Kiezers buiten Nederland: Stemmen per brief

Als u geregistreerd bent als kiezer buiten Nederland, krijgt u een briefstembewijs om per brief te stemmen. Lees op deze pagina hoe u per brief stemt bij de verkiezing van de Tweede Kamer op 17 maart 2021.

Onderaan deze pagina vindt u ook een instructiefolder over stemmen vanuit het buitenland

Als kiezer buiten Nederland stemt u standaard per brief. Op deze pagina leest u:

 • wat u van de gemeente Den Haag ontvangt
 • hoe u per brief stemt
 • wat u nodig heeft om te stemmen

U ontvangt van de gemeente

 • Het briefstembewijs is het bewijs dat u mag stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezing. Zonder briefstembewijs kunt u niet per brief stemmen. Vanaf 23 december 2020 stuurt de gemeente u uw briefstembewijs op via de post. Als u zich na deze datum registreert, wordt het briefstembewijs verstuurd meteen nadat u bent geregistreerd. U ontvangt een e-mail als het briefstembewijs is verstuurd.

  Bij het briefstembewijs ontvangt u een oranje retourenvelop met daarop het adres van het briefstembureau waarnaar u uw stem kunt versturen. Een briefstembureau is een stembureau waarin de stemmen van kiezers buiten Nederland worden gecontroleerd en geteld. U ontvangt ook een witte envelop waar u later het stembiljet in kunt doen. U verstuurt dan de witte envelop in de oranje envelop.

  Bewaar uw briefstembewijs en de enveloppen goed. U heeft deze later nodig om te kunnen stemmen.
 • Ongeveer 4 weken voor de verkiezing worden de kandidaten en daarmee het stembiljet officieel vastgesteld. De gemeente stuurt u dan meteen het stembiljet, de kandidatenlijsten en een uitleg over het speciale stembiljet voor kiezers buiten Nederland en het opsturen van uw stem. Pas als u het stembiljet heeft ontvangen, kunt u uw stem opsturen.

Briefstembewijs kwijt?

Bent u uw briefstembewijs kwijt? U kunt tot en met 5 maart 2021 een vervangend briefstembewijs aanvragen. U mag kiezen of u het vervangend briefstembewijs per post of per e-mail wilt ontvangen. U mag een eigen retourenvelop en stembiljetenvelop gebruiken om uw stem terug te sturen. Houd er rekening mee dat de post er lang over kan doen.

Zo brengt u uw stem uit

 1. Als u het stembiljet per e-mail heeft ontvangen, print u het stembiljet. Het liefst in zwart. Gebruik wit en onbedrukt papier en print het stembiljet aan 1 kant.
 2. Pak het stembiljet en kleur het vakje in bij 1 partij. Kleur daarna het vakje in bij 1 kandidaat van die partij. Inkleuren mag met rood, zwart, blauw of groen. Let op: een andere kleur maakt uw stembiljet ongeldig.
 3. Doe het ingevulde stembiljet in de witte stembiljet-envelop. U mag ook een eigen envelop gebruiken. Plak daarna de envelop dicht.
 4. Pak uw briefstembewijs, vul de datum in en zet uw handtekening erop. De handtekening moet hetzelfde zijn als de handtekening op uw identiteitsdocument.
 5. Maak een kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument. U mag op de kopie uw BSN-nummer, paspoortnummer en pasfoto verbergen en er ‘KOPIE’ op zetten. Let op dat wel uw achternaam, geboortedatum en geldigheidsdatum leesbaar zijn. Een Nederlands identiteitsbewijs kan zijn:

  • een geldig Nederlands paspoort
  • een geldige Nederlandse identiteitskaart
  • een geldige Nederlandse identiteitskaart van Aruba, Curaçao of Sint Maarten waarop de Nederlandse nationaliteit staat vermeld
  • een geldige identiteitskaart van Bonaire, Saba of Sint Eustatius
  • een noodpaspoort
  • een laissez-passer voor zover daaruit het bezit van de Nederlandse nationaliteit blijkt. U mag ook 1 van bovengenoemde documenten bijvoegen als ze maximaal 1 jaar zijn verlopen (geldig op 1 februari 2020). Dat geldt niet voor het noodpaspoort en laissez-passer. U kunt een verlopen identiteitsdocument alleen meesturen samen met een Verklaring van Nederlanderschap, die niet meer dan 1 jaar vóór 17 maart 2021 is verstrekt. Via de website nederlandwereldwijd.nl kunt u een Verklaring van Nederlanderschap aanvragen. U mag op de kopie vermelden dat het een kopie is die voor deze verkiezing bedoeld is.

   Het duurt gemiddeld 3 weken om uw aanvraag te verwerken. Vermeld bij de aanvraag dat u de verklaring nodig heeft om te stemmen. Dan krijgt deze voorrang.
   Op de website van Rijksoverheid leest u hoe u fraude kunt voorkomen met een kopie van uw identiteitsbewijs. Of gebruik een app om een veilige kopie te maken.
 6. Pak de oranje retourenvelop, of een eigen retourenvelop die u zelf adresseert. En doe onderstaande documenten in de retourenvelop:

  • de witte gesloten stembiljetenvelop met daarin het ingevulde stembiljet. (Bent u de witte stembiljetenvelop kwijt of is deze beschadigd? U kunt ook een eigen witte envelop gebruiken).
  • het ondertekende briefstembewijs
  • de kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument
 7. Plak de retourenvelop dicht en doe er genoeg postzegels op.
 8. Doe de retourenvelop op de post. U kunt de retourenvelop:

  • opsturen naar het stembureau in Den Haag Uw stem moet uiterlijk 17 maart 2021, om 15.00 uur lokale tijd zijn ontvangen door het briefstembureau in Den Haag.
  • opsturen naar, of afgeven bij de ambassade U kunt uw stem ook opsturen naar, of afgeven bij de Nederlandse ambassade in uw woonland. Zorg dat uw stem daar op 5 maart 2021 binnen is. De ambassade stuurt uw stem door naar het briefstembureau in Den Haag, waar uw stem uiterlijk op 17 maart 2021 om 15.00 uur binnen moet zijn.

   Gebruikt u een eigen envelop? Stuur deze dan naar:
   Gemeente Den Haag
   Kiezers buiten Nederland
   Postbus 20020
   2500 EA Den Haag
   THE NETHERLANDS
   Het gebruik van de oranje retourenvelop is niet verplicht, u mag ook een eigen envelop gebruiken in iedere gewenste kleur. Wilt u toch een nieuwe oranje retourenvelop? Vraag deze dan aan via e-mail kbn.verkiezingen@denhaag.nl of telefoonnummer +31 (0) 70 353 44 00.

Stemgeheim

De handtekening op uw briefstembewijs wordt vergeleken met de handtekening op de kopie van uw Nederlandse identiteitsdocument. De witte envelop met uw stembiljet gaat ongeopend in de stembus. Zo wordt uw stem gescheiden van uw identiteit en is het stemgeheim gegarandeerd.

Contact

Heeft u nog vragen? Neem contact op met de afdeling Verkiezingen van de gemeente.

Instructiefolder Stemmen vanuit het buitenland (PDF, 1,9 MB)

Zie ook

Gepubliceerd: 9 februari 2021Laatste wijziging: 18 juni 2021