Tijdelijke woonvoorziening aan de Sportlaan

In het pand aan Sportlaan 600, voorheen het Juliana Kinderziekenhuis, staat een tijdelijke woonvoorziening voor een periode van 2 jaar. Het pand is in gebruik vanaf eind december 2018.

De gemeente wil de opvang en begeleiding van daklozen in de stad verbeteren. Een aantal van hen verblijft nu noodgedwongen in de nachtopvang, omdat er geen andere passende huisvesting is. De gemeente realiseert daarom de komende jaren nieuwe, kleinschalige woonvoorzieningen verspreid over de stad. In de tussentijd worden deze mensen tijdelijk opgevangen in het pand aan de Sportlaan.

Tijdelijke bewoners

In het pand komen ongeveer 40 vrouwen en 50 mannen te wonen. De toekomstige bewoners worden zorgvuldig geselecteerd, onder andere op of zij zelfstandig kunnen wonen. Zij hebben bijvoorbeeld geen actieve verslaving en geven geen overlast door verward gedrag. De bewoners krijgen professionele begeleiding bij zaken als huisvesting, financiën en het vinden van werk, studie of een andere dagbesteding.

Huisvesting voor 2 jaar

Sportlaan 600 is in gebruik voor tijdelijke bewoning vanaf eind december 2018 voor een periode van 2 jaar. Het is een woonvoorziening voor 24 uur per dag; de bewoners worden ’s ochtends niet weggestuurd maar mogen de hele dag op de locatie blijven. Verwacht wordt dat bewoners binnen een jaar kunnen verhuizen naar een andere, meer zelfstandige woonvorm.

24 uur per dag begeleiding

De bewoners krijgen professionele begeleiding bij zaken als huisvesting, financiën en het vinden van werk, studie of een andere dagbesteding. In het pand zijn 24 uur per dag begeleiders aanwezig. ’s Nachts zijn dit er minstens 2. De groep vrouwen heeft gemiddeld 3 begeleiders. Voor de groep mannen zullen gemiddeld 2 begeleiders worden ingezet omdat zij vaak al een dagbesteding en werk hebben. Er zijn gemiddeld altijd 5 begeleiders aanwezig. Daarnaast is er 24 uur per dag een portier bij de ingang aanwezig.

Aanmelden als vrijwilliger

Wilt u iets betekenen voor de buurt of de nieuwe bewoners? Neem dan contact op met de Kesslerstichting:

Begeleidingscommissie

Er is een begeleidingscommissie met een onafhankelijke voorzitter. Deze commissie maakt afspraken over praktische zaken rondom de voorziening, zoals bereikbaarheid en de aanpak van klachten. In de commissie zitten vertegenwoordigers van ondernemers uit de buurt, bewonersorganisaties, gemeente, politie, de beheerder van de voorziening, het ziekenhuis en toekomstige bewoners.

Meer informatie

De gemeente houdt omwonenden binnen een straal van 250 meter van de locatie per brief op de hoogte van zaken die voor hen van belang zijn. Heeft u vragen, meldingen of suggesties? Stuur dan een bericht naar het e-mailadres opvangsportlaan@denhaag.nl.

Verslag informatieavond woonvoorziening Sportlaan 600, donderdag 1 november 2018 (PDF, 127,6 kB)
Verslag informatieavond woonvoorziening Sportlaan 600, woensdag 17 oktober 2018 (PDF, 99,8 kB)

Gepubliceerd: 18 januari 2019Laatste wijziging: 14 september 2020