Vereniging van Eigenaren

Koopt u een appartement? Of heeft u een vraag over uw Vereniging van Eigenaren (VvE)? De VvE-balie geeft kopers en eigenaren van appartementen informatie en advies.

VvE's in Den Haag

Den Haag heeft meer dan 21.500 VvE’s met ruim 125.000 appartementen.

  • De meeste VvE's zijn klein en hebben minder dan 10 appartementen.
  • 8% van de VvE’s zijn groot en bestaan uit meer dan 10 appartementen.
  • De grote VvE's hebben samen wel 65.000 appartementen.

VvE’s komen voor bij portiekwoningen, flatgebouwen en herenhuizen.

Wat is een VvE?

Als u een appartement koopt, wordt u mede-eigenaar van het gebouw waarin uw appartement ligt. U wordt automatisch lid van de VvE. Dit is in de wet geregeld. Een VvE bestaat uit eigenaren (VvE-leden). Lees wat een VvE precies is op de pagina Wat houdt een vereniging van Eigenaars (VvE) in? (Rijksoverheid.nl).

Een VvE bestaat uit de vergadering van eigenaren en het bestuur. Het bestuur vergadert minimaal 1 keer per jaar. Tijdens de ledenvergadering nemen de leden besluiten over het beheer en het onderhoud van het gebouw. Lees op de website van Vereniging Eigen Huis Hoe een VvE is opgebouwd.

Een actieve VvE

De gemeente wil graag dat een VvE in Den Haag actief is. Gebouwen waar VvE’s actief zijn, worden meestal beter onderhouden. Een actieve VvE investeert ook vaker in duurzame oplossingen. Dit is goed voor de stad.

Regels en verplichtingen

Een actieve VvE moet aan een aantal verplichtingen voldoen. Zo moet een VvE een splitsingsakte, splitsingsreglement en huishoudelijk reglement hebben, ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel, een reservefonds en een opstalverzekering hebben. Lees wat een VvE allemaal moet regelen op de website van Vereniging Eigen Huis.

VvE nog niet actief

Is uw VvE nog niet actief? Ook dan kunt u de andere leden van de VvE aanspreken op achterstallig onderhoud. Volgens de regels (splitsingsakte) en de wet zijn de leden van de VvE verplicht om mee te werken aan het plannen en uitvoeren van het onderhoud. Ook als de VvE nog niet gespaard heeft en niet actief is.

Problemen met de VvE

Lukt het niet om samen onderhoud te plannen? Bijvoorbeeld omdat eigenaren niet willen meewerken? Neem dan contact op met de gemeente. Zij kan u helpen en de VvE als dat nodig is dwingen om het onderhoud uit te voeren. Neem voor advies en begeleiding contact op met de VvE-balie.

Werkt uw VvE goed? Doe de VvE Oké-test

Wilt u weten of uw VvE het goed doet? Of wilt u een appartement kopen? Beantwoord 10 vragen en u ziet hoe het met de geldzaken en het onderhoud van de VvE gaat. Zo weet u meteen welke hulp uw VvE nodig heeft. Ook krijgt u tips voor verbetering.

Doe de VVE Oké-test

Scoort uw VvE minder goed? Maak dan een afspraak met een adviseur van de VvE-balie.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw VvE? Neem dan contact op met de VvE-balie.

Zie ook

Gepubliceerd: 16 december 2021Laatste wijziging: 16 december 2021