Informateurs: geen basis voor coalitie met partij Hart voor Den Haag

Gepubliceerd: 13 april 2022Laatste wijziging: 25 mei 2022

Op dit moment bestaat er onvoldoende basis voor een meerderheidscoalitie waaraan Hart voor Den Haag (HvDH) deelneemt.

Dat is de conclusie van de informateurs Gert-Jan Oplaat en Geerten Boogaard na gesprekken met vertegenwoordigers van alle politieke partijen die zijn vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Den Haag. Eén partij, de Partij voor de Dieren, heeft een schriftelijke inbreng gehad.

De informateurs hebben het verslag met hun bevindingen woensdag 13 april 2022 naar de gemeenteraad gestuurd.

De hoofdreden voor het ontbreken van voldoende basis is, volgens de informateurs, het strafrechtelijk onderzoek naar de twee oud-wethouders van de partij. Die vormt een blokkade voor de combinatie HvDH, D66 en VVD. Ook bij varianten waarin HvDH met andere partijen zou samenwerken, leven vergelijkbare bezwaren en/of is onvoldoende politieke wil om op dit moment inhoudelijk te onderhandelen over die combinaties.

De informateurs concluderen in hun verslag dat het in het belang van de stad is om het initiatief nu door te geven aan D66, de partij die als tweede grootste uit de stembus kwam.

Overigens constateren beide informateurs dat het strafrechtelijk onderzoek een zware wissel trekt op de lokale democratie in de Hofstad. ,,Het OM moet natuurlijk zijn werk kunnen doen. Maar het is voor de lokale democratie zeer frustrerend dat het in Nederland kennelijk niet lukt om ten minste de belangrijkste aanklacht tegen de belangrijkste verdachte sneller aan de rechter voor te leggen. Of overtuigend uit te leggen waarom dat niet lukt en het kennelijk nodig is zólang zo’n zware schaduw over de lokale democratie te werpen”, aldus de informateurs Boogaard en Oplaat.