Coronavirus: vraag en antwoord

De gemeente krijgt allerlei vragen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Op deze pagina beantwoordt de gemeente de meest gestelde vragen.

Zijn de stadsdeelkantoren open?

Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg zijn open, de andere stadsdeelkantoren niet. U kunt daarom niet naar de Informatie- en Hulppunten. Op een aantal punten kunt u tot en met 30 oktober 2020 een rol gele meeuwenzakken ophalen. Op Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg geldt aangepaste dienstverlening. Kijk voor meer informatie op de pagina Openingstijden en locaties stadsdeelkantoren.

De papieren post van de gemeente wordt tijdelijk minder vaak opgehaald en bezorgd. Het kan zijn dat er vertraging ontstaat bij het beantwoorden van brieven en verwerken van aanvragen.

Ik heb een afspraak bij de gemeente, kan ik dan wel langskomen?

Ja, als u in goede gezondheid bent. De medewerkers van de gemeente moeten zich - net als u - aan richtlijnen houden om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat zijn de volgende maatregelen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Houd gepaste afstand
 • Blijf thuis als je verkouden bent

Bent u verkouden, zeg dan alstublieft uw afspraak af. Mocht u verkouden zijn en toch langskomen, dan wordt u niet geholpen. Er wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Mag ik een mondkapje dragen in een gebouw van de gemeente?

Gebouwen van de gemeente en de overheid zijn ingericht om 1,5 meter afstand te kunnen houden van elkaar. Hierdoor is het dragen van een mondkapje in gebouwen van de gemeente en de overheid niet noodzakelijk, maar het is wel toegestaan.

Wilt u toch een mondkapje dragen? Dat mag, zolang voldaan wordt aan de eisen uit de ‘Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. Dit betekent dat u geen mondkapje mag dragen, als uw gezicht in combinatie met andere gezichtsbedekkende kleding:

 • geheel wordt bedekt
 • op zo’n manier wordt bedekt dat alleen uw ogen te zien zijn
 • onherkenbaar wordt

Bij de balies en bij het aanvragen en afhalen van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, controleert de gemeente of u lijkt op de persoon op de pasfoto. Dit betekent dat u dan even uw mondkapje af moet doen.

Meer informatie over het gebruik van mondkapjes vindt u bij de Rijksoverheid:

Is de Haagse Markt helemaal open?

De Haagse Markt is vanaf zaterdag 4 juli weer helemaal open op de gebruikelijke dagen maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. 1,5 meter afstand houden is nog steeds nodig. Daarom blijft een verplichte looproute en een controle bij de ingang. Met 4 ingangen en 4 uitgangen hoeven bezoekers niet het hele terrein over om hun inkopen te doen.

Wordt het parkeerbeleid versoepeld en mogen zorgverleners gratis parkeren?

Zorgpersoneel mag tot en met 30 september 2020 in Den Haag gratis op straat parkeren als zij met de auto naar hun werk gaan. Werkt u bij een zorginstelling en wilt u van de regeling gebruikmaken? Dan kunt u zich bij uw werkgever melden. Zorginstellingen met vragen over de parkeerregeling kunnen per e-mail contact opnemen via senior.parkeren@denhaag.nl.

Heeft u eerder toestemming gekregen gratis te parkeren tot 31 augustus? De toestemming wordt automatisch verlengd, u hoeft niets te doen.

Thuiszorgmedewerkers kunnen geen gebruikmaken van deze regeling. In betaald parkeergebieden kunnen bewoners die zorg nodig hebben een mantelzorgvergunning aanvragen voor 400 uur. Vanwege het coronavirus is daar gratis 50 uur extra aan toegevoegd.

Huisartsen en verloskundigen met een praktijk in Den Haag kunnen gebruikmaken van de reguliere parkeervergunning voor huisartsen en verloskundigen. Deze vergunning is geldig op alle betaalde parkeerplaatsen in Den Haag.

De scholen gaan weer (volledig) open. Hoe ziet dat eruit?

De middelbare scholen gaan vanaf 2 juni weer open. Om de 1,5 meter regel aan te houden, gaan niet alle leerlingen tegelijk naar school. Per school worden hier afspraken over gemaakt.

De basisscholen gaan vanaf 8 juni volledig open. Alle leerlingen gaan dan weer alle dagen naar school. Ook de buitenschoolse opvang gaat dan weer helemaal open.

Kijk voor de meest gestelde vragen over het onderwijs op de website van de Rijksoverheid en op de pagina Coronavirus: Onderwijs en kinderopvang.

Wat doet de gemeente voor ondernemers?

De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om ondernemers te helpen door deze crisistijd heen te komen. Welke maatregelen dit zijn en andere praktische informatie voor Haagse ondernemers leest u op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.

Welke regeling is er voor zelfstandig ondernemers?

De regering heeft een tijdelijke regeling ingesteld om zelfstandig ondernemers die in de knel komen te ondersteunen, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Bezoek de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers voor de meest actuele informatie.

Wat zijn de regels voor sporten?

Vanaf 1 juli mag iedereen weer binnen en buiten sporten, samen of alleen. Er gelden een paar duidelijke regels. Lees meer op denhaag.nl/sport.

Kan ik me laten testen op het coronavirus?

Op de website van GGD Haaglanden kunt u zien wie zich allemaal kan laten testen op het coronavirus.

Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

Algemene informatie

TVCN stelt de persconferentie van 7 april beschikbaar in Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels. Zie: www.tvcn.nl/persconferentie.

Voor doven en slechthorenden

Rijksoverheid.nl: Video's over coronavirus in Nederlandse gebarentaal (NGT)

Geeft de gemeente informatie in andere talen?

De gemeente zet de belangrijkste informatie over het coronavirus ook op de Engelstalige website en Franstalige website. Zo nodig verspreidt de gemeente in samenwerking met organisaties in de wijken informatie in andere talen in de stadsdelen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie in nog meer talen.

Welke informatie van de gemeente kan ik zelf makkelijk delen?

Hieronder kunt u zelf materiaal van de gemeente downloaden.

Poster A3 Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (PDF, 85,6 kB)
Afbeelding voor Twitter en Facebook Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 1,9 MB)
Afbeelding voor Instagram Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 406,2 kB)
Afbeelding voor LinkedIn Hou afstand en ga niet naar drukke plekken (JPG, 1,7 MB)

Hoe kunnen we ouderen en kwetsbaren helpen?

Stuur ze een kaart. Of bel je opa en oma. Voor meer informatie over hulp aan verschillende Hagenaars, kijkt u op de pagina Coronavirus: hulpinformatie.

Hoe helpt de gemeente de minst bedeelden in Den Haag, nu de voedselbank dicht is?

Klanten van de voedselbank Haaglanden (Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk) krijgen tot 1 juni een supermarktbon in plaats van een voedselpakket. Deze maatregel is genomen nadat de voedselbank is gesloten. Er wordt nu gekeken naar een oplossing voor de lange termijn. De bon wordt uitgedeeld op de vaste uitgiftepunten en gebruikelijke tijden.

Hoe kan ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk?

Op denhaagdoet.nl van PEP Den Haag staat een overzicht van vrijwilligersklussen in Den Haag. U kunt zich daar ook aanmelden. Ook op de website van de Servicepunten XL staat een overzicht van vrijwilligerswerk en een aanmeldfunctie. Daarnaast kunt u voor meer informatie over vrijwilligerswerk altijd bellen naar telefoonnummer (070) 205 30 03. Zie ook: Kom in actie, help mee in de opvang.

Waar vind ik informatie over boodschappendiensten of maaltijdservices?

Als u de deur niet uit kunt of wilt, kunt u natuurlijk hulp vragen van buren, familie of vrienden. Bij sommige supermarkten is online bestellen van boodschappen mogelijk. Het is momenteel wel druk en er zijn weinig tijden beschikbaar voor het bezorgen. Voor maaltijden zijn er verschillende bestaande voorzieningen en nieuwe initiatieven. Mocht u hulp nodig hebben, neemt u dan contact op met telefoonnummer (070) 205 30 03 of kijk op socialekaartdenhaag.nl. Mocht u Twitter gebruiken, dan vindt u via #coronahulp070 of #coronahulpDenHaag hulpinitiatieven van Hagenaars om bijvoorbeeld boodschappen voor stadsgenoten te doen of hulpbehoevenden een lift te geven.

Wat mag ik wel en wat mag ik niet meer doen?

Op de website van de Rijksoverheid staan de meest actuele regels.

Ik hoor over een noodverordening, wat betekent dat?

Een noodverordening is een laatste middel om mensen aan te spreken die zich niet houden aan de regels voor de veiligheid en gezondheid van zichzelf en anderen. Indien nodig krijgen deze mensen een boete. Kijk voor meer informatie over de noodverordening op de website van Veiligheidsregio Haaglanden.

Ik zie mensen die zich niet aan de noodverordening houden, wat moet ik doen?

Het is altijd het beste om eerst zelf vriendelijk te vragen of mensen iets meer afstand willen houden, in ieder geval van uzelf. Ga zelf direct naar een plek waar u alle ruimte heeft en niemand u te dicht nadert. Het kan zijn dat de mensen die u ziet samen een huishouden vormen; voor hen geldt wel een advies maar geen richtlijn om 1,5 m afstand te houden.

Waarom staan de fonteinen uit?

 • De gemeente wil voorkomen dat fonteinen en waterpartijen mensen uitnodigen om bij elkaar te komen.
 • Voor het aanzetten en het onderhoud aan fonteinen en waterpartijen moeten monteurs worden ingezet. Niet in alle gevallen is het mogelijk om daarbij de richtlijnen van het RIVM te volgen.

Daarom is besloten om de fonteinen en waterpartijen niet aan te zetten. Uitzondering hierop is de fontein in de Hofvijver omdat deze al in gebruik was genomen en op afstand bedienbaar is.

Zie ook: denhaag.nl/coronavirus

Gepubliceerd: 2 april 2020Laatste wijziging: 18 september 2020