Kiezers buiten Nederland: Iemand machtigen om voor u te stemmen

Bent u geregistreerd als kiezer buiten Nederland? En wilt u bij de verkiezing van de Tweede Kamer iemand in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba voor u laten stemmen? Dan kunt u iemand machtigen, via een volmacht.

Het voordeel van het stemmen per volmacht is dat u geen last heeft van problemen met de postbezorging. Want u wilt natuurlijk zeker weten dat uw stem op tijd binnen is.

Om een volmacht aan te vragen moet u geregistreerd zijn als kiezer buiten Nederland. Een volmacht is maar voor 1 verkiezing geldig. Wilt u bij een volgende verkiezing weer iemand machtigen om voor u te stemmen? Dan moet u opnieuw een volmacht aanvragen.

U kunt tot en met 3 februari 2021 een volmacht voor de Tweede Kamerverkiezing aanvragen.

Een volmacht aanvragen

1. Zorg dat u bent geregistreerd als kiezer buiten Nederland.
  2. Vul het machtigingsformulier in en print het uit.
    Machtig iemand om voor u te stemmen
  3. U (de volmachtgever) ondertekent het ingevulde formulier.
  4. Scan het ondertekende formulier of maak er een foto van.
  5. Stuur het ondertekende formulier per e-mail of post naar de persoon die voor u stemt. Dat is de volmachtnemer. Die ondertekent het formulier ook.
  6. Dan maakt u, of de volmachtnemer, de aanvraag definitief door de volgende documenten te uploaden of per post te versturen naar de gemeente:

• het ingevulde formulier met de handtekening van volmachtgever en volmachtnemer.
    • een kopie van het identiteitsdocument van de volmachtgever. Als u het online machtigingsformulier heeft ingevuld, ontvangt u een mail met uitleg over het uitprinten, ondertekenen en daarna uploaden van het ondertekende formulier.
  7. De gemeente verstuurt het volmachtbewijs naar de volmachtnemer. Die moet zich op de dag van de verkiezing bij het stembureau in een Nederlandse gemeente identificeren. De persoon die voor u stemt, kan uw stem alleen maar tegelijkertijd met de eigen stem uitbrengen. Een persoon mag maximaal voor 3 andere mensen stemmen.

Meer informatie

Heeft u nog vragen? Neem contact op met afdeling Verkiezingen van de gemeente Den Haag.

Zie video Zo werkt stemmen per volmacht voor kiezers buiten Nederland
Zie ook Kiezers buiten Nederland

Gepubliceerd: 6 oktober 2020Laatste wijziging: 7 december 2020