Den Haag - Kiezers buiten Nederland: Stemmen per brief

Kiezers buiten Nederland: Stemmen per brief

Als u geregistreerd bent als kiezer buiten Nederland, dan ontvangt u een briefstembewijs om te stemmen per post. Lees hoe u uw stem uitbrengt bij de verkiezing van het Europees Parlement op 23 mei 2019.

De documenten die u nodig heeft om te kunnen stemmen

Rond 28 februari 2019 verstuurt unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag de papieren die nodig zijn om te kunnen stemmen naar de geregistreerde kiezers in het buitenland. Dit worden ook wel de stembescheiden genoemd. De set stembescheiden bestaat uit:

• een briefstembewijs
  • een witte stembiljetenvelop
  • een oranje retourenvelop
  • een instructiefolder

Ongeveer 5 weken voor de verkiezing verstuurt unit Verkiezingen (afhankelijk van wat u zelf heeft aangegeven) per post of e-mail het stembiljet en de kandidatenlijst.

Zo werkt stemmen per brief

Als u het stembiljet ontvangen heeft of heeft geprint, volg dan de volgende stappen:

1. Maak uw keuze met rood, blauw, groen of zwart op het stembiljet (B) en stop het stembiljet in de witte stembiljet-envelop.
  2. Onderteken uw briefstembewijs.
  3. Zorg voor een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument. Dit document moet (nog) geldig zijn op 9 april 2019.
  4. U kunt nu alle documenten in de oranje retourenvelop doen. Dit is niet verplicht, u kunt de documenten ook in een zelf gekozen retourenvelop doen.

De documenten die u terugstuurt zijn:

• het ondertekende briefstembewijs
  • de witte stembiljetenvelop met daarin het ingevulde stembiljet
  • een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument

5. Frankeer de retourenvelop.

6. Doe uw briefstem tijdig op de post. Uw stem moet op 23 mei 2019 voor 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen op 1 van de briefstembureaus.

Briefstembescheiden opsturen of afgeven

De oranje envelop is voorbedrukt met het adres van een briefstembureau. Als u uw stem liever naar een ander briefstembureau wilt sturen, dan kunt u dit zelf aanpassen op de oranje envelop. U mag hier ook een andere envelop voor gebruiken, het gebruik van de oranje retourenvelop is niet langer verplicht. U kunt de envelop ook persoonlijk bij het briefstembureau afgeven.

Ook kunt u de retourenvelop opsturen naar een ambassade die geen briefstembureau is. Neem contact op met deze ambassade om na te vragen wanneer de envelop moet aankomen, zodat uw stem op tijd bij een briefstembureau binnen is.

Uw briefstem is anoniem

Op het briefstembureau wordt de retourenvelop opengemaakt en wordt de handtekening op uw briefstembewijs gecontroleerd. Uw handtekening wordt vergeleken met de handtekening op de kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument die u heeft meegestuurd met uw stem.

De witte envelop met uw stembiljet wordt daarna ongeopend in de stembus gedaan. Dankzij de witte enveloppe blijft uw uitgebrachte stem gescheiden van uw identiteit als kiezer. Zo wordt ook wanneer u stemt per brief het stemgeheim gegarandeerd.

Vervangend briefstembewijs aanvragen

Zonder briefstembewijs kunt u niet stemmen. Bent u uw briefstembewijs kwijt of is het ernstig beschadigd? Of heeft u er geen ontvangen terwijl u wel geregistreerd staat als kiezer in het buitenland? Vraag dan een vervangend briefstembewijs aan.
U kunt bij de gemeente Den Haag tot en met maandag 13 mei 2019 een vervangend briefstembewijs aanvragen:

• via e-mailadres: kbn.verkiezingen@denhaag.nl of
  • per post:
    Gemeente Den Haag
    Dienst Publiekszaken/Unit Verkiezingen
    2508 AA Den Haag

Ook kunt u persoonlijk een vervangend briefstembewijs aanvragen tot en met dinsdag 14 mei 2019, 12.00 uur bij de verkiezingsbalie van de gemeente Den Haag.

Nieuwe of andere retourenvelop

Bent u de oranje retourenvelop kwijt? Of gebruikt u liever een andere retourenvelop? U kunt er voor kiezen een eigen envelop te gebruiken en deze te adresseren aan 1 van de briefstembureaus. U kunt ook een nieuwe oranje envelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:

Nieuwe of andere stembiljetenvelop

Bent u de witte stembiljetenvelop kwijt of is deze beschadigd? Het gebruik van de meegeleverde stembiljetenvelop is niet verplicht. U kunt dus ook een eigen witte envelop gebruiken, of een nieuwe stembiljetenvelop aanvragen bij de gemeente Den Haag:

Bekijk de video Stemmen vanuit het buitenland (YouTube-kanaal gemeente)

Gepubliceerd: 20 december 2018Laatste wijziging: 24 december 2018