen en dieren kan de rups heel vervelend zijn.

Klachten

De eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 brandhaartjes. Die haartjes hebben een weerhaakje aan het uiteinde. Bij aanraking volgt meestal binnen 8 uur een rode pijnlijke uitslag en jeuk. Dat kan tot 2 weken duren. Komen de haartjes in een oog, dan kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling optreden. Bij het inademen zwelt het slijmvlies in neus, keel en luchtwegen op. Dit kan ook bij dieren gebeuren en vooral bij honden en paarden. De brandhaartjes zweven in de omgeving van de nesten door de lucht en haken zich makkelijk vast.

Wat is er aan de klachten te doen?

De klachten verdwijnen over het algemeen vanzelf binnen 2 weken. Ga niet krabben of wrijven. Spoel uw huid of ogen met water en was uw kleren op minimaal 60 graden. Als u erg veel jeuk heeft, kunt u een crème met menthol of aloë vera gebruiken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Voor meer informatie over gezondheidseffecten kunt u terecht bij de GGD Den Haag, afdeling leefomgeving, telefoon (070) 353 71 82 of via ggdhaaglanden.nl.

Meld eikenprocessierups

Denkt u dat er ook bij u in de buurt een nest met eikenprocessierupsen zit, doe dan een melding openbare ruimte via deze website of via telefoonnummer 14070. De gemeente laat de nesten zo snel mogelijk verwijderen door een professioneel bedrijf.

Zie ook Boomziekten en -plagen in Den Haag

Gepubliceerd: 20 juni 2018Laatste wijziging: 9 juli 2018