Kiezers buiten Nederland: Stemmen per brief

Als u geregistreerd bent als kiezer buiten Nederland, dan krijgt u een briefstembewijs om te stemmen per post. Lees hoe u uw stem uitbrengt bij de verkiezing van het Europees Parlement op 23 mei 2019.

De documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen

Vanaf 28 februari verstuurt unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag dagelijks aan geregistreerde kiezers de papieren die nodig zijn om te kunnen stemmen. Dit worden ook wel de stembescheiden genoemd. De set stembescheiden bestaat uit:

 • een briefstembewijs
 • een witte stembiljet-envelop
 • een oranje retourenvelop
 • een instructiefolder

Ongeveer 4 weken voor de verkiezing verstuurt unit Verkiezingen (afhankelijk van wat u zelf heeft aangegeven) per post of e-mail het stembiljet en de kandidatenlijst.

U kunt nog niet stemmen. U kunt pas een stem uitbrengen als u uw stembiljet heeft ontvangen. Dat krijgt u ongeveer 4 weken voor de verkiezing van 23 mei per post/e-mail.

Stuur de oranje enveloppe nu dus nog niet terug!

Zo werkt stemmen per brief

Als u het stembiljet ontvangen heeft of heeft geprint, volg dan de volgende stappen:

 1. Maak uw keuze met rood, blauw, groen of zwart op het stembiljet en stop het stembiljet in de witte stembiljet-envelop.
 2. Onderteken uw briefstembewijs.
 3. Zorg voor een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument. Dit document moet (nog) geldig zijn op 9 april 2019.
 4. U kunt nu alle documenten in de oranje retourenvelop doen. Dit is niet verplicht, u kunt de documenten ook in een zelf gekozen retourenvelop doen.

De documenten die u terugstuurt zijn:

5. Frankeer de retourenvelop.

6. Doe uw briefstem tijdig op de post. Uw stem moet op 23 mei 2019 voor 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen op 1 van de briefstembureaus.

Briefstembescheiden opsturen of afgeven

De oranje envelop is voorbedrukt met het adres van een briefstembureau. Als u uw stem liever naar een ander briefstembureau wilt sturen, dan kunt u dit zelf aanpassen op de oranje envelop. U mag hier ook een andere envelop voor gebruiken, het gebruik van de oranje retourenvelop is niet langer verplicht. U kunt de envelop ook persoonlijk bij het briefstembureau afgeven.

Ook kunt u de retourenvelop opsturen naar een ambassade die geen briefstembureau is. Neem contact op met deze ambassade om na te vragen wanneer de envelop moet aankomen, zodat uw stem op tijd bij een briefstembureau binnen is.

Bekijk de adressen van de briefstembureaus.

Uw briefstem is anoniem

Op het briefstembureau wordt de retourenvelop opengemaakt en wordt de handtekening op uw briefstembewijs gecontroleerd. Uw handtekening wordt vergeleken met de handtekening op de kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument die u heeft meegestuurd met uw stem.

De witte envelop met uw stembiljet wordt daarna ongeopend in de stembus gedaan. Dankzij de witte enveloppe blijft uw uitgebrachte stem gescheiden van uw identiteit als kiezer. Zo wordt ook wanneer u stemt per brief het stemgeheim gegarandeerd.

Vervangend briefstembewijs aanvragen

Zonder briefstembewijs kunt u niet stemmen. Bent u uw briefstembewijs kwijt of is het ernstig beschadigd? Of heeft u er geen ontvangen terwijl u wel geregistreerd staat als kiezer in het buitenland? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan.
U kunt bij de gemeente Den Haag tot en met maandag 13 mei 2019 een vervangend briefstembewijs aanvragen:

 • via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
 • per post:
  Gemeente Den Haag
  Dienst Publiekszaken/Unit Verkiezingen
  Postbus 84008
  2508 AA Den Haag
  Netherlands

Ook kunt u persoonlijk een vervangend briefstembewijs aanvragen tot en met dinsdag 14 mei 2019, 12.00 uur bij de verkiezingsbalie van de gemeente Den Haag.

Nieuwe of andere retourenvelop

Bent u de oranje retourenvelop kwijt? Of gebruikt u liever een andere retourenvelop? U kunt er voor kiezen een eigen envelop te gebruiken en deze te adresseren aan 1 van de briefstembureaus. U kunt ook een nieuwe oranje envelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:

Nieuwe of andere stembiljet-envelop

Bent u de witte stembiljet-envelop kwijt of is deze beschadigd? Het gebruik van de meegeleverde stembiljet-envelop is niet verplicht. U kunt dus ook een eigen witte envelop gebruiken, of een nieuwe stembiljet-envelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:

Bekijk de video Stemmen vanuit het buitenland (YouTube-kanaal gemeente)
Zie ook Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 20 december 2018Laatste wijziging: 17 april 2019