Verstandig hout stoken

Het stoken van hout brengt veel fijnstof in de lucht. In grote steden zorgt het stoken van hout zelfs voor meer luchtvervuiling dan het verkeer.

Hout stoken tijdens de coronacrisis? Liever niet!

Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen zijn vaker thuis in deze periode. Zij lopen groter risico op ernstige ziekte als zij het coronavirus oplopen. Deze groep heeft er ook vaak last van als de buren hout stoken. Wilt u uw buren helpen? Zet ze dan niet in de rook en laat voorlopig uw houtkachel, open haard of vuurkorf uit.

Wanneer de open haard of houtkachel 1 uur brandt, brengt dat 5 keer meer fijnstof in de lucht dan 1 uur autorijden in de stad. Wanneer u minder uw open haard of houtkachel gebruikt, levert dat al een belangrijke bijdrage aan schonere Haagse lucht.

Gezondheidsrisico

In het onderzoek onder het Stadspanel noemen bewoners stank, rook en brandgevaar door het stoken van hout vaak als probleem. Hout stoken zorgt voor fijnstof en dat is schadelijk voor de gezondheid van omwonenden én de stoker zelf.

In Den Haag heeft zo’n 1 op de 6 huishoudens een open haard of houtkachel. Dat is hoger dan het landelijk gemiddelde (1 op de 10, bron: Milieu Centraal). Bijna alle ondervraagden denken ten onrechte dat de industrie, lucht- en scheepvaart en elektriciteitscentrales veel grotere fijnstofbronnen zijn dan huishoudens die hout stoken. Ook het verkeer veroorzaakt minder fijnstof in de lucht; steeds meer voertuigen hebben namelijk een roetfilter of zijn elektrisch. Bovendien nemen mensen steeds vaker de fiets of het OV.

Tips voor schoon stoken

De gemeente heeft 9 tips opgesteld om zo schoon mogelijk te stoken. Zo gaan de tips onder andere over het aanschaffen van de juiste kachel, aanmaakmethode en een schone schoorsteen.

9 tips voor verstandig hout stoken (PDF, 71,3 kB)

Stookalert

Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en mist, blijft rook langer hangen. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Het stookalert van het RIVM is gebaseerd op de weersverwachting van het KNMI. U kunt zich ook aanmelden als abonnee. U ontvang dan een e-mail als er een stookalert wordt afgegeven. Kijk op rivm.nl/stookalert voor alle informatie over het stookalert en om u aan te melden.

Alternatieven voor een houtkachel of open haard

Overweegt u een open haard of houtkachel aan te schaffen? Dan is het belangrijk om een goede afweging te maken. Er zijn ook andere manieren om uw woning te verwarmen.

Een duurzaam alternatief is het gebruik van zonnecollectoren die warmte van de zon opslaan en opvangen met een zonneboiler. Dit kan uw gasverbruik flink verminderen. Een warmtepomp kan uw gasketel ondersteunen zodat deze veel minder gas gebruikt. Een goed geïsoleerde woning kan met een warmtepomp zelfs zonder gasketel. Als het u gaat om het verminderen van gasgebruik is isolatie van vloeren, dak, wanden en ramen bijna altijd de beste stap. Voor stralingswarmte kunt u infraroodpanelen overwegen.

Vaak worden pelletkachels gezien als duurzame manier van verwarmen. Hoewel een pelletkachel vele malen schoner is dan een houtkachel of open haard, stoot een pelletkachel nog steeds meer fijnstof uit dan verwarming met gas of stroom. Een juiste installatie, goede rookafvoer, goed onderhoud, genoeg luchtaanvoer en gebruik van gecertificeerde pellets is bovendien noodzakelijk om de negatieve effecten van een pelletkachel te beperken.

Wat te doen bij overlast

Heeft u last van de rook van de open haard of houtkachel van uw buren? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Veel mensen die een open haard of houtkachel stoken weten niet dat het stoken van hout schadelijk is voor de gezondheid en dat er mensen zijn die daar last van kunnen hebben. Niet alleen van de rook, maar ook van de geur.

Maak aantekeningen wanneer u last heeft van de rook en vraag uw buren bij te houden wanneer zij stoken. Misschien kunt u met deze informatie tot een oplossing komen. Komt u er samen niet uit, dan kunt u bij uw woningcorporatie of de gemeente vragen om te bemiddelen. Kijk voor meer informatie op Woonoverlast melden. Op de website van Milieu Centraal vindt u tips om overlast van hout stoken te bespreken.

Stadspanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder deelnemers aan het Stadspanel. Het Stadspanel bestaat uit bijna 6.000 Hagenaars die regelmatig vragen beantwoorden over het beleid van de gemeente.

Gepubliceerd: 2 maart 2017Laatste wijziging: 25 september 2020