Coronavirus: wijzigingen dienstverlening

De gemeente heeft de dienstverlening aangepast, ter bescherming van de klanten, bezoekers en medewerkers en om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Hiermee volgt de gemeente de landelijke richtlijnen. In dit overzicht leest u wat dit voor u kan betekenen. Deze pagina wordt aangevuld als er nieuwe wijzigingen zijn.

Regels in gebouwen van de gemeente

De gemeente Den Haag volgt de landelijke coronamaatregelen. Kijk voor meer informatie over deze regels op de website van de rijksoverheid.

In onze publieksruimten zijn dit de nieuwe basisregels:

 • Het dragen van een mondkapje is in alle gebouwen van de gemeente verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Het liefst een medisch wegwerpmondkapje (type II). Dit geldt als u in beweging bent en als u ergens zit of staat. Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen hoeven dit niet. Kijk voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes op de website van de Rijksoverheid.
 • U bent verplicht om 1,5 meter afstand te houden in de gebouwen van de gemeente. De beveiliging controleert hierop in de publieke ruimtes. Volg hun aanwijzingen op zodat iedereen veilig blijft. Houd u er ook rekening mee dat u bij de ingangen van het Stadhuis Spui en stadskantoor Leyweg even moet wachten. 
 • Was uw handen zo vaak mogelijk.
 • Schud geen handen.
 • Hoest en nies in uw elleboog.
 • Laat u testen bij klachten.
 • Blijf thuis als u verkouden bent.
 • Bent u verkouden, zeg dan alstublieft uw afspraak af. Mocht u verkouden zijn en toch langskomen, dan wordt u niet geholpen. Er wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.
 • Als iemand in uw gezin koorts heeft of het benauwd heeft, moet het hele gezin thuisblijven.
 • Onze publieksruimten krijgen regelmatig aanvoer van frisse lucht (goede ventilatie).

   Door deze maatregelen kan er een vertraging zijn in het maken van een afspraak. Houd u er ook rekening mee dat u bij de ingangen van het Stadhuis Spui en stadskantoor Leyweg even moet wachten.

   Kom alleen

   Om de dienstverlening zo goed mogelijk door te laten gaan, kunnen alleen de mensen die nodig zijn voor de afspraak naar binnen. Dit betekent dat u alleen moet komen, tenzij het niet anders kan. Volg de aanwijzingen van de beveiligers op zodat iedereen veilig blijft.

   Publiekszaken

    Gemeente werkt op afspraak

    Om meer dan 550.000 Hagenaars goed van dienst te kunnen zijn, werkt de gemeente op afspraak. Zo kan de gemeente tijd voor u reserveren en bent u er zeker van dat u goed en snel geholpen wordt.

    Afspraak is afspraak

    Om dit voor iedereen goed te laten werken is het belangrijk om een aantal basisregels met elkaar af te spreken. De gemeente vraagt u dringend:

    • om op tijd op de afspraak te komen
    • alle benodigde documenten mee te nemen die vermeld staan bij het product
    • dat u zich zo snel mogelijk afmeldt als u onverwacht niet kunt komen
    • om u te houden aan alle maatregelen rond het coronavirus.

    Afspraak maken

    U kunt een afspraak maken via 14 070 of via de website, dit wordt per product vermeld.

    Lukt het niet om op tijd een afspraak te maken via de website, dan kunt contact opnemen met 14 070. Zij bekijken dan of het nodig is de afspraak te vervroegen.

    Afspraak verzetten of afzeggen

    Wilt u uw afspraak verzetten of afzeggen? Dit kan via de links in de bevestigingsmail die u kreeg toen u de afspraak maakte.

    Zie ook: Openingstijden en locaties stadsdeelkantoren.

    Huwelijkssluitingen op gemeentelijke locaties

    De regels voor huwelijkssluitingen zijn verscherpt. Het dragen van een mondkapje is in alle gebouwen van de gemeente verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder. Dit geldt als u in beweging bent en als u ergens zit of staat. Dit geldt ook voor de gemeentelijke trouwzalen. Voor mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen geldt wel een uitzondering.

    Door de 1,5 meter-maatregel geldt er op de 3 trouwlocaties van de gemeente (Centrum, Groenmarkt en Escamp) een maximum aantal zit- en staanplaatsen. U heeft voor deze 3 trouwlocaties geen corona-vaccinatiebewijs (QR-code) of een recent negatief testbewijs nodig. Meer informatie op de pagina Trouwen in Den Haag: locaties en kosten.

    Huwelijksfeesten en -recepties kunnen niet doorgaan. Lees hierover meer op de pagina Trouwen op een aangewezen locatie.

    Adviescommissie Bezwaarschriften

    De zittingen van de Adviescommissie Bezwaarschriften (ACB) gaan weer door. Er zijn wel minder zittingen. Ook mag er een maximaal aantal personen bij de zitting zijn. Het kan daardoor zijn dat zittingen en uitspraken daarop vertraging oplopen.

    Als u vindt dat in uw zaak ook zonder zitting uitspraak kan worden gedaan, dan kunt u een e-mail sturen naar ACB@denhaag.nl. Zijn ook de andere partijen het daarmee eens? Dan kijkt de ACB of ze direct uitspraak kan doen.

    Advies- en Informatiebalies Sociale Zaken

    De Advies en Informatiebalies zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur.

    Wilt u een afspraak maken met 1 van de medewerkers van de Advies- en Informatiebalie? Of wilt u een afspraak verzetten of afzeggen? Bel dan met de klantenservice op telefoonnummer (070) 353 75 00.

    Heeft u een vraag of heeft u hulp nodig, dan bent u van harte welkom tijdens de vrije inloop. Houd u zich daarbij aan de Regels in gebouwen van de gemeente.
    Kijk voor meer informatie op de pagina Contact met SZW.

    AV 070

    Er zijn andere voorwaarden voor het reizen met AV 070. Kijk voor meer informatie op de pagina AV 070 reserveren of annuleren.

    Bibliotheken

    Kijk voor meer informatie over de bibliotheken op de website van Bibliotheek Den Haag.

    Centrum Jeugd en Gezin (CJG)

    Om alle gezinnen in Den Haag de zorg te geven die zij nodig hebben werkt CJG op afspraak. Deze maatregelen zijn vanwege de beperkte ruimte in het CJG belangrijk. Zo kunnen bezoekers 1,5 meter afstand houden van elkaar. Daarnaast geldt voor de veiligheid een deurbeleid. Dat betekent het CJG de gezondheid aan de deur controleert. Kijk voor meer informatie op cjgdenhaag.nl.

    Daklozenopvang

    De gemeente heeft samen met de Kessler Stichting, het Leger des Heils en het Rode Kruis 2 extra opvanglocaties voor daklozen geopend om het risico op verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. Beide locaties bieden 24 uurs opvang. De opvang is in beperkte groepen. Wie nu al gezondheidsklachten heeft wordt apart opgevangen. Wie net dakloos is geworden en nog geen contact heeft gehad met het Daklozenloket, kan zich bij dit loket melden.

    Educatieve tuinen

    Alle educatieve tuinen zijn gesloten. Er zijn dus geen lessen, activiteiten en bijeenkomsten.

    Gemeentelijke ombudsman, jeugdombudsman en Den Haag Meldt

    Ons kantoor is gesloten in verband met de aangescherpte coronamaatregelen. Ons inloopspreekuur is vervangen door een telefonisch spreekuur. Dit spreekuur vindt elke woensdagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur plaats. Hiervoor kunt u van tevoren een afspraak maken door een e-mail te sturen naar ombudsman@denhaag.nl of te bellen met (070) 752 82 00. Op het afgesproken tijdstip wordt u dan gebeld door een medewerker van de ombudsman.

    Bereikbaarheid Den Haag Meldt
    Voor Den Haag Meldt zijn wij telefonisch van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur (070) 353 80 00, per e-mail (denhaagmeldt@denhaag.nl) en via de website (www.denhaagmeldt.nl) bereikbaar. U kunt ook een afspraak maken voor het spreekuur.

    Klachten kunt u per mail en via de website indienen. Meer informatie hierover vindt u op ombudsman-denhaag.nl, jeugdombudsmandenhaag.nl en denhaagmeldt.nl.

    Hou van je Huis-punten

    In verband met het coronavirus zijn alle Hou van je Huis-punten alleen open op afspraak. Medewerkers zijn wel telefonisch of via het contactformulier bereikbaar. Kijk voor meer informatie op Advies van Hou van je Huis.

    Jongerenpunt070

    De locaties van het Jongerenpunt070 zijn open. De begeleiding en de hulp gaan door. Afspreken in de buurt? Neem contact op via telefoonnummer 06 - 10 30 73 24 of mail naar jongerenpunt070@denhaag.nl om een afspraak te maken. Lees meer op Jongerenpunt070.

    Ondernemersportaal

    Het inloopspreekuur van het Ondernemersportaal gaat voorlopig niet door. Het Ondernemersportaal is te bereiken via telefoon of e-mail van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 tot 17.00 uur. Bel voor vragen naar (070) 353 60 04 of stuur een e-mail naar ondernemersportaal@denhaag.nl. Meer informatie op de website Ondernemersportaal.

    Parkeren

    Aanvragen parkeerkaarten weer mogelijk

    Per 1 september kunt u weer een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Ook kunt u weer een bewonersparkeervergunning voor gehandicapten (BVG) of gehandicaptenparkeerplaats aanvragen. Heeft u vragen over uw aanvraag of wijziging? Neem dan contact op met de afdeling Parkeren.

    Welstands- en Monumentencommissie

    Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, vinden de vergaderingen van de Welstands- en Monumentencommissie als videoconferentie plaats. Kijk voor meer informatie op de pagina Agenda's vergaderingen Welstands- en Monumentencommissie.

    Zwembaden

    Lees alle regels rondom zwemmen op de pagina denhaag.nl/zwemmen.

    Zie ook: denhaag.nl/coronavirus

    Gepubliceerd: 22 oktober 2021Laatste wijziging: 16 januari 2022