Praat mee over de toekomst van Den Haag in de Europese Unie

Inwoners van Den Haag kunnen meepraten over de toekomst van Den Haag in de Europese Unie (EU). Zo kunt u meebeslissen over uw toekomst. Ook als u niet veel kennis heeft over de Europese Unie, is uw mening waardevol.

Debatten

De gemeente organiseert debatten waarin u kunt meepraten. In mei 2022 vond de Conferentie over de Toekomst van Europa plaats. Daar werd gesproken over onderwerpen die in de stad spelen zoals verkeer, duurzame energie en digitale dienstverlening (hulp via de computer) van de gemeente. En er werd gesproken over internationale onderwerpen.

Bekijk de video: Conferentie voor de Toekomst van Europa in Den Haag (YouTube-kanaal van de gemeente)

De gemeente blijft deze gesprekken organiseren. Wilt u meepraten over Haagse en Europese onderwerpen? Stuur dan een mail naar europa@denhaag.nl. De gemeente nodigt u dan uit voor nieuwe debatten.

Evenementen

In Den Haag worden ook evenementen over Europa gehouden waaraan u kunt meedoen.

September en oktober 2022: Just Peace Month

In september en oktober 2022 vindt de Just Peace Month plaats. Verschillende Europese organisaties openen dan hun deuren voor de inwoners van Den Haag. Zo kunt u zien wat deze organisaties doen en wat ze betekenen voor de stad.

9 mei 2023: de Dag van Europa

Den Haag viert elk jaar op 9 mei de Dag van Europa. Deze dag staat in het teken van vrede, vrijheid en veiligheid: thema's die helaas niet altijd vanzelfsprekend zijn. Ook hijst Den Haag de Europese vlag. Hiermee staat de gemeente samen met inwoners stil bij hoe belangrijk een sterk en verenigd Europa is. Wilt u op 9 mei ook de Europese vlag hijsen? Meld u dan aan via europa@denhaag.nl. Dan ontvangt u een Europese vlag van de Europese Commissie.

Bekijk de video: Den Haag hijst de Europese vlag op Dag van Europa (YouTube-kanaal van de gemeente)

Wat doet Den Haag in de Europese Unie

Den Haag doet mee aan verschillende Europese projecten. Hierdoor kan de gemeente Europees geld gebruiken voor projecten in Den Haag. En de stad doet mee met de doelen van Europa.

Europese projecten

 • PlastiCity: project waarbij bedrijven hun plastic afval scheiden

 • Upcycle Your Waste: project waarbij bedrijfsafval wordt omgevormd tot nieuwe materialen

 • De Sustainable Development Goals: dit zijn duurzame ontwikkelingsdoelen die vóór 2030 moeten zorgen voor een goede en duurzame toekomst voor iedereen

 • De Green Deal: plannen waarmee Europa het eerste klimaat neutrale continent wordt

 • Urban Waterbuffer in het Cromvlietpark: door regenwater op te vangen in plaats van via het riool af te voeren, is het mogelijk om dat water bij droogte te gebruiken (video YouTube-kanaal van de gemeente)

 • 100 klimaat neutrale steden: Den Haag is aangesloten bij deze Europese missie met als doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn

 • Het Europees Sociaal Fonds (ESF) zet in op ondersteuning van werkgelegenheid, mensen aan werk helpen en eerlijke kansen op werk. De inzet van het ESF verloopt voor een groot deel via de arbeidsmarktregio’s. Den Haag is centrumgemeente van de arbeidsmarktregio Haaglanden.

Europese doelen

De gemeente doet de komende jaren mee met de doelen van Europa. Dit gebeurt op het gebied van:

 • Digitalisering met Digitaal Den Haag: projecten waarmee de gemeente digitale uitvindingen gebruikt

 • Duurzaamheid: Den Haag gaat over op schone energie

 • Veerkrachtige samenleving: dat de Haagse wijken en haar inwoners sterker worden, met een veiligere en gezondere buurt.

Kijk voor meer doelen op de pagina Den Haag en de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Team Europa & Internationaal

Het team Europa & Internationaal van de gemeente brengt lokale en internationale partijen met elkaar in contact. Het team organiseert internationale bezoeken en evenementen.

De taken van team Europa & Internationaal:

 • beïnvloeden van Europees beleid en regelgeving
 • belangen van Den Haag in Europa vertegenwoordigen
 • Den Haag zichtbaar maken in Brussel
 • versterken van de banden met andere Europese steden
 • zorgen voor Europese subsidies om lokale projecten te kunnen uitvoeren

Meer informatie

Heeft u een vraag over Den Haag en Europa? Of wilt u op de hoogte blijven van nieuwe evenementen via de mailinglijst? Stuur dan een mail naar europa@denhaag.nl.

Zie ook

Gepubliceerd: 5 september 2022Laatste wijziging: 24 november 2022