De huisstijl van de gemeente Den Haag

Den Haag staat wereldwijd bekend als de internationale stad van Vrede en Recht. Dat ziet u terug in de huisstijl van de gemeente Den Haag.

Door de huisstijlelementen op een consistente manier toe te passen op alle uitingen van de gemeente krijgt de gemeente een herkenbaar ‘gezicht’.

Eenduidig en flexibel

De huisstijl heeft een duurzame, stevige en eenduidige basis. Er is één logo (het gestileerde stadswapen) en er is één grafisch element (de Haagse facetten). Zo werkt de gemeente Den Haag actief aan het bevorderen van haar positie als stad van Vrede en Recht.
Het uitgebreide kleurenpalet en de Haagse facetten zorgen ervoor dat ook specifieke thema’s, boodschappen en afzenders een eigen gezicht kunnen krijgen.

Stadswapen en wapenspreuk

Het college van burgemeester en wethouders besloot op 1 oktober 2013 om het stadswapen in te voeren als belangrijkste symbool in de nieuwe identiteit van de gemeente.

Met de opening van het Vredespaleis in 1913 werd het fundament gelegd voor Den Haag als stad van de internationale vrede en rechtsorde. Sindsdien spannen de stad en haar inwoners zich in om dit te bevorderen. Koning Beatrix kende de stad daarom op 9 mei 2012 de wapenspreuk ‘Vrede en Recht’ toe.

Door het gestileerde wapen als logo van de organisatie in te zetten, werkt de gemeente Den Haag actief aan het bevorderen van haar positie als stad van Vrede en Recht.

Het logo: beeldmerk, wapenspreuk en woordmerk

Het logo van de gemeente Den Haag bestaat een beeldmerk en een woordmerk. Beeld- en woordmerk moeten altijd in combinatie worden gebruikt.

Het beeldmerk

Het beeldmerk is een gestileerde versie van het stadswapen. De facetten staan symbool voor de wijken van de stad en de diversiteit van de stad en haar inwoners. De ooievaar neemt een prominente plaats in. Hij is het symbool van de stad en verdient een hoofdrol in het beeldmerk.

Links: Detail van de leeuw en zijn facetten. Rechts: Ingezoomd op de ooievaar op het schild.

De wapenspreuk

Den Haag is trots dat zij de wapenspreuk ‘Vrede en Recht’ mag voeren. De wapenspreuk is bij Koninklijk besluit vastgelegd en mag niet worden vertaald. Het is een onlosmakelijk onderdeel van het beeldmerk. De tekst staat in het lettertype PMN Caecilia en is van de Haagse ontwerper Peter Matthias Noordzij.

Wapenspreuk

Het woordmerk

Het woordmerk is simpel en krachtig: Den Haag. Deze letter is van een Haagse ontwerper: Luc(as) de Groot. Hij optimaliseerde zijn font ‘Thesis’ tot een krachtig woordmerk als onderdeel van het logo van de gemeente Den Haag.

Woordmerk

De kleuren van het logo

Het kleurenpalet van het logo is gebaseerd op de krachtigste kleuren van het oorspronkelijke stadswapen: verschillende tinten oker en groen (oorspronkelijk goud en sinopel). De natuurlijke kleuren van de ooievaar zijn vertaald naar zwart, om deze zo een prominente positie in het logo te geven.

Gepubliceerd: 25 juni 2018Laatste wijziging: 27 september 2018