Hulp bij hoge energiekosten

Inwoners, ondernemers en instellingen in Den Haag kunnen door de energiecrisis geldzorgen ervaren. Heeft u problemen en maakt u zich zorgen? Lees op deze pagina wat u kunt doen om energiekosten te besparen. En kijk waar u terecht kunt voor hulp bij uw geldzaken en toeslagen.

Belangrijke informatie:

Español - عربي - Türk - Polski - Română - български - 中国人 - Русский - українська

De gemeente is niet verantwoordelijk voor mogelijke fouten in deze automatische vertalingen van deze pagina.

  Dit kunt u zelf doen

  Heeft u geldzorgen en maakt u zich zorgen over hoge energiekosten? Misschien kunt u energietoeslag krijgen. En een lagere prijs voor gas en stroom betalen. Daarnaast kan de gemeente u helpen bij uw geldzaken.

  Direct energie besparen

  U kunt simpele maatregelen nemen om uw energiekosten direct te verlagen. Bijvoorbeeld:

  • de verwarming uitdoen als u niet thuis bent

  • de temperatuur lager zetten

  • korter douchenBekijk alle tips op de website Zet ook de knop om (Rijksoverheid).

  Energietoeslag aanvragen

  Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op energietoeslag van de overheid. Energietoeslag is extra geld om uw energierekening te betalen. U heeft hier misschien recht op. Op de website van de gemeente kunt u energietoeslag aanvragen. Komt u daar niet uit? Vraag dan hulp bij het aanvragen van energietoeslag bij een Servicepunt XL bij u in de buurt.

  Bijzondere bijstand aanvragen

  Heeft u energietoeslag ontvangen en neemt u maatregelen om energie te besparen? Maar lukt het niet om uw rekeningen te betalen? Misschien kunt u bijzondere bijstand aanvragen.

  Afsluiting van gas en stroom voorkomen

  Voorkom dat uw energieleverancier u tijdelijk afsluit van gas en stroom als u de energierekening niet kunt betalen. Vraag hiervoor een betalingsregeling of schuldhulpverlening aan. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

  Hulp bij geldzaken aanvragen

  Heeft u geldzorgen of geldproblemen door de energiecrisis? Maak dan een afspraak met de Helpdesk Geldzaken. Bij ruim 30 locaties kunt u terecht voor vragen en advies. U kunt de Helpdesk Geldzaken bellen via telefoonnummer (070) 353 61 88. Lees meer op de website Helpdesk Geldzaken.

  Gebruikmaken van de Ooievaarsregelingen

   Heeft u een laag inkomen? U kunt misschien gebruikmaken van de Ooievaarsregelingen. Kijk of u in aanmerking komt voor Ooievaarsregelingen. Bekijk alle regelingen op de pagina Overzicht Ooievaarsregelingen. Of bekijk de ooievaarsregelingen voor:

   Gratis energiebesparende materialen aanvragen

   Via de Direct Bespaaractie van de gemeente kunt u gratis energiebesparende maatregelen bij u thuis laten installeren. Een energiecoach komt bij u langs om tochtstrips, ledlampen en radiatorfolie te installeren. Hiermee gaat uw energierekening omlaag. De Direct Bespaaractie is voor iedereen in Den Haag met een koop- of huurwoning. Geef u op voor de Direct Bespaaractie.

     Goedkoper uw huis verwarmen

     Wilt u besparen op het gasverbruik van uw cv-installatie en tóch een warm en comfortabel huis? Meld u aan voor de actie Goedkoper uw huis verwarmen. Een adviseur komt bij u thuis en bekijkt uw cv-installatie. In overleg met u kan de adviseur kleine aanpassingen direct gratis voor u uitvoeren. Zoekt u meer tips over energie besparen? Gebruik dan de Wegwijzer Energie Besparen.

     Uw gebouw verduurzamen

     Lees meer informatie over het verduurzamen van uw woning of andere gebouwen, zoals bedrijfspanden en scholen op de website Duurzame stad Den Haag. Daar vindt u ook meer informatie over overstappen naar schone energie. En over de laatste ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming. Andere Haagse inwoners en ondernemers vertellen hun verhaal.

     Informatiepunt Hou van je Huis bezoeken

     Informatiepunt Hou van je Huis geeft huiseigenaren, huurders en verhuurders gratis advies om hun woning energiezuiniger te maken. Met bijvoorbeeld ledlampen en tochtstrips. U krijgt ook advies over duurzame oplossingen als isolatie, energiepompen en zonneboilers. U kunt het Hou van je Huis informatiepunt bellen via telefoonnummer (070) 353 99 31. Lees meer op de website Duurzame stad Den Haag.

      Voor studenten

      Als student heeft u in Den Haag geen recht op energietoeslag. Heeft u wel geldzorgen door de hoge prijzen van energie en boodschappen? Dan bent u welkom bij de Helpdesk Geldzaken. U krijgt daar persoonlijk advies, bijvoorbeeld over hoe u kunt besparen. En over vormen van inkomensondersteuning waar u misschien wel recht op heeft. Zoals bijzondere bijstand.

      Maak een gratis afspraak bij de Helpdesk Geldzaken.

      Voor ondernemers

      • Heeft u als ondernemer financiële problemen door de gascrisis? Bijvoorbeeld een lagere omzet? Misschien kunt u bij de gemeente een Bbz-uitkering aanvragen.

      • Wilt u op uw gas en/of stroomverbruik besparen?  Of wilt u verduurzamen? Kijk wat u kunt doen op de website Duurzame stad Den Haag.

      Anderen helpen

      Wilt u buurtgenoten helpen? Word dan energiecoach. Via Duurzaam Den Haag kunt u zich aanmelden als energiecoach en buurtgenoten helpen om hun huis te verduurzamen en/of energie te besparen.

      Energiecompensatie doneren

      Wilt u uw energiecompensatie van 2 keer € 190 doneren aan stadsgenoten? Dat kan via Sociale Fondsen Den Haag. Het fonds gebruikt de donaties om stadsgenoten met geldzorgen te helpen.

      Zelf of samen in actie komen

      Wilt u zelf of samen met buurtgenoten, familie of vrienden in actie komen om anderen te helpen? Of heeft u een idee over hoe de energiearmoede tegen te gaan? De gemeente denkt graag met u mee. Stuur uw idee en contactgegevens naar duurzamehaagsewijken@denhaag.nl. Of heeft u een idee voor ondernemers naar duurzaamondernemen@denhaag.nl. Het stadsdeel waar u in actie wilt komen, neemt contact met u op.

      Kijk op de Sociale Kaart Den Haag voor een overzicht van alle buurtacties.

      Wat doet de gemeente

      De gemeente neemt verschillende maatregelen:

      • Met de woningcorporaties zijn afspraken gemaakt over energiebesparingsmaatregelen zoals het kier- en tochtdicht maken van huizen.

      • Ruim 4.000 lichten worden aangepast zodat ze op afstand kunnen worden bediend.

      • Ongeveer 20.000 lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting.

      • In gemeentelijke gebouwen verlaagt de gemeente het energieverbruik door bijvoorbeeld radiatorfolie aan te brengen, te isoleren en zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen.

      • Het badwater in zwembaden wordt 1 graad lager.

      Rijksoverheid verlaagt energiekosten

      De Rijksoverheid voert vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond in voor energieprijzen. Dit betekent dat er een maximumbedrag voor energie is bij gemiddeld verbruik. Dit geldt voor huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. In november en december 2022 krijgen mensen die weinig energie verbruiken ook korting op de energierekening. Lees meer over het energieplafond op de website van de Rijksoverheid.

      € 190 korting in november en december 2022

      Het prijsplafond gaat pas in januari 2023 in. Daarom krijgen kleinverbruikers in november en december 2022 € 190 per maand korting op de energierekening. Met deze tijdelijke oplossing worden de hoge energiekosten voor een deel gecompenseerd. Lees meer op de pagina Hoe krijg ik de € 190 korting op mijn energierekening in november en december? (Rijksoverheid).

      Meer informatie

      Heeft u op deze pagina geen antwoord op uw vraag gevonden? Neem contact op met de gemeente.

      Gepubliceerd: 21 oktober 2022Laatste wijziging: 1 december 2022