Waterbuffer in Cromvlietpark

Om de effecten van klimaatverandering in de stad zo klein mogelijk te maken, gaat Den Haag een opvang voor regenwater bouwen in het Cromvlietpark in Laak. De gemeente heeft hiervoor een Europese subsidie gekregen.

De gemeente werkt met andere partijen in binnen- en buitenland samen om steden aan te passen aan klimaatverandering. Meer groen en meer water kunnen de risico’s van extreme regenval, droogte en hitte verminderen. Het project ‘Nature Smart Cities across the 2 Seas’ (NSCiti2S)  werkt daarom aan meer natuur en water in de stad. Nieuwe gebieden worden aangelegd en bestaande gebieden beschermd. Ook wil het project de leefbaarheid en economische situatie in de steden verbeteren.

logo Interreg, die project subsidieert

EU-subsidie INTERREG 2 Zeeën

Voor dit internationale samenwerkingsproject krijgt de gemeente  een subsidie uit het programma ‘INTERREG 2 Zeeën’. INTERREG is een Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale
ontwikkeling.

huidig wijkpark Cromvlietplein
huidig wijkpark Cromvlietplein

Waterbuffer aanleggen

Een project waarmee de gemeente een proef doet, is een waterbuffer aanleggen in het Cromvlietpark in Laak. Het regenwater komt daar straks niet meer terecht in het riool, maar wordt opgevangen in de diepe ondergrond. Het opgeslagen water kan tijdens droogte omhoog gepompt worden en gebruikt worden voor de stadsboerderij en moestuinen in het Cromvlietpark. Zo blijft het park niet alleen groen, maar ook koel tijdens warme dagen. De waterbuffer is onderdeel van de  vernieuwing van het park.

Project Nature Smart Cities

Het 2 Zeeën-gebied is verbonden door de Noordzee en het Kanaal en omvat kustzones van Engeland, Frankrijk, België (Vlaanderen) en Nederland. Den Haag is 1 van de partners in het project NSCiti2S samen met:

  • Southend on Sea Borough Council, Cambridge City Council, Imperial College London (Verenigd Koninkrijk)
  • Gemeente Lille (Frankrijk)
  • Stad Brugge, De Zuidstrand Streekvereniging, Provincie Antwerpen, Universiteit van Gent, Universiteit van Antwerpen (België)
  • Gemeente Kapelle (Nederland)

Het project loopt van 3 september 2018 tot en met 25 februari 2022. Voor de stedenpartners zijn er budgetten om in 1 of meer pilotprojecten te investeren.

Zie ook: Wijkpark Cromvliet

Gepubliceerd: 11 maart 2020Laatste wijziging: 28 april 2020