WOZ-waarde

De regels voor de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland staan in de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). De WOZ-waarde is het bedrag dat uw woning of bedrijfspand zou opbrengen op een bepaalde datum, de waardepeildatum. Deze waarde staat op het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen die u als eigenaar of gebruiker elk jaar van de gemeente krijgt en bepaalt onder andere hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) u moet betalen.

Voor het belastingjaar 2021 is de waardepeildatum 1 januari 2020.

De WOZ-waarde wordt gebruikt door de gemeente om de onroerendezaakbelasting te berekenen. Andere instellingen die deze gegevens van de gemeente gebruiken, zijn:

  • de Belastingdienst
  • het waterschap
  • hypotheekverstrekkers
  • verhuurders.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Om de WOZ-waarde te bepalen, kijkt de gemeente naar verkoopcijfers rond de waardepeildatum. Bij bedrijfspanden wordt ook naar de huurcijfers gekeken. Ook kijkt de gemeente naar kenmerken van uw woning of bedrijfspand, zoals:

  • locatie
  • oppervlakte
  • staat van onderhoud

Wilt u weten wat de WOZ-waarde van uw eigen woning, bedrijfspand of ander onroerend goed is? Of wilt u weten hoe bepaald is hoe hoog de waarde is? Ga dan naar de pagina WOZ-waarde en taxatieverslag bekijken.

Permanente marktanalyse

Om tot goede WOZ-waardes te komen, doet de gemeente onderzoek. Daarom ontvangen onder andere nieuwe eigenaren en huurders een vragenlijst: het formulier ‘Permanente marktanalyse (PMA)’. Zij moeten dit formulier invullen en naar de gemeente sturen. De gemeente krijgt zo informatie over de staat van verkochte woningen en bedrijfspanden.

Heeft u een woning gekocht of gehuurd en het formulier ontvangen? Dan kunt u dit ook online invullen met DigiD:

PMA-formulier invullen

Goed om te weten

U leest meer over de bepaling van de WOZ-waarde op de website van de landelijke toezichthouder, ‘De Waarderingskamer’. Ook kunt u veel informatie vinden op de website van Vereniging Eigen Huis. Daar staat ook een video over hoe de WOZ-waarde wordt bepaald.

Huurprijscheck

Betaalt u de maximale huurprijs? Dan kan door een verlaging van de WOZ-waarde de huurprijs dalen. Maak een inschatting via de Huurprijscheck.

Zie ook