Activiteiten rondom kinderrechten

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

Niet alleen tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november, maar ook door bijvoorbeeld het subsidiƫren van organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. Ook heeft Den Haag een eigen Jeugdombudsman.

Kinderrechtenkrant

Voor groepen 6, 7 en 8 is de Haagse Kinderrechtenkrant uitgebracht. Hierin staat informatie over kinderrechten. Scholen kunnen deze krant gebruiken in hun lesstof.

Haagse Kinderrechtenkrant (PDF, 1,9 MB)

Wilt u een kinderrechtenkrant ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl.

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen kinderen gratis terecht met alle vragen over hun rechten en plichten. Ze bieden ook gastlessen over kinderrechten op scholen. Zowel voor basis- als voortgezet onderwijs. Zij luisteren graag naar je verhaal en helpen je op te komen voor je rechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis en anoniem advies, dit kan ook tijdens het juridisch jongerenspreekuur.

kinderen rond een tafel

EscapeVroom over de rechten van het kind

Een escaperoom is een activiteit waarbij je door het oplossen van opdrachten een uitweg kan vinden. De gemeente Den Haag heeft een mobiele escaperoom gemaakt die gaat over de rechten van het kind: de EscapeVroom. Dit idee is ontstaan uit een Jongerenstadslab. ((Hier graag het gestuurde filmpje ))

Wilt u met uw klas, stichting of organisatie deze EscapeVroom gebruiken? Dat kan gratis. Reserveren kan via JIP Haaglanden door een mail te sturen naar info@jiphaaglanden.nl

Bekijk de video over de EscapeVroom (YouTube-kanaal van de gemeente)
Kinderen openen de EscapeVroom
Kinderen openen de EscapeVroom

Kinderrechten in de klas

Bent u op zoek naar inspiratie voor uw lessen over kinderrechten? Op de website van Defence For Children staat een Kinderrechtenquiz, ook vindt u er een startpakket Kinderrechten en meer voorlichtingsmateriaal. Een kinderrechtenchecklist is te vinden op www.kinderrechtennu.nl.

U kunt ook een gratis gastles over kinderrechten aanvragen. UNICEF komt graag langs en vertelt uw leerlingen aan de hand van verschillende verhalen, films en interactieve opdrachten meer over kinderrechten en het werk van UNICEF. Meer informatie op www.unicef.nl/gastles.

Gepubliceerd: 8 december 2020Laatste wijziging: 18 juni 2021