Raad stemt in met Ontwikkelvisie Den Haag Centraal

De gemeenteraad van Den Haag Sprak op donderdag 3 oktober onder andere over de Ontwikkelvisie Den Haag Centraal, het initiatiefvoorstel Haagse Kracht en de Nota Inclusief Samenleven. Hieronder kunt u lezen welke besluiten de Haagse raad heeft genomen.

Herdenking Maarten Brakema

Tijdens de raadsvergadering stond burgemeester Jan van Zanen stil bij het overlijden van politiek verslaggever Maarten Brakema. Brakema was een bekende volger van de lokale politiek in Den Haag, eerst namens het AD, toen nog Haagsche Courant, en daarna voor Omroep West. Het laatste jaar voor zijn overlijden werkte hij voor stadsomroep Den Haag FM.

Van Zanen vertelde dat Brakema een betrokken, deskundig en gedegen journalist was. Vriendelijk, maar scherp op de inhoud en iemand die met veel humor hij zijn werk deed. De burgemeester benadrukte ook dat de lokale democratie niet goed kan functioneren zonder goed geïnformeerde, kritische journalisten, zoals Brakema, die zichtbaar maken hoe politieke besluiten tot stand komen. We zullen hem dan ook enorm missen.

Stad in de raad

Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze vergadering waren er 10 insprekers.

Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op Begin link: http://denhaag.nl/stadinderaad, einde link. .

Besluiten

De gemeenteraad heeft in deze vergadering besluiten genomen over:

Het Central Innovation District (CID) is het gebied tussen en rondom de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. De gemeente maakt hier de komende 20 jaar ruimte voor toekomstige en huidige inwoners, ondernemers en bezoekers. 

De Ontwikkelvisie Den Haag Centraal beschrijft het toekomstplan voor het CID. Hierin staat in grote lijnen hoe dit gebied zich gaat ontwikkelen. Hoe de openbare ruimte vorm krijgt en hoe meer groen wordt aangelegd. Maar ook hoeveel woningen en kantoren er komen en hoe hoog en hoe groot deze gebouwen kunnen worden. 

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Ontwikkelvisie Den Haag Centraal(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties aangenomen:

In december 2023 heeft de VVD het initiatiefvoorstel ‘Haagse Kracht’ aangeboden. Hierin stelt de partij voor om het participatieproces rondom het realiseren van nieuwe opvang- en huisvestingslocaties voor nieuwkomers en zorgdoelgroepen te veranderen.

Het Begin externe link: gewijzigd initiatiefvoorstel VVD: Haagse kracht – Inspraak, ook bij opvang(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende motie en amendementen aangenomen:

De gemeente wil dat Den Haag een stad is waar iedereen zichzelf kan zijn. In Den Haag is er geen plaats voor discriminatie, intolerantie en racisme. De nota Inclusief Samenleven beschrijft hoe de gemeente gaat werken aan een samenleving waarin iedereen mee kan en mag doen.

Sommige groepen ervaren vaak discriminatie, racisme en/of uitsluiting. Daarom is er in de nota ook apart beleid opgenomen voor vrouwen, zwarte-, moslim-, Joodse- en queergemeenschappen en mensen met een beperking. Zo wil Den Haag de ongelijkheid bestrijden voor de mensen die dat het hardst nodig hebben.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Nota Inclusief Samenleven: allemaal anders, iedereen Haags(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties aangenomen:

Het wijkpark Transvaal is een belangrijke plek in de wijk waar mensen elkaar ontmoeten. Er worden het hele jaar door evenementen gehouden en er wordt veel gesport en gespeeld. In 2024 en 2025 legt Gasunie de WarmtelinQ aan in Den Haag. Dat is een leiding die restwarmte uit Rotterdam naar de stad brengt. De wijk Transvaal zit daardoor tijdelijk met geluidoverlast en wegopbrekingen. Het Wijkpark Transvaal wordt ook opengebroken voor de aanleg van WarmtelinQ. De gemeente wil daar gebruik van maken om iets terug te doen voor de omgeving. 

De gemeente gaat het wijkpark vergroenen en vernieuwen. De twee speeltuinen in het park krijgen nieuwe speeltoestellen. Het sportveld krijgt een nieuwe asfaltlaag, met een voetbal- en basketbalveld. Er worden 75 extra bomen geplant. De ingang van de stadsboerderij krijgt een extra weide met noten- en fruitbomen. De verlichting in het wijkpark wordt vervangen door LED-verlichting en langs de hoofdwandelroute komt sfeerverlichting.

Het Begin externe link: voorstel​ van het college inzake Voorontwerp Vergroening Wijkpark Transvaal(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook de volgende moties en een amendement aangenomen:

De Verordening maatregelen, fraude en verrekenen bestuurlijke boete inkomensvoorzieningen Den Haag 2016 is niet meer up to date. De verordening wordt vernieuwd om aan te sluiten bij wijzigingen in de Participatiewet. Ook wordt hierbij rekening gehouden met nieuwe regels van het rijk. In de verordening staat wanneer de gemeente een bijstandsuitkering mag verlagen. Ook staat in de verordening hoe de gemeente moet omgaan met inwoners die ten onrechte een uitkering ontvangen of hier misbruik van maken.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Vaststelling verordening maatregelen en handhaving participatiewet, IOAW en IOAZ Den Haag 2024(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij zijn ook een motie en een amendement aangenomen:

In Den Haag heeft 15% van de inwoners te maken met problematische schulden. De gemeente Den Haag moet schuldhulpverlening bieden aan inwoners die kampen met (dreigende) financiële problemen. In het Beleidsplan Schuldhulpverlening Den Haag 2024-2028 staat hoe de gemeente dit de komende jaren wil gaan doen.

Het Begin externe link: voorstel van het college inzake Beleidsplan Schuldhulpverlening Den Haag 2024-2028(Externe link), einde externe link. is aangenomen. Daarbij is ook de volgende motie aangenomen:

Afronding commissiedebat

Regelmatig komen er in vergaderingen van de commissies onderwerpen voorbij waar de raad geen besluit over hoeft te nemen. Soms willen raadsleden daar wel voorstellen over doen. Dat kan door het indienen van een motie. Deze onderwerpen agenderen we in de raadsvergadering als afronding commissiedebat. In deze vergadering stonden de volgende onderwerpen op de agenda:

Hierbij zijn geen moties aangenomen.

    Hierbij zijn geen moties aangenomen.

      Hierbij zijn geen moties aangenomen.

        Hierbij zijn geen moties aangenomen.

          Hierbij zijn geen moties aangenomen.

          Hierbij zijn geen moties aangenomen.

          Besluitenlijst

          Op de besluitenlijst staan de voorstellen waarover een besluit kan worden genomen zonder daar over te debatteren. Deze voorstellen worden per hamerslag aangenomen. De gemeenteraad heeft in deze vergadering ingestemd met:

          De vergadering terugkijken?

          Het videoverslag van de volledige vergadering is hier terug te kijken:

          De agenda met daarop de raadsvoorstellen met bijbehorende stukken en alle ingediende moties en amendementen vindt u op het raadsinformatiesysteem:  

          Contact

          Hoe kunnen we helpen?

          Chat

          Telefoon

          14070