Educatie in het Haags Gemeentearchief

Scholen en particulieren kunnen een rondleiding, les, cursus of lezing boeken bij het Haags Gemeentearchief.

Rondleidingen

Het Haags Gemeentearchief geeft uw gezelschap graag een rondleiding.

• kosten: € 50 per rondleiding
  • groepsgrootte: maximaal 20 personen per rondleiding
  • duur: ongeveer 45 minuten
  • in Engels en Nederlands (en eventueel Duits)
  • alleen op aanvraag

Tijdens bijzondere activiteiten, zoals de Landelijke Archievendag, geeft het Haags Gemeentearchief gratis rondleidingen. Deze bijzondere activiteiten vindt u op de pagina van het HGA en in de lokale pers.

Ook schoolgroepen kunnen een rondleiding aanvragen. Voor het onderwijs is een rondleiding gratis. Deze rondleidingen worden gekoppeld aan archieflessen. Kijk voor meer informatie over deze lessen bij Educatie.

Wilt u een rondleiding reserveren? Mail naar haagsgemeentearchief@denhaag.nl onder vermelding van 'aanvraag rondleiding'.

Lezingen

Medewerkers van het Haags Gemeentearchief kunnen lezingen geven over Oud Den Haag, Scheveningen, de Grote Kerk, Haagse Hofjes en nog veel meer.

U kunt hiervoor contact opnemen met het Haags Gemeentearchief. Mail naar haagsgemeentearchief@denhaag.nl onder vermelding van 'aanvraag lezing'.

Cursussen

Onderzoek naar het verleden van een familie, een huis, een woonbuurt of een vereniging is boeiend. Maar het is ook wel eens moeilijk. Hoe zet je zo'n onderzoek eigenlijk op? Waar vind je de nodige gegevens en wat staat er in die oude handschriften?

Het Haags Gemeentearchief geeft onder leiding van de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe cursussen, waar u oud-schrift leert lezen (paleografie) en historisch en genealogisch (stamboom-) onderzoek leert doen. Er zijn cursussen voor beginners en gevorderden. Lees alles over de cursussen van het Haags Gemeentearchief.

Educatie

Er is heel veel te doen in het Haags Gemeentearchief en de Historische Informatiepunten in verschillende bibliotheken in de stad. Kom langs met de klas voor een leuke les, activiteit of speurtocht. De leslocaties zijn:

• Historisch Informatiepunt Centrum (Stadhuis)
  • Haagse Hout
  • Ypenburg
  • Escamp
  • Schilderswijk
  • Segbroek
  • Loosduinen

In overleg kan het HGA een programma op maat aanbieden dat aansluit bij een project op school. Medewerkers kunnen ook bij u langskomen in de klas. De verschillende lessen worden op elke locatie aangeboden. Als u de les wilt combineren met een speurtocht of rondleiding in het depot, kiest u voor locatie Centrum. Voor het basisonderwijs biedt het HGA de volgende programma's aan:

• De ooievaar in Den Haag - voor groep 4 en 8 (ook BSO)

Al sinds heel lang is de ooievaar het symbool van Den Haag. Maar waarom eigenlijk? We hebben het met elkaar over het stadswapen van Den Haag én over familiewapens. De leerlingen ontwerpen hun eigen familiewapen en krijgen een rondleiding door de depots, waar ze zien wat daar allemaal opgeslagen ligt.

• Wie wat bewaart... - voor groep 5

Wat is een archief eigenlijk? Wat bewaren ze daar en hoe doen ze dat? Tijdens deze afwisselende les krijgen de leerlingen antwoord op dit soort vragen. In groepjes maken ze verschillende opdrachten en een rondleiding in het depot wordt natuurlijk niet vergeten!

• Ridder Floris - voor groep 5 en 6 (ook BSO)

Wat heeft Den Haag eigenlijk met ridders te maken? Nou, alles! In deze les ontdekken de leerlingen alles over Floris de Vijfde. Ze bekijken een informatiefilmpje, doen in groepjes de ridderquiz en maken en versieren hun eigen zwaard. Ook een rondleiding door de depots behoort tot de mogelijkheden.

• Lollige letters of monnikenwerk? - voor groep 6 tot en met 8

Tijdens een rondleiding in het archief kijken we samen naar oude handschriften. Die zien er heel anders uit dan de boeken die we nu lezen! Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met een ganzenveer en eventueel met zegellak. Wilt u deze les op een andere locatie volgen? Dan worden er natuurgetrouwe voorbeelden van oude handschriften meegenomen.

• Jouw Den Haag - voor groep 6 tot en met 8 (en eventueel brugklas)

In deze les maakt de groep kennis met het Haags Gemeentearchief. Wat is een archief eigenlijk en wat wordt daar allemaal bewaard? We doen een speurtocht in het depot en maken opdrachten met plattegronden en foto’s. Zo mogelijk worden de opdrachten aangepast op de omgeving van de school.

• Het depotmysterie Cultuurmenu - les voor groep 6 (niet los te boeken)

Voortgezet onderwijs

Op alle leslocaties is het mogelijk om een les of activiteit op maat te volgen. Op de locatie stadhuis is dit ook mogelijk in combinatie met een rondleiding door de ondergrondse depots, waar leerlingen originele bronnen kunnen bekijken van vaak wel honderden jaren oud.

Gepubliceerd: 19 oktober 2017Laatste wijziging: 20 oktober 2017