Stemmen bij het raadgevend referendum als u in het buitenland woont

Op 21 maart 2018 kunt u als kiezer buiten Nederland weer stemmen. U brengt uw stem uit tijdens het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). U stemt met een briefstembewijs of een kiezerspas. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen.

Registeren als kiezer buiten Nederland

Om te kunnen stemmen, moet u zich registeren als kiezer buiten Nederland. Wilt u stemmen voor het raadgevend referendum op 21 maart 2018? Registreer u dan uiterlijk op 7 februari 2018. U hoeft dit maar 1 keer te doen. Bij iedere verkiezing krijgt u de documenten die u nodig heeft om te stemmen per post toegestuurd.

Woont u in een land waar de post minder betrouwbaar is? Dan kunt u er per verkiezing voor kiezen om iemand te machtigen om namens u te stemmen. Of stem zelf in Nederland als u op de dag van de verkiezing in Nederland bent.

Al geregistreerd als kiezer buiten Nederland?

Heeft u zich na 1 april 2017 geregistreerd als kiezer buiten Nederland? En heeft u ook raadgevende referenda aangeklikt? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt uw documenten automatisch per post.

Stemmen met een briefstembewijs

Bent u als kiezer buiten Nederland geregistreerd? Dan staat u standaard geregistreerd om te stemmen per post met een briefstembewijs. Het briefstembewijs wordt rond 25 januari 2018 per luchtpost verstuurd. Stuur het briefstembewijs samen met het ingevulde stembiljet en een kopie van uw identiteitsdocument naar 1 van de briefstembureaus. Uw identiteitsdocument moet geldig zijn op 5 februari 2018.

Zelf in Nederland stemmen of iemand machtigen

Voor het raadgevend referendum op 21 maart 2018 kunt u ook zelf stemmen met een kiezerspas in Nederland of iemand machtigen om voor u te stemmen. Kiest u voor 1 van deze 2 opties? Geef dit aan vóór 7 februari 2018 om 23.59 uur Nederlandse tijd. U moet in beide gevallen geregistreerd zijn als kiezer buiten Nederland.

Iemand anders laten stemmen (volmacht)

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen via een volmacht. Dit kan handig zijn als u in een land woont waar postbezorging minder betrouwbaar is. De keuze om te stemmen per volmacht moet uiterlijk 7 februari 2018 om 23.59 uur Nederlandse tijd bij de gemeente Den Haag binnen zijn.

Zelf in Nederland stemmen

Met de kiezerspas stemt u zelf in een Nederlands stembureau of op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dit is handig als u in de grensstreek woont. Of wanneer u op 21 maart 2018 in Nederland of op Bonaire, Sint Eustatius en Saba bent.

De keuze om te stemmen per kiezerspas moet uiterlijk 7 februari 2018 om 23.59 uur Nederlandse tijd bij de gemeente Den Haag binnen zijn.

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan voor 17 januari 2018 door aan de gemeente Den Haag. Een adreswijziging na 17 januari 2018 wordt niet meer verwerkt voor het raadgevend referendum op 21 maart 2018.

Lees meer op de pagina adres wijzigen als kiezer buiten Nederland.

Tijdelijk in het buitenland

Bent u op 21 maart 2018 tijdens het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichten- en Veiligheidsdiensten (Wiv) in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En u staat nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op via e-mail met kbn.verkiezingen@denhaag.nl of bel met +31 70 353 4400. U kunt bellen van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur (Nederlandse tijd).

Gepubliceerd: 16 november 2017Laatste wijziging: 16 november 2017