Digitaliseren op verzoek

Het Haags Gemeentearchief heeft een digitaal dienstverleningssysteem: Digitalisering op Verzoek. Meer dan 11 kilometer Haagse archiefinformatie is gratis beschikbaar voor onderzoek, op elke willekeurige plek in de wereld, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

U hoeft niet meer naar de studiezaal van het Haags Gemeentearchief te komen als u voor uw onderzoek een archiefstuk nodig heeft: u kunt het online aanvragen. Medewerkers scannen het inventarisnummer, houden u op de hoogte van de vorderingen en zorgen ervoor dat u zo spoedig mogelijk een e-mail ontvangt met één of meerdere links waarmee u het gescande inventarisnummer kunt downloaden.

Let op: Als u een aanvraag indient voor het scannen van notariële akten, houdt u er dan rekening mee dat dit een aantal maanden kan duren. Er blijkt grote belangstelling te zijn voor het digitaliseren van deze akten, gezien de vele aanvragen die het archief ontvangt. Wilt u snel akten inzien, bezoek dan de studiezaal van het Haags Gemeentearchief.

Hoe werkt het?

aanvraagicoontje
  • Gebruik hiervoor het aanvraagicoontje bij het merendeel van de ongeveer 240.000 inventarisnummers die digitaal opvraagbaar zijn. Als het icoontje ontbreekt kan het inventarisnummer niet aangevraagd worden.
  • Als het inventarisnummer al eerder is gedigitaliseerd op verzoek van iemand anders dan ziet u bij het inventarisnummer een pdf staan. Deze kunt u meteen downloaden en inzien.

Van welke archiefstukken kunnen scans worden gemaakt?

  • archiefstukken uit geïnventariseerde archieven, waarvan de inventaris digitaal beschikbaar is op www.archieven.nl
  • het archiefstuk moet openbaar zijn.

Welke archiefstukken worden niet gescand?

  • niet geïnventariseerd archiefmateriaal
  • archiefstukken die te kwetsbaar zijn
  • archiefstukken die niet openbaar zijn
  • boeken, foto's, plattegronden, tekeningen en charters. Foto's prenten, tekeningen, affiches en ander materiaal uit onze collecties kunt u bestellen via www.haagsebeeldbank.nl. Hier zijn kosten aan verbonden.
  • archiefstukken die nu al digitaal beschikbaar zijn (zoals de akten van de Burgerlijke Stand en het Haagse bevolkingsregister van 1913-1939).

Handleiding

Bekijk de handleiding voor digitalisering op verzoek.

handleiding DOV (PDF, 320,4 kB)

 

Gepubliceerd: 8 januari 2014Laatste wijziging: 3 mei 2017