Den Haag klimaatbestendig maken

Als inwoner van Den Haag kunt u helpen uw omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. De gemeente neemt ook maatregelen.

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgt de stad vaker te maken met problemen door het weer. Bijvoorbeeld door hitte, droogte of veel neerslag. Dit kan schade en overlast veroorzaken. Maar u kunt ook gezondheidsproblemen krijgen.

Wat kunt u doen?

U kunt meehelpen aan een groene omgeving. Dit heeft grote voordelen. Planten nemen bijvoorbeeld water op wanneer het hard regent. Dit maakt de kans op wateroverlast kleiner. En groen in de tuin geeft schaduw en verkoeling in de zomer.

 • Heeft u een tuin? Bekijk dan eens of u de tuin groener kunt maken. U kunt gratis planten voor de tuin ophalen in ruil voor tegels. Bekijk de informatie over Operatie Steenbreek op de website Duurzaamdenhaag.nl. En op de website Huisjeboompjebeter.nl staan veel tips voor een tuin die makkelijk in het onderhoud is.
 • Heeft u geen tuin? Dan kunt u ook iets doen. Zorg bijvoorbeeld voor groen op het balkon of het dak. Leuke voorbeelden en informatie staan op de website het Haagse groen. Op die website staat ook wat u kunt doen aan meer groen in uw straat of buurt.
 • U kunt ook een groen dak maken.

Subsidie mogelijk

Wilt u een groen dak of regenton plaatsen? Of uw regenpijp afkoppelen of tuintegels vervangen? Dan kunt u subsidie krijgen van de gemeente. Kijk voor meer informatie op subsidie klimaatadaptatie aanvragen.

  Voorbeelden van wat anderen doen

  Bewoners en organisaties in de stad doen al veel om de stad groener te maken. Van het maken van geveltuinen tot polderdaken. Bekijk de video’s van een aantal bijzondere projecten (YouTube kanaal van de gemeente):

  Wat doet de gemeente?

  De gemeente heeft beleid vastgesteld in de Wegwijzer Den Haag Klimaatbestendig (RIS308744). De gemeente neemt natuurlijk ook maatregelen. Zij:

  • richt het riool en de straten anders in. Zo wordt bij grote regenbuien de kans op schade kleiner. Ook zorgt de gemeente voor mogelijkheden om het water tijdelijk op te slaan. Bijvoorbeeld de aanleg van de calamiteitenberging Molenvlietpark in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg (zie film).
  • zorgt voor meer planten en bomen op de pleinen. Zo komt er meer schaduw en daardoor verkoeling.
  • vangt regenwater op in plaats van het via het riool af te voeren. Een waterbuffer houdt regenwater tijdelijk vast. Zo kun je dit water gebruiken wanneer het nodig is bij droogte. Voorbeeld is de Urban Waterbuffer in het Cromvlietpark, in stadsdeel Laak.

  Gepubliceerd: 1 april 2023Laatste wijziging: 7 juni 2023