Per brief stemmen vanuit het buitenland

Als u geregistreerd bent als kiezer buiten Nederland, dan ontvangt u een briefstembewijs om te stemmen per post. Lees hoe u met een briefstembewijs kunt stemmen bij het referendum op 21 maart 2018 en hoe u vervangende stembescheiden kunt aanvragen.

Stemmen vanuit het buitenland (video op het YouTube-kanaal van de gemeente Den Haag)

Stembescheiden

Omstreeks 25 januari verstuurt de gemeente Den Haag de briefstembescheiden naar geregistreerde kiezers in het buitenland. De set stembescheiden bestaat uit:

A. Een briefstembewijs
B. Een stembiljet
C. Een witte stembiljet-enveloppe
D. Een oranje retour-enveloppe
E. Een instructiefolder.

Heeft u niet alles ontvangen, neem dan snel contact op met de gemeente Den Haag via e-mailadres kbn.verkiezingen@denhaag.nl en via telefoonnummer +31 70 353 44 00.

Zo werkt stemmen per brief

1. Maak uw keuze met rood, blauw, groen of zwart op het stembiljet (B) en stop het stembiljet in de witte stembiljet-enveloppe (C).
  2. Onderteken uw briefstembewijs (A)
  3. Zorg voor een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument. Dit document moet uiterlijk geldig zijn op 5 februari 2018.
  4. U kunt nu alle documenten in de oranje retourenveloppe (D) doen. Dit zijn:
    - het ondertekende briefstembewijs (A)
    - de witte stembiljetenveloppe (C) met daarin het ingevulde stembiljet (B)
    - een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument
  5. Frankeer de oranje enveloppe (D) voldoende.
  6. Doe uw briefstem tijdig op de post. Uw stem moet op 21 maart 2018 voor 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen op 1 van de briefstembureaus.

Briefstembescheiden opsturen of afgeven

De oranje enveloppe is voorbedrukt met het adres van een briefstembureau. Als u uw stem liever naar een ander briefstembureau wilt sturen, dan kunt u dit zelf aanpassen. Bekijk voor adressen het overzicht van briefstembureaus wereldwijd. U kunt de enveloppe ook persoonlijk bij het briefstembureau afgeven.

Ook kunt u de enveloppe opsturen naar een ambassade die geen briefstembureau is. Neem contact op met deze ambassade om navraag te doen wanneer de enveloppe moet aankomen, zodat uw stem op tijd bij een briefstembureau binnen is.

Uw briefstem is anoniem

Op het briefstembureau wordt de oranje enveloppe geopend en wordt de handtekening op uw briefstembewijs gecontroleerd. Uw handtekening wordt vergeleken met de handtekening op de kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument die u heeft meegestuurd met uw stem.

De witte enveloppe met uw stembiljet wordt daarna ongeopend in de stembus gedaan. Dankzij de witte enveloppe blijft uw uitgebrachte stem gescheiden van uw identiteit als kiezer. Zo wordt ook wanneer u stemt per brief het stemgeheim gegarandeerd.

Vervangend briefstembewijs aanvragen

Zonder briefstembewijs kunt u niet stemmen. Bent u uw briefstembewijs kwijt of is het ernstig beschadigd? Of heeft u er geen ontvangen terwijl u wel geregistreerd staat als kiezer in het buitenland? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan.

U kunt bij de gemeente Den Haag tot en met vrijdag 9 maart 2018 een vervangend briefstembewijs aanvragen:

• via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl
  • per post:
    Gemeente Den Haag
    Dienst Publiekszaken/Unit Verkiezingen
    2508 AA Den Haag

Ook kunt u persoonlijk een vervangend briefstembewijs aanvragen tot en met maandag 12 maart 2018, 12.00 uur bij de verkiezingsbalies van de gemeente Den Haag.

Vervangende oranje retourenveloppe aanvragen

Zonder oranje retourenveloppe kunt u niet per brief stemmen. Raakt u de oranje retourenveloppe kwijt of is deze ernstig beschadigd, dan kunt u een nieuwe aanvragen.

U kunt een vervangende oranje retourenveloppe aanvragen bij:

Zie ook: stemmenvanuithetbuitenland.nl

Gepubliceerd: 17 januari 2018Laatste wijziging: 16 februari 2018