Queer in Den Haag

Den Haag wil een stad zijn waarin het niet uitmaakt hoe je je kleedt, identificeert, op wie je verliefd wordt of wat je achtergrond is. Een stad waarin je met trots jezelf kunt zijn. Dat is de basis van een samenleving waarin iedereen erbij hoort.

Queer is een woord voor mensen die zich niet (altijd) hetero voelen. En vinden dat seksualiteit en geslacht niet genoeg zeggen over wie zij zijn. De naam ‘queer’ geeft geen indeling en sluit niemand uit. Ongeveer 11 procent van de mensen in Nederland ziet zichzelf als queer. Dat ’zijn ongeveer 59.000 inwoners in Den Haag.

Veel queerpersonen voelen zich niet veilig of geaccepteerd in Den Haag. Ze hebben vaker te maken met discriminatie en afwijzing dan mensen die niet queer zijn. De gemeente zet zich daarom in voor queeremancipatie. Dat doet ze samen met andere organisaties en gemeenten. Lees meer over wat de gemeente doet. En bekijk meer informatie voor professionals die met jongeren werken.

Onderzoek

De gemeente deed onderzoek naar de hulpverlening voor jongeren. Hoe kan daarin beter worden gelet op gender- en seksuele diversiteit? Dit heet queersensitiviteit. Bekijk het Begin externe link: Onderzoeksrapport en handreiking Queer Sensifitief Handelen (RIS316343)(Externe link), einde externe link..

Kennisinstituut Movisie deed onderzoek naar eenzaamheid onder transgender en non-binaire jongeren in Utrecht en Den Haag. Bekijk het onderzoek en de adviezen op de Begin externe link: website van Movisie(Externe link), einde externe link..

De gemeente onderzocht ook de hulpverlening voor transgender slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. En hoe hulpverlening beter kan. De gemeente deed het onderzoek met gemeente Amsterdam en Transgender Netwerk Nederland. Bekijk het rapport op de Begin externe link: website Huiselijk geweld(Externe link), einde externe link..

Sociale kaarten

In een sociale kaart staat een overzicht met organisaties, activiteiten en hulp rondom queeremancipatie. Dit helpt queerpersonen en sociale professionals die met queerpersonen werken. De belangrijkste sociale kaarten van Den Haag zijn:

TranScreen Filmfestival on Tour in het Filmhuis
Het TranScreen Filmfestival on Tour in het Filmhuis opende de Coming Out Week 2023

Subsidies

Organiseert u activiteiten voor de kansen en rechten voor queerpersonen, vrouwen of ouderen? Begin link: Vraag dan de subsidie emancipatie aan, einde link. .

Evenementen

In Den Haag zijn er veel restaurants, evenementen, uitgaansplekken en bijzondere plekken voor en door queerpersonen. Begin externe link: Bekijk deze plekken op denhaag.com(Externe link), einde externe link..

Coming Out Week

In Den Haag is jaarlijks aandacht voor de Begin externe link: Coming Out Day/Week(Externe link), einde externe link.. In 2024 is deze week van 6 tot en met 13 oktober.

In gesprek tijdens een Coming Out symposium met drag queen Ma’ma Queen

Nieuwsbrief

Wilt u nieuws volgen over queer zijn en emancipatie in Den Haag? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar Begin link: emancipatie@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Wilt u meer weten over queer zijn en emancipatie in Den Haag? Of heeft u een vraag over de subsidieregeling? Neem dan contact op via Begin link: emancipatie@denhaag.nl, einde link. .

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070