Stemmen bij de verkiezing van de Tweede Kamer als u in het buitenland woont

Op 17 maart 2021 kunt u als kiezer buiten Nederland weer stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. U stemt met een briefstembewijs of een kiezerspas. U kunt ook iemand machtigen om voor u te stemmen.

Stemmen bij verkiezing Tweede Kamer

Woont u in het buitenland? En wilt u stemmen? Dan moet u zijn geregistreerd als kiezer buiten Nederland. U kunt zich tot en met 3 februari 2021 registreren als kiezer buiten Nederland.

Als u bent geregistreerd als kiezer, ontvangt u voor iedere verkiezing automatisch alle informatie en documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen.

Manieren om te stemmen

Alle kiezers in het buitenland stemmen standaard per brief. Dit heeft als nadeel dat dit per post gebeurt. In sommige landen wordt de post minder snel bezorgd. Of de bezorging is onzeker, bijvoorbeeld door corona. Dan kunt u ervoor kiezen te stemmen via een volmacht. Stemmen met een kiezerspas kan een uitkomst zijn als u in de grensstreek woont, of als u op de dag van de verkiezingen in Nederland bent. Bekijk daarom goed op welke manier u het best kunt stemmen.

U kunt op 3 manieren stemmen:

• Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Dan ontvangt u uw stempapieren per post en/of e-mail. De gemeente verstuurt per post uw briefstembewijs (een stempas voor kiezers buiten Nederland) 12 weken voor de verkiezing. Of meteen nadat u bent geregistreerd. De gemeente stuurt u ook een stembiljetenvelop en een retourenvelop. Ongeveer 4 weken voor de verkiezing stuurt de gemeente het stembiljet en een uitleg hoe u moet stemmen. Dat gaat standaard per e-mail, maar kan ook per post als u dat bij uw registratie heeft aangegeven.

Daarna stuurt u het ondertekende briefstembewijs, het ingevulde stembiljet en een kopie van uw geldige identiteitsdocument naar het adres van het briefstembureau. Dat adres staat op de retourenvelop. Uw stempapieren moeten op zijn laatst binnen zijn op 17 maart om 15.00 uur (de tijd in het land waar het briefstembureau is).

U mag de envelop ook opsturen naar, of afgeven bij de ambassade in het land waar u woont.

Let op: u kunt uw stem pas opsturen als u het stembiljet heeft ontvangen.

• Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Dat heet machtigen (via een volmacht). Als u bij de Tweede Kamerverkiezing iemand wilt machtigen om voor u te stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met 3 februari 2021.
  • Een kiezerspas is een pas waarmee u bij een stembureau in Nederland stemt. Als u bij de Tweede Kamerverkiezing met een kiezerspas wilt stemmen, dan moet u hiervoor een formulier invullen. Dit kan tot en met 3 februari 2021. Uw kiezerspas wordt naar het adres gestuurd dat u heeft opgegeven. Met de kiezerspas kunt u overal in Nederland stemmen. Ook in Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan door aan de gemeente via de pagina Gegevens wijzigen als kiezer buiten Nederland.

Tijdelijk in het buitenland

Bent u op 17 maart 2021 tijdens de verkiezing van de Tweede Kamer tijdelijk in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente, of op Bonaire, Sint Eustatius of Saba? Stem dan via een volmacht of per brief.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op met afdeling Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Zie ook Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 6 oktober 2020Laatste wijziging: 20 oktober 2020