Gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen medische zorg krijgen als zij dat nodig hebben. Op deze pagina leest u wat er mogelijk is.

(De vertaling is geautomatiseerd. De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele fouten in vertaalde tekst door het gebruik van vertaalsoftware.)

Op de website van Refugee Help leest u meer informatie over beschikbare hulp voor vluchtelingen.

Gemeentelijke opvanglocaties

Verblijft u op een gemeentelijke opvanglocatie en heeft u medische zorg nodig? Neem dan contact op met de begeleider op de locatie. De begeleider helpt u verder naar de juiste zorg.

Particuliere opvang

Verblijft u bij een gastgezin? Dan kunt u het best gebruikmaken van de zorgverleners van de mensen bij wie u tijdelijk woont. U kunt bijvoorbeeld hun huisarts om hulp vragen.

Informatie over zorg in Nederland

 • U heeft recht op zorg in Nederland. Op de website RefugeeHelp staat alle belangrijke informatie over gezondheidszorg in Nederland. Van zorg door een huisarts, tandartszorg, hulp bij zwangerschap en geestelijke hulp bij bijvoorbeeld het omgaan met trauma’s.
 • Als u bij een gemeente bent ingeschreven dan valt u vanaf 1 juli 2022 onder de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Deze regeling zorgt ervoor dat uw zorgkosten automatisch worden gedeclareerd. Dit geldt vanaf 1 juli voor alle werkende en niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne, die bij een gemeente staan ingeschreven. Dit betekent dat u zelf geen zorgverzekering meer hoeft af te sluiten. U valt, als u bent ingeschreven bij de gemeente, automatisch onder deze regeling. U betaalt geen zorgpremie en u krijgt ook geen zorgtoeslag. Heeft u al een zorgverzekering aangevraagd, dan neemt de verzekeraar contact met u op.
 • Het Centrum Jeugd & Gezin (CJG) verzorgt de jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp in Den Haag. In elk stadsdeel is er een locatie van het CJG waar Oekraïense kinderen terecht kunnen. Kijk op de website voor de locaties.

  Kinderen en jongeren kunnen een gezondheidscheck laten doen. Of zich laten inenten.

  Kijk voor meer informatie op de website van het CJG.

  Kijk voor meer informatie over infectieziekten en vaccinaties op de website van het rijksvaccinatieprogramma.

 • Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Kijk voor meer informatie op de website van TBC Zuid-Holland. De informatie op deze website is onder andere beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.

  Bel bij een vermoeden van een besmetting met GGD Haaglanden voor een gratis screening. Telefoonnummer: (070) 353 71 69.

 • In Den Haag zijn meerdere priklocaties. Een afspraak maken is niet nodig.

 • De meeste mensen in Nederland zijn gevaccineerd. Een coronaprik is gratis en vrijwillig.

  Lees meer informatie over hoe de coronavaccinatie werkt.

  Zie ook: Den Haag tegen corona.

Gepubliceerd: 11 april 2022Laatste wijziging: 4 oktober 2022