Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing van het Europees Parlement

Bent u op 23 mei 2019 tijdens de verkiezing van het Europees Parlement in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief.

Iemand anders voor u laten stemmen (volmacht)

Machtig een familielid of kennis in Nederland om te stemmen namens u. Degene die namens u stemt moet tegelijkertijd zijn of haar eigen stem uitbrengen. Dien bij de gemeente waar u staat ingeschreven een verzoek in om een machtiging af te geven.

Bent u maar kort of alleen op de verkiezingsdag in het buitenland? Dan is het advies om te stemmen per schriftelijke volmacht.

Per brief stemmen

U kunt ook per brief stemmen vanuit uw tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. Hiervoor moet u zich vooraf registreren.

Zo vraagt u een briefstembewijs aan:

• Vul het formulier in met uw buitenlandse verblijfs- of correspondentieadres (de documenten die nodig zijn om te kunnen stemmen worden altijd naar een buitenlands adres verzonden) en onderteken het.
  • Stuur het formulier samen met een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument naar unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Vraag briefstembewijs aan

Dit kunt u op verschillende manieren doen:

• Print het ondertekende formulier en upload het via de uploadpagina.

Stuur het formulier per post naar:
    Gemeente Den Haag
    Verkiezingen KBN
    2508 AA Den Haag
    Nederland

Uw aanvraag van een briefstembewijs moet uiterlijk op 25 april 2019 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) bij de gemeente Den Haag binnen zijn.

Houd rekening met trage of minder betrouwbare postbezorging

Kiest u ervoor per brief te stemmen? Houd er dan rekening mee dat het tijd kost om iets per post heen en weer te sturen. Bent u in een land waar de postbezorging traag of minder betrouwbaar is? Dan is het verstandig iemand voor u te laten stemmen. Dit kan met een volmacht. Want u wilt natuurlijk zeker weten dat uw stem op tijd binnen is.

Heeft u nog vragen? Neem contact op met unit Verkiezingen.

Zie ook Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 20 december 2018Laatste wijziging: 15 april 2019