Volmacht aanvragen

Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? En wilt u bij de verkiezing van de Tweede Kamer iemand in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba voor u laten stemmen? Dan kunt u iemand machtigen via een volmacht.

Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last heeft van problemen met de postbezorging. Want u wilt natuurlijk zeker weten dat uw stem op tijd binnen is.

Belangrijke informatie:

Uw volledige aanvraag moet uiterlijk woensdag 11 oktober 2023 (23.59 uur Nederlandse tijd) ontvangen zijn door de gemeente. Een volledige aanvraag bestaat uit het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier en een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument.

Een volmacht aanvragen

 1. Zorg dat u bent geregistreerd als kiezer buiten Nederland.
 2. Vul het machtigingsformulier in en print het uit.
  Volmacht aanvragen
 3. Onderteken het ingevulde formulier.
 4. Scan het ondertekende formulier of maak er een foto van.
 5. Stuur het ondertekende formulier per e-mail of post naar de persoon die voor u stemt. Dat is de volmachtnemer. Die ondertekent het formulier ook.
 6. Maak de aanvraag definitief door het ondertekende formulier en de kopie van uw identiteitsdocument naar de gemeente te sturen:
  - via een persoonlijke uploadlink. Deze krijgt u per e-mail na het invullen van het formulier
  - via e-mail naar: kbn.verkiezingen@denhaag.nl (stuur uw aanvraag als bijlage mee, het liefst als pdf- of jpg-bestand)
  - via post naar:
  Gemeente Den Haag
  Verkiezingen KBN
  Postbus 84008
  2508 AA Den Haag
  Netherlands
 7. De gemeente verstuurt het volmachtbewijs naar de volmachtnemer. Die moet zich op 22 november bij het stembureau in een Nederlandse gemeente identificeren. De persoon die voor u stemt, kan uw stem alleen tegelijkertijd met de eigen stem uitbrengen. Een persoon mag maximaal voor 2 andere mensen stemmen.

Goed om te weten

 • Het aanvraagformulier moet door u én de gemachtigde worden ondertekend.
 • Uw briefstembewijs wordt ongeldig gemaakt bij uw aanvraag voor een volmacht.
 • Heeft u eenmaal iemand aangewezen om voor u te stemmen, dan kunt u dit niet meer ongedaan maken. U kunt dan niet meer zelf stemmen voor die verkiezing.
 • Een volmacht is maar voor 1 verkiezing geldig. Wilt u bij een volgende verkiezing weer iemand machtigen om voor u te stemmen? Dan moet u opnieuw een volmacht aanvragen.

Contact

Heeft u nog vragen? De gemeente Den Haag organiseert de verkiezingen voor kiezers buiten Nederland. De unit Verkiezingen is bereikbaar via telefoonnummer +31 70 353 44 00. Of stuur een e-mail naar kbn.verkiezingen@denhaag.nl.

Bekijk de animatie Zo werkt stemmen per volmacht voor kiezers buiten Nederland (YouTube-kanaal van de gemeente)

Gepubliceerd: 1 augustus 2023Laatste wijziging: 6 september 2023