Coronavirus: vraag en antwoord

De gemeente krijgt allerlei vragen over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Op deze pagina beantwoordt de gemeente de meest gestelde vragen.

Zijn de stadsdeelkantoren open?

Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg zijn open, de andere stadsdeelkantoren niet. Op Stadhuis Spui en Stadskantoor Leyweg geldt aangepaste dienstverlening. Kijk voor meer informatie op de pagina Openingstijden en locaties stadsdeelkantoren.

De papieren post van de gemeente wordt tijdelijk minder vaak opgehaald en bezorgd. Het kan zijn dat er vertraging ontstaat bij het beantwoorden van brieven en verwerken van aanvragen.

Ik heb een afspraak bij de gemeente, kan ik dan wel langskomen?

Ja, als u in goede gezondheid bent. De medewerkers van de gemeente moeten zich - net als u - aan richtlijnen houden om verspreiding van het virus te voorkomen. Dat zijn de volgende maatregelen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Houd gepaste afstand
 • Blijf thuis als je verkouden bent

Bent u verkouden, zeg dan alstublieft uw afspraak af. Mocht u verkouden zijn en toch langskomen, dan wordt u niet geholpen. Er wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Moet ik een mondkapje dragen in een gebouw van de gemeente?

Vanaf 26 juni 2021 bent u niet meer verplicht een mondkapje te dragen in gebouwen van de gemeente.

  Is de Haagse Markt helemaal open?

  De Haagse Markt is weer helemaal open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Dat geldt dus voor de 'food' en 'non-food' producten.

  Op de markt houden we nog steeds 1,5 meter afstand van elkaar. Kom daarom ook zoveel mogelijk alleen naar de markt. Alleen op zaterdag geldt nog éénrichtingverkeer op de hoofdpaden. Op maandag, woensdag, vrijdag is het éénrichtingverkeer opgeheven.

  Basis- en middelbare scholen en kinderopvang

  • Alle basisscholen, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang (bso) zijn weer open.
  • De noodopvang is gestopt.
  • Minimaal 1 dag per week krijgen de middelbare scholieren les. De scholen bepalen zelf hoe zij dit invullen. De school van uw kind informeert u hierover.
  • Als een kind positief getest is op corona dan moet de hele klas inclusief de docent 5 dagen in quarantaine. Bij leraren worden sneltests ingezet.

  Scholen mogen uitzonderingen maken voor leerlingen in:

  • een examenjaar

  • praktijkgericht onderwijs

  • het voortgezet speciaal onderwijs en

  • kwetsbare leerlingen

  Leerlingen van het middelbaar onderwijs moeten onderling 1,5 meter afstand houden.

  Mbo, hbo en universiteit

  Mbo's zijn vanaf 7 juni 2021 volledig open. Hbo's en universiteiten zijn vanaf 26 april 2021 open. Studenten mogen 1 dag per week naar school.

  Reizen met het openbaar vervoer

  Reis zoveel mogelijk op rustige momenten en vermijd drukte onderweg en op stations. Hou de informatie van de vervoerders (bijvoorbeeld op www.htm.nl) in de gaten.

  Wat doet de gemeente voor ondernemers?

  De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om ondernemers te helpen door deze crisistijd heen te komen. Welke maatregelen dit zijn en andere praktische informatie voor Haagse ondernemers leest u op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.

  Welke regeling is er voor zelfstandig ondernemers?

  De regering heeft een tijdelijke regeling ingesteld om zelfstandig ondernemers die in de knel komen te ondersteunen, zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Bezoek de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers voor de meest actuele informatie.

  Wat zijn de regels voor sporten?

  Lees op denhaag.nl/sport alle regels rondom sport.

  Wat doet de gemeente voor de cultuursector?

  • De gemeente gaat soepel om met prestatieafspraken die zijn gemaakt met organisatoren van evenementen en congressen die subsidie hebben ontvangen van de gemeente, maar niet door kunnen gaan vanwege het coronavirus.
  • Als een gesubsidieerd project niet door kan gaan, kijkt de gemeente of uitstel mogelijk is. Als het project helemaal niet doorgaat, dan hoeft u kosten die u al gemaakt heeft niet terug te betalen.
  • Als u een subsidie die normaal in termijnen wordt betaald, in 1 keer wilt ontvangen kunt u contact opnemen met de gemeente.
  • De gemeente heeft in 2021 een steunpakket gemaakt om de Haagse culturele sector door de coronacrisis heen te helpen (RIS 308014). In 2020 gebeurde dit met de subsidie Herstelfonds Cultuur.
  • Houd deze pagina in de gaten of abonneer u op de nieuwsbrief Cultuur Actueel.

  Mogen er in alle culturele instellingen maximaal 50 personen per ruimte zijn?

  Vanaf zaterdag 10 juli tot en met vrijdag 13 augustus gelden een aantal nieuwe voorwaarden:

  • In culturele locaties waar mensen een vaste plek hebben zonder doorstroom (zoals theaters en bioscopen) mag 100% van de capaciteit op 1,5 meter worden gebruikt. Registratie en gezondheidscheck zijn verplicht. Met coronatoegangsbewijzen mag 2/3 van de capaciteit gebruikt worden. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten.

  • In doorstroomlocaties (zoals musea, monumenten en bibliotheken) mag 1 bezoeker per 5 m2 aanwezig zijn op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle locaties binnen en buiten.

  • Entertainment (zoals live optredens en harde muziek) in horeca is niet toegestaan.

  • Dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, zijn gesloten.

  • Publiek is toegestaan bij zowel professionele als amateur kunst- en cultuurbeoefening. 1,5 meter afstand of coronatoegangsbewijs is verplicht.

  Evenementen

  • Vanaf 30 juni zijn onder voorwaarden eendaagse evenementen met vergunningsplicht toegestaan. Hierbij is maximaal 2/3 van de bezoekerscapaciteit toegestaan. Een vaste zitplek is verplicht.

  • Meerdaagse evenementen zijn niet toegestaan.

  Kijk voor informatie over de versoepelingen op de website van de rijksoverheid.

   Kan ik me laten testen op het coronavirus?

   Op de website van GGD Haaglanden kunt u zien wie zich allemaal kan laten testen op het coronavirus.

   Wanneer moet ik in quarantaine en hoe werkt dat?

   Heeft u klachten die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts? Dan kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hierover meer informatie. Er is ook een speciale folder gemaakt die u kunt downloaden: Hulp en steun bij thuisquarantaine (quarantainegids).

   Waar vind ik meer informatie over het coronavirus?

   Algemene informatie

   Global Talk stelt de persconferenties van de demissionair minister-president Rutte en minister de Jonge beschikbaar in Arabisch-Syrisch, Turks, Pools, Tigrinya (dat wordt gesproken in Eritrea), Marokkaans-Arabisch, Berber/Tamazight, Farsi (veel gesproken door mensen afkomstig uit bijvoorbeeld Iran en Afghanistan) en Engels. Zie: de website van globaltalk.

   Voor doven en slechthorenden

   Rijksoverheid.nl: Video's over coronavirus in Nederlandse gebarentaal (NGT).

   Waar vind ik meer informatie over de coronaprik?

   Waar kan ik mij laten vaccineren?

   Er zijn in Den Haag 2 grote priklocaties: het Cars Jeans ADO stadion en het voormalig ziekenhuis aan de Sportlaan. Deze vaccinatielocaties van GGD zijn bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Er rijden pendelbusjes vanaf treinstation Den Haag Ypenburg en vanaf de dichtstbijzijnde tramhaltes. Ouderen met een AV 070-pas kunnen gebruikmaken van de gemeentelijke vervoersvoorzieningen zoals zij dat gewend zijn.

   Vanaf eind juni is GGD Haaglanden ook op wisselende locaties in de stad te vinden. Inwoners van Den Haag kunnen daar terecht voor vragen over het vaccin, voor hulp bij het maken van een afspraak of voor een vaccinatie (zolang de voorraad strekt). Kijk voor de locaties op de website van GGD Haaglanden.

   Meer informatie

   Heeft u algemene vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus? Of wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor een vaccinatie? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of bel het landelijke telefoonnummer 0800 - 1351 (dagelijks van 8.00 - 20.00 uur). Heeft u een vraag aan GGD Haaglanden? Kijk dan op de contactpagina van de GGD.

   Geeft de gemeente informatie in andere talen?

   De gemeente zet de belangrijkste informatie over het coronavirus ook op de Engelstalige website. Zo nodig verspreidt de gemeente in samenwerking met organisaties in de wijken informatie in andere talen in de stadsdelen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u informatie in nog meer talen.

   Op de website denhaagtegencorona.nl staan de belangrijkste coronaregels ook in het Arabisch, Bulgaars, Chinees, Engels, Pools, Roemeens, Spaans en Turks.

   Welke informatie van de gemeente kan ik zelf makkelijk delen?

   Op www.denhaagtegencorona.nl vindt u posters in het Nederlands en in 8 andere talen. Ook kunt u op die website video’s downloaden.

   Hoe kunnen we ouderen en kwetsbaren helpen?

   De gemeente werkt op afspraak op gemeentelijke locaties en daarnaast met inloopspreekuren. Daardoor kan iedereen op een veilige manier naar een afspraak komen. Veel winkels stellen ook speciale openingstijden in. Voor meer informatie over hulp aan verschillende Hagenaars, kijkt u op de pagina Coronavirus: hulpinformatie.

   Hoe kan ik me aanmelden voor vrijwilligerswerk?

   Op denhaagdoet.nl van PEP Den Haag staat een overzicht van vrijwilligersklussen in Den Haag. U kunt zich daar ook aanmelden. Ook op de website van de Servicepunten XL staat een overzicht van vrijwilligerswerk en een aanmeldfunctie. Daarnaast kunt u voor meer informatie over vrijwilligerswerk altijd bellen naar telefoonnummer (070) 205 30 03. Zie ook: Kom in actie, help mee in de opvang.

   Waar vind ik informatie over boodschappendiensten of maaltijdservices?

   Als u de deur niet uit kunt of wilt, kunt u natuurlijk hulp vragen van buren, familie of vrienden. Bij sommige supermarkten is online bestellen van boodschappen mogelijk. Het is momenteel wel druk en er zijn weinig tijden beschikbaar voor het bezorgen. Voor maaltijden zijn er verschillende bestaande voorzieningen en nieuwe initiatieven. Mocht u hulp nodig hebben, neemt u dan contact op met telefoonnummer (070) 205 30 03 of kijk op socialekaartdenhaag.nl. Mocht u Twitter gebruiken, dan vindt u via #coronahulp070 of #coronahulpDenHaag hulpinitiatieven van Hagenaars om bijvoorbeeld boodschappen voor stadsgenoten te doen of hulpbehoevenden een lift te geven.

   Wat mag ik wel en wat mag ik niet meer doen?

   Op de website van de Rijksoverheid staan de meest actuele regels.

   Ik hoor over een noodverordening, wat betekent dat?

   Er is geen noodverordening meer, deze is overgegaan in de Coronawet.

   Ik zie mensen die zich niet aan de maatregelen houden, wat moet ik doen?

   Het is altijd het beste om eerst zelf vriendelijk te vragen of mensen iets meer afstand willen houden, in ieder geval van uzelf. Ga zelf direct naar een plek waar u alle ruimte heeft en waar niemand te dicht bij u in de buurt komt. Het kan zijn dat de mensen die u ziet samen een huishouden vormen; voor hen geldt wel een advies maar geen richtlijn om 1,5 meter afstand te houden.

   Ik wil een demonstratie organiseren, wat moet ik doen?

   Als u een demonstratie wilt houden, moet u dat melden bij de burgemeester. Kijk voor meer informatie op de pagina Demonstratie melden.

   Zie ook: denhaag.nl/coronavirus

   Gepubliceerd: 25 juni 2021Laatste wijziging: 13 juli 2021