Stemmen bij de verkiezing van de Tweede Kamer als u in het buitenland woont

Op 17 maart 2021 kunt u als kiezer buiten Nederland weer stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. U stemt met een briefstembewijs of een kiezerspas. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen.

Stemmen bij verkiezing Tweede Kamer

Woont u in het buitenland? En wilt u stemmen? Dan moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. De deadline om u als kiezer te registeren voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 is verlopen. Als u zich nu aanmeldt, kunt niet meer als kiezer buiten Nederland stemmen. U kunt zich wel registreren als kiezer buiten Nederland voor toekomstige verkiezingen.

Als u bent geregistreerd als kiezer, ontvangt u voor iedere verkiezing automatisch alle informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen.

Manieren om te stemmen

Het stemmen per brief gebeurt standaard per post. In sommige landen wordt de post minder snel bezorgd. Of de bezorging is onzeker, bijvoorbeeld door corona. Stemt u liever niet per brief? Dan kunt u ervoor kiezen om te stemmen via een volmacht of met een kiezerspas.

U kunt dus op 3 manieren stemmen:

• U stemt standaard per brief. De gemeente stuurt u op 23 december 2020 per post uw briefstembewijs. Dit is het bewijs dat u mag stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezing. Bewaar uw briefstembewijs goed. U heeft het later nodig om uw stem te kunnen uitbrengen.

Ongeveer 4 weken voor de verkiezing stuurt de gemeente u het stembiljet. Dat gaat standaard per e-mail, maar kan ook per post als u dat bij uw registratie heeft aangegeven. Pas als u het briefstembewijs én het stembiljet heeft ontvangen, kunt u stemmen. U ontvangt bij het stembiljet uitleg over hoe u uw stem uitbrengt.

Uw stem moet uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen bij het briefstembureau in Den Haag. U kunt uw stem ook opsturen naar of afgeven bij een Nederlandse ambassade. In dat geval moet uw stem uiterlijk op vrijdag 5 maart 2021 bij de ambassade zijn ontvangen.

• Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen. Die persoon in Nederland moet wel zelf ook gaan stemmen.

Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last heeft van problemen met de postbezorging.

De deadline om een volmacht aan te vragen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021, is verlopen.

• Een kiezerspas is een pas waarmee u bij een stembureau in een Nederlandse gemeente stemt. Dit kan handig zijn als u in de grensregio woont of als u op de dag van de verkiezing in Nederland bent.

Uw kiezerspas wordt naar het adres gestuurd dat u heeft opgegeven. Met de kiezerspas kunt u overal in Nederland stemmen, dus ook in Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

De deadline om een kiezerspas aan te vragen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021, is verlopen.

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan door aan de gemeente via de pagina Gegevens wijzigen als kiezer buiten Nederland.

Tijdelijk in het buitenland

De deadline voor het aanvragen van een briefstembewijs wanneer u tijdelijk in het buitenland verblijft is verlopen.

Bekijk de video Manieren om te stemmen (YouTube-kanaal van de gemeente)

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op met afdeling Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Zie ook: Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 4 februari 2021Laatste wijziging: 18 februari 2021