Den Haag - Studiezaal Haags Gemeentearchief

Studiezaal Haags Gemeentearchief

Het Haags Gemeentearchief, het gemeentearchief van Leidschendam-Voorburg en het Nederlands Muziek Instituut hebben hun gezamenlijke studiezaal op de begane grond van het stadhuis van Den Haag aan het Spui 70.

Een deel van de studiezaal is als leeszaal ingericht. Het andere deel is bedoeld voor het bekijken van de originele documenten. Deskundige medewerkers helpen u graag op weg.

Openingstijden:

  • dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 - 17.00 uur
  • aanvragen van materiaal uit de depots kan tot 16.15 uur
De bibliotheek van het Nederlands Muziek Instituut is open op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
De studiezaal is gesloten op maandagen.

Het inzien van stukken

Een klein deel van de collectie van het Haags Gemeentearchief vindt u op de studiezaal. Het gaat dan vooral om boeken, digitale collecties en microfiches. Op de microfiches vindt u onder andere:

  • de geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters van de Burgerlijke Stand
  • de doop-, trouw- en begraafregisters van de verschillende kerken
  • het notarieel archief
  • de bevolkingsregisters

Het aanvragen van stukken

Stukken uit de depots moet u aanvragen vanuit de studiezaal. U moet zich hiervoor legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

De uitgifte van stukken

Aangevraagde stukken worden bij de balie uitgegeven. Als u meerdere stukken heeft aangevraagd, krijgt u er maar enkele tegelijk. De studiezaalmedewerker beoordeelt dit. Sommige stukken mag u (tegen betaling) door de studiezaalmedewerker laten kopiƫren. Ook dit is ter beoordeling aan de studiezaalmedewerker.

Een klein deel van de collectie kunt u niet inzien. Dit geldt onder andere voor stukken die erg kwetsbaar zijn, en voor stukken die privacygevoelige informatie bevatten. Op dit moment vindt u op de website nog niet voor welke stukken dit geldt. Twijfelt u of een bepaald stuk wel openbaar is? Neem dan contact op met ons.

De stukken van het Haags Gemeentearchief mogen de studiezaal niet verlaten. U kunt dan ook geen boeken of andere stukken lenen.

Vragen?

Een goede voorbereiding op een bezoek aan de studiezaal begint met het raadplegen van de website van het Haags Gemeentearchief. Hier vindt u inventarissen en catalogi. Op de studiezaal vindt u ook catalogi, inventarissen, indexen, gidsen en handleidingen. En als u toch niet vindt wat u zoekt, dan kunt u altijd een beroep doen op een van de medewerkers.

Tarieven

De tarieven van het Haags Gemeentearchief vindt u in het tarievenoverzicht.

Ontvangst van groepen

De studiezaal op de begane grond is geschikt gemaakt voor de ontvangst van groepen. Dit betekent dat het voor kan komen dat er schoolklassen zijn die les krijgen over het archief in het kader van het Cultuurmenu.

Gepubliceerd: 30 juli 2018Laatste wijziging: 3 augustus 2018