Een elektrische barbecue als alternatief

Tips voor barbecueën en hout stoken in de zomer

In Den Haag heeft bijna 50% van de inwoners een barbecue en 15% heeft een terrashaard of vuurkorf. Het stoken van hout en houtskool zorgt voor fijnstof in de lucht. Om de lucht in Den Haag zo schoon mogelijk te houden, geeft de gemeente tips voor schoner stoken.

Hout stoken tijdens de coronacrisis? Liever niet!

Mensen met longklachten of gevoelige luchtwegen lopen extra risico als ze besmet zijn met het coronavirus. Zij zijn nu dan ook veel meer aan huis gebonden dan veel anderen. En ze hebben er vaak last van als hun buren hout stoken. Wilt u deze mensen helpen? Laat dan voorlopig uw open haard, houtkachel of vuurkorf uit.

Brandt een houtvuur 1 uur? Dan brengt dat 5x zoveel fijnstof in de lucht als 1 uur autorijden in de stad. Een keer minder uw terrashaard of vuurkorf stoken, helpt om de Haagse lucht schoon te houden.

Gezondheidsrisico's

Het inademen van fijnstof kan zorgen voor hartklachten en klachten aan de luchtwegen. Stookt u een vuurtje of barbecuet in de tuin? Er zijn veel manieren om dat zo schoon mogelijk te doen. Zo voorkomt u gezondheidsklachten voor uzelf en uw buren.

Lees meer over de gezondheidsrisico’s van houtstook op de website van de GGD.

Tips voor schoner stoken

Met deze tips kunt u schoner stoken en barbecueën en zorgt u voor minder overlast:

 1. getekende ooievaar bij een elektrische barbecue

  Bepaal voordat u het vuur aansteekt de windrichting en waarschuw buren die er last van kunnen krijgen. Dan kunnen zij op tijd hun ramen sluiten.

 2. Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout. Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
 3. Veroorzaak minder rook met de Zwitserse methode. Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
 4. Wilt u een terrashaard of een barbecue kopen? Er zijn ook elektrische modellen. Hiermee veroorzaakt u minder luchtvervuiling terwijl u toch kunt genieten van gezellige zomeravonden.
 5. Wilt u toch graag barbecueën op houtskool? Maar woont u in een dichtbebouwd gebied? Of is uw tuin een onderdeel van een gesloten binnentuin? Ga dan naar een barbecueplaats. De gemeente heeft een aantal plaatsen in parken hiervoor aangewezen. Meer informatie vindt u op de pagina Barbecueën in Den Haag.
Let op! Het is verboden om snoeihout of (tuin)afval te verbranden. Ook geverfd of bewerkt hout mag nooit in een vuurkorf of (terras)haard. Bij de verbranding van deze materialen komen heel veel giftige stoffen vrij. Wanneer u dit toch doet, riskeert u een boete.

Overlast melden

Heeft u last van rook van uw buren? Probeer er dan eerst samen uit te komen. In dit stappenplan leest u wat u kunt doen.

 • Stap 1

  Kijk waar de rook vandaan komt. Misschien zijn het meerdere buren die tegelijk stoken.

 • Stap 2

  Geef uw buren tips om rook te verminderen en vertel hen over de gezondheidsrisico’s.

 • Stap 3

  Lukt het niet om tot een oplossing te komen en heeft u vaker last van de rook? Noteer dan op welke momenten u last heeft. Vraag uw buren om bij te houden wanneer zij stoken. Zo kunt u samen bekijken of u altijd last heeft van de rook of alleen bij bepaalde weersomstandigheden.

 • Stap 4

  Komt u er niet uit? Neem bij overlast in geval van huurwoningen contact op met uw woningbouwvereniging. Zij kunnen eventueel Bureau Bemiddeling & Mediation inschakelen om tot een oplossing te komen.

  Heeft u een eigen woning of huurt van een particulier? Neem dan contact op met het Meld- en Steunpunt Woonoverlast van de gemeente. Dat kan via de pagina van het Meld- en Steunpunt Woonoverlast.