Stemmen bij de verkiezing van de Tweede Kamer als u in het buitenland woont

Op 17 maart 2021 kunt u als kiezer buiten Nederland weer stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. U stemt met een briefstembewijs of een kiezerspas. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen.

Stemmen bij verkiezing Tweede Kamer

Woont u in het buitenland? En wilt u stemmen? Dan moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. U kunt zich tot en met 3 februari 2021 registreren als kiezer buiten Nederland.

Als u bent geregistreerd als kiezer, ontvangt u voor iedere verkiezing automatisch alle informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen.

Manieren om te stemmen

Het stemmen per brief gebeurt standaard per post. In sommige landen wordt de post minder snel bezorgd. Of de bezorging is onzeker, bijvoorbeeld door corona. Stemt u liever niet per brief? Dan kunt u ervoor kiezen om te stemmen via een volmacht of met een kiezerspas.

U kunt dus op 3 manieren stemmen:

• U stemt standaard per brief. De gemeente stuurt u op 23 december 2020 per post uw briefstembewijs. Dit is het bewijs dat u mag stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezing. Bewaar uw briefstembewijs goed. U heeft het later nodig om uw stem te kunnen uitbrengen.

Ongeveer 4 weken voor de verkiezing stuurt de gemeente u het stembiljet. Dat gaat standaard per e-mail, maar kan ook per post als u dat bij uw registratie heeft aangegeven. Pas als u het briefstembewijs én het stembiljet heeft ontvangen, kunt u stemmen. U ontvangt bij het stembiljet uitleg over hoe u uw stem uitbrengt.

Uw stem moet uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen bij het briefstembureau in Den Haag. U kunt uw stem ook opsturen naar of afgeven bij een Nederlandse ambassade. In dat geval moet uw stem uiterlijk op vrijdag 5 maart 2021 bij de ambassade zijn ontvangen.

• Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen. Die persoon in Nederland moet wel zelf ook gaan stemmen. Wanneer u bij de Tweede Kamerverkiezing iemand wilt machtigen om namens u te stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met woensdag 3 februari 2021.

Heeft u bij een eerdere verkiezing via een volmacht gestemd? Dan moet u voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 toch opnieuw tijdig een volmachtbewijs aanvragen.

Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last heeft van problemen met de postbezorging.

Meer informatie en een video met uitleg vindt u op de pagina Kiezers buiten Nederland: Iemand machtigen om voor u te stemmen.

• Een kiezerspas is een pas waarmee u bij een stembureau in een Nederlandse gemeente stemt. Dit kan handig zijn als u in de grensregio woont of als u op de dag van de verkiezing in Nederland bent. Als u bij de Tweede Kamerverkiezing met een kiezerspas wilt stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met woensdag 3 februari 2021. Uw kiezerspas wordt naar het adres gestuurd dat u heeft opgegeven. Met de kiezerspas kunt u overal in Nederland stemmen, dus ook in Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Heeft u bij een eerdere verkiezing met een kiezerspas gestemd? Dan moet u voor de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 toch opnieuw tijdig een kiezerspas aanvragen.

Kijk voor meer informatie op de pagina Kiezers buiten Nederland: kiezerspas aanvragen

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan door aan de gemeente via de pagina Gegevens wijzigen als kiezer buiten Nederland.

Tijdelijk in het buitenland

Bent u op 17 maart 2021 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief. Kijk voor meer informatie op de pagina Tijdelijk in het buitenland tijdens de verkiezing Tweede Kamer.

Bekijk de video Manieren om te stemmen (YouTube-kanaal van de gemeente)

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op met afdeling Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Zie ook: Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 6 november 2020Laatste wijziging: 12 november 2020