Meedoen met een politieke partij aan de kiescollegeverkiezing niet-ingezetenen

De gemeente helpt politieke partijen bij het voorbereiden op de verkiezing van het kiescollege niet-ingezetenen. Lees aan welke eisen u moet voldoen om mee te doen.

De verkiezing voor de leden van het kiescollege niet-ingezetenen is een nieuwe verkiezing. Deze geeft Nederlanders in het buitenland invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. De verkiezing is op 15 maart 2023. De gemeente Den Haag organiseert deze verkiezing.

Wat moet u doen?

Om als politieke partij mee te doen aan de kiescollegeverkiezing zijn de volgende stappen nodig:

Webinar voor politieke partijen

Op 19 oktober 2022 was er een webinar (bijeenkomst via internet) voor politieke partijen. De unit Verkiezingen en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaven uitleg over de nieuwe kiescollegeverkiezing. En over de stappen die u moet volgen om mee te doen. U kunt dit webinar terugkijken. Vraag de link aan door een e-mail te sturen aan: verkiezingen@denhaag.nl.

Wat is de kiescollegeverkiezing?

De kiescollegeverkiezing is een indirecte verkiezing. Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen zich voor deze verkiezing registreren. Zij kiezen dan de leden van het kiescollege niet-ingezetenen. De leden van het kiescollege niet-ingezetenen kiezen daarna de leden van de Eerste Kamer. Dit doen zij samen met de leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges Caribisch Nederland.

De kiescollegeverkiezing is tegelijk met de verkiezing voor de leden van de Provinciale Staten en de verkiezing voor de leden van de kiescolleges Caribisch Nederland. De kiescollegeverkiezing is op 15 maart 2023.

Belangrijke informatie

Datum Actie
Tot 19 december 2022, 23.59 uur Registreren aanduiding en logo
23 tot en met 27 januari 2023 Laten controleren documenten kandidaatstelling (voorinlevering)
16 tot en met 30 januari 2023 Verzamelen ondersteuningsverklaringen van kiezers buiten Nederland
30 januari 2023 Inleveren kandidatenlijst (kandidaatstelling)
1 en 2 februari 2023 van 9.00 tot 17.00 uur Inleveren ontbrekende stukken kandidaatstelling (verzuimherstel)
15 maart 2023 Verkiezing kiescollege niet-ingezetenen
30 mei 2023 Kiescollege niet-ingezetenen stemt in Den Haag voor de leden van de Eerste Kamer

Wilt u een eigen politieke partij beginnen?

Wilt u met een eigen politieke partij meedoen aan de kiescollegeverkiezing niet-ingezetenen? U kunt bij de Kiesraad terecht voor meer informatie over het starten van een politieke partij. De politieke partij moet in Nederland worden opgericht en bij de Kamer van Koophandel (KvK) staan ingeschreven.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met de unit Verkiezingen. Stuur een e-mail naar verkiezingen@denhaag.nl of bel +31 (0)70 353 63 53.

Gepubliceerd: 7 november 2022Laatste wijziging: 2 november 2022