Werkbezoek aan New York City

Wethouder Saskia Bruines (Onderwijs, Kenniseconomie en Internationaal) bracht van 28 maart tot en met 3 april 2019 een werkbezoek aan Washington DC. en New York in de Verenigde Staten.

Na 2 boeiende dagen in Washington D.C. volgde een werkbezoek van 2 dagen aan New York City. Op de eerste dag bracht ik een bezoek aan de Rockefeller Foundation. Ik heb gesproken met Jason Whittet en Paul Nelson van 100 Resilient Cities – ‘100 veerkrachtige steden’ – gesproken over Den Haag. Den Haag is een van de steden die wereldwijd meedoen aan dit initiatief waarvoor verschillende projecten in de stad lopen. Het doel is dat Den Haag opgewassen is tegen de uitdagingen van de toekomst, zoals de gevolgen van klimaatverandering en de nieuwe digitale economie.

Werkbezoek NYC

Vervolgens heb ik met de gemeente New York City – Alby Bocanegra en collega’s van CTO Office - en Andrew Townsend van de Universiteit van New York gesproken over Smart Cities. In deze gesprekken zijn we ingegaan op de kansen van samenwerking met de gemeente Den Haag, bijvoorbeeld op het gebied van conferenties. Naast het delen van de ervaringen op het gebied van Smart Cities in Den Haag zijn we ingegaan op de verschillende projecten die in de VS lopen op het gebied van mobiliteit.

Tot slot heb ik een interessant gesprek gehad met Yvonne Bendinger van de European American Chamber of Commerce New York (Europees Amerikaanse Kamer van Koophandel) om het netwerk tussen de VS en (cybersecurity) bedrijven in Den Haag te vergroten.

Werkbezoek NYC

De laatste dag in New York City startte met een gesprek met New York City Economic Development Corporation. Deze organisatie richt zich op het realiseren van economische groei en innovatie in nauwe samenwerking met de mensen, bedrijven en organisaties uit de stad. Ik sprak met Mark Anthony Thomas, Wilson Lin en Melissa Guinan over stedelijke aanpak van een cybersecurity-hub. We hebben ervaringen uitgewisseld en de aanpak en samenwerking tussen bedrijven, startups en overheden verkend.

Werkbezoek NYC

‘s Middags een goede werklunch gehad met Maaike de Langen van Pathfinders / Task Force on Justice. Hier hebben we gesproken over het World Justice Forum dat eind april in Den Haag plaatsvindt waar ‘Sustainable Development Goal’ 16.3 - toegang tot recht - mede centraal staat. Dit is een van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

De dag en het bezoek aan de VS werd afgesloten met deelname aan een conferentie op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, georganiseerd door INTERPOL, UNICRI (United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute), de permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de VN en anderen. De conferentie richtte zich op kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in relatie tot criminaliteit, terrorisme en veiligheid. In mijn bijdrage heb ik gepleit voor eerlijke, juridische spelregels voor het gebruik van AI en robotica die individuele rechten, privacy en publieke waarden beschermen. Alleen met deze basis kunnen we data en AI veilig stellen zodat dit op de juiste manier en voor de juiste doeleinden wordt gebruikt. Zodat het recht haar loop kan hebben en mensen kan beschermen tegen misdaad. Daarbij heb ik benadrukt dat we Den Haag als stad van Vrede en Recht graag gebruiken om de verdere ontwikkeling van dat recht te stimuleren. Op deze manier bouwen we samen aan een wereld van gelijke rechten en gelijke kansen – ook online.

Gepubliceerd: 8 april 2019Laatste wijziging: 12 april 2019