Activiteiten rondom kinderrechten

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

Niet alleen tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind, maar ook door bijvoorbeeld het subsidiƫren van organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. Ook heeft Den Haag een eigen Jeugdombudsman.

Activiteiten Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Elk jaar is op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op en rondom deze dag worden in Den Haag in de week van 20 november allerlei activiteiten over kinderrechten georganiseerd. Verschillende organisaties, waaronder welzijnsinstellingen en buurthuizen, werken samen om er een mooie dag van te maken.

Kinderrechtenkrant

Voor groepen 6, 7 en 8 is de Haagse Kinderrechtenkrant uitgebracht. Hierin staat informatie over kinderrechten. Scholen kunnen deze krant gebruiken in hun lesstof.

Haagse Kinderrechtenkrant (PDF, 3,3 MB)

Wilt u een kinderrechtenkrant ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl.

Kinderrechten in de klas

Kinderen tijdens het Kinderrechtenfestival 2014, foto: Fleur Beemster

Bent u op zoek naar inspiratie voor uw lessen over kinderrechten? Op de website van Defence For Children staat een Kinderrechtenquiz, ook vindt u er een startpakket Kinderrechten en meer voorlichtingsmateriaal. Een kinderrechtenchecklist is te vinden op www.kinderrechtennu.nl.

U kunt ook een gratis gastles over kinderrechten aanvragen. UNICEF komt graag langs en vertelt uw leerlingen aan de hand van verschillende verhalen, films en interactieve opdrachten meer over kinderrechten en het werk van UNICEF. Meer informatie op www.unicef.nl/gastles.

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen kinderen gratis terecht met alle vragen over hun rechten en plichten. Ook organiseren zij samen met andere organisaties het jaarlijkse Kinderrechtendebat.

Gepubliceerd: 20 november 2018Laatste wijziging: 28 januari 2020