Coronavirus: hulpinformatie

Door het coronavirus hebben veel bewoners hulpvragen, zorgen en behoefte aan een goed gesprek. De gemeente wil u helpen gemakkelijk informatie te vinden die nu voor u als bewoner van Den Haag van belang kan zijn. Deze pagina wordt zo actueel mogelijk gehouden.

Telefoonnummers voor hulp en aandacht

  • Er is een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: 0800 - 13 51. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. Zit u in het buitenland? Dan kunt u bellen naar (0031) 202 05 13 51.

  • Bel voor algemene vragen over uw gezondheid met de GGD Haaglanden: (088) 355 01 00.

  • Heeft u vragen over geld, uitkering, werk, schulden, juridische zaken, of (Ooievaars)regelingen? Kijk op www.helpdeskgeldzaken.nl of bel met de klantenservice SZW op (070) 353 75 00. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
  • In bijna elke Haags stadsdeel is een telefooncirkel.

  • U kunt ook bellen met de Luisterlijn. Vrijwilligers zitten 24 uur per dag klaar voor een gesprek per telefoon 088 - 076 70 00 of per chat. Voor iedereen met behoefte aan een luisterend oor is er tijd en aandacht. Het gesprek kan gaan over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders.
  • Er is een speciale hulplijn voor ouderen met een migratieachtergrond. Zij kunnen hier terecht voor al hun vragen over het coronavirus of om gewoon een praatje te maken. Bij deze nieuwe lijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB werken vrijwilligers die zelf ook een migratieachtergrond hebben. Het telefoonnummer van de hulplijn is (030) 340 06 00 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).

GGD Haaglanden test op coronavirus

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via het landelijke nummer 0800-1202 een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Dit nummer is 7 dagen per week van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken voor een testlocatie in de buurt. Woont u in Den Haag en kunt u niet zelf naar de testlocatie komen? Geef dit dan aan tijdens het gesprek.

Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

Het heeft geen zin te bellen als u geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus. Er wordt dan geen afspraak gemaakt.

Zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers konden zich al eerder laten testen.
Meer informatie vindt u op:

Vaccineren tegen het coronavirus

GGD Haaglanden is ​in januari gestart met het vaccineren van zorgpersoneel. Daarna volgden de mobiele ouderen. In de loop van dit jaar nodigt de GGD steeds meer groepen uit voor vaccinatie. Dat gaat in stappen. De Rijksoverheid bepaalt de volgorde en het tempo waarin dit gebeurt.

De vaccinatielocaties van GGD Haaglanden (het Cars Jeans ADO stadion en het voormalig ziekenhuis aan de Sportlaan) zijn bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Er rijden pendelbusjes vanaf het treinstation in Ypenburg en vanaf de dichtstbijzijnde tramhaltes. Ouderen met een AV 070-pas kunnen gebruikmaken van de gemeentelijke vervoersvoorzieningen zoals zij dat gewend zijn.

  • Meer informatie over de vaccinaties in de regio? Kijk dan op de website van GGD Haaglanden.
  • Heeft u algemene vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus? Of wilt u weten wanneer u aan de beurt bent voor een vaccinatie? Kijk dan op coronavaccinatie.nl of bel het landelijke telefoonnummer 0800 - 1351 (dagelijks van 8.00 - 20.00 uur). Heeft u een vraag aan GGD Haaglanden? Kijk dan op de contactpagina van de GGD.

Hulp van organisaties, initiatieven en vrijwilligers

Servicepunt

U kunt met vragen of hulp op het gebied van werk, zorg, jeugd, welzijn of maatschappelijk werk weer terecht bij een Servicepunt bij u in de buurt. U moet daarvoor wel een afspraak maken. Meer informatie vindt u op www.denhaag.nl/servicepunt

Sociale Kaart

Op de Sociale Kaart Den Haag vindt u heel veel organisaties die tijdens de coronacrisis extra hulp bieden. Ook vindt u er informatie over boodschappendiensten en maaltijdservices.

Initiatieven voor en door Hagenaars

Er zijn veel initiatieven en mensen die elkaar kunnen helpen. Voor heel veel vragen en problemen worden door en voor Hagenaars oplossingen geboden die u kunt vinden op pepdenhaag.nl/corona.

Vrijwilliger zijn of vinden

Wilt u zelf in actie komen? Of is uw organisatie op zoek naar vrijwilligers? Kom in actie en kijk op denhaagdoet.nl.

Burgerinitiatieven - vraag en aanbod

Door PEP Den Haag worden corona-initiatieven van vrijwilligers en de hulpvragen van inwoners bij elkaar gebracht op een website. Wilt u zelf hulp aanbieden of wilt u gebruikmaken van hulp? Ga naar www.do-good.nu/denhaag.

Hulp op internet

Eerste Hulp bij Eenzaamheid

Eenzaamheid ligt al snel op de loer als iedereen thuisblijft. Zeker wanneer iedereen binnen moet blijven en even op bezoek gaan niet mogelijk is. Zoek op een andere manier contact. Kijk op ehbe.nl om te zien wat u kunt doen.

Gezin en corona

Hoe kunt u omgaan met problemen in het gezin door de coronacrisis? De gemeente heeft hiervoor een website gemaakt. Lees de informatie en tips op gezinencorona.nl/den-haag.

Hulp bij geldzaken

De coronacrisis heeft voor veel mensen gevolgen voor de portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen en blijven uw uitgaven gelijk? Zorg ervoor dat u niet in de problemen komt en maak gebruik van de gratis tips en hulp! Kijk op de website van Helpdesk Geldzaken.

Huiselijk geweld

Met een speciale factsheet ‘Wat als de spanningen thuis oplopen?’ vraagt het ministerie van VWS aandacht voor huiselijk geweld tijdens de coronacrisis. We blijven in deze periode zoveel mogelijk thuis, iets wat in veel huishoudens goed gaat, maar niet overal. Waar de spanningen thuis oplopen, probeert het ministerie zoveel mogelijk te helpen. Aan de ene kant biedt de factsheet tips om te voorkomen dat de spanningen oplopen, aan de andere kant biedt hij opties voor hulp als het uit de hand loopt.

Meer informatie vindt u op:

Nieuwkomers en corona

Het Kenniscentrum Integratie (KIS) heeft een helpdesk geopend voor nieuwkomers met vragen over corona. Kijk op www.kis.nl.

Thuisleefgids

De maatregelen rondom het coronavirus kunnen het lastig maken om zelfstandig thuis te wonen, zeker voor kwetsbare en oudere Hagenaars. Technologie kan hen helpen om deze tijd zo gezond, veilig en plezierig mogelijk door te komen. Daarom heeft Thuisleefgids, samen met de gemeente Den Haag, de Corona Thuisleefwijzer gemaakt: haagsecoronathuisleefwijzer.nl.
Met deze tool kunnen Hagenaars, mantelzorgers en professionals zelf technologische hulpmiddelen vinden en aanschaffen, die hen helpen in deze tijd. Op basis van een aantal vragen over de leefsituatie en gezondheid, toont de Corona Thuisleefwijzer passende producten. De tool geeft dus advies op maat.

Corona eenvoudig uitgelegd

Op corona.steffie.nl wordt moeilijke informatie over het coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben om informatie over corona te begrijpen.

Een eenvoudige uitleg over het coronavirus en de maatregelen tegen corona vindt u op de website van de rijksoverheid en de website van stichting Lezen en Schrijven.

De basisregels van corona

We kennen de regels. Maar het is best moeilijk om u eraan te houden. Daardoor krijgen veel mensen corona. Het moet dus anders. Hoe doet u dat? Bekijk en print de basisregels in het Nederlands en de basisregels in andere talen op de website Den Haag tegen Corona.

Informatie voor mantelzorgers

Wilt u weten wat u kunt doen als mantelzorger en waar u juist nu op moet letten? Ga naar denhaagmantelzorg.nl.

Informatie voor ondernemers

Bent u behalve bewoner een Haagse ondernemer? Zowel de gemeente als de Rijksoverheid proberen u zoveel mogelijk te ondersteunen. Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden hierover op de pagina Coronavirus: informatie voor ondernemers.

Informatie voor wijkcentra en buurthuizen

De wijkcentra en buurthuizen zijn sinds 5 juni 2021 weer open onder voorwaarden. Wilt uw organisatie bijeenkomsten en activiteiten organiseren? Bekijk de meest gestelde vragen en antwoorden hierover op de pagina Coronavirus: informatie voor wijkcentra en buurthuizen.

Dienstverlening gemeente

Moet u binnenkort uw rijbewijs vernieuwen? Heeft u een afspraak over sociale zaken? Of wilt u weten of u naar het zwembad kan? Ga voor informatie over hoe de gemeente tijdens de coronacrisis werkt naar de pagina Coronavirus: wijzigingen dienstverlening.

Zie ook: Coronavirus

Gepubliceerd: 16 maart 2021Laatste wijziging: 2 december 2021