Activiteiten rondom kinderrechten

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind. Op 20 november 2019 is het 30 jaar geleden dat het internationale verdrag van de Rechten van het Kind is ondertekend. Samen met diverse organisaties staat de gemeente stil bij dit jubileum door op en rondom 20 november activiteiten over kinderrechten te organiseren.

Speciaal voor dit jubileum is een kinderrechtenvoorleesboekje gemaakt voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Daarin zijn de kinderrechten op een begrijpelijke manier in gedichten omschreven. Na 20 november is dit boekje van schijfster Femke Beeloo-Planken, te lezen in de bibliotheken en de CJG’s (Centrum Jeugd en Gezin).

Kinderrechtenkrant

Voor groep 6, 7 en 8 is de Haagse Kinderrechtenkrant uitgebracht. Een jubileumnummer met extra aandacht voor artikel 25 'Wat als je niet meer thuis kunt wonen'. Scholen kunnen deze krant gebruiken in hun les.

Haagse Kinderrechtenkrant 2019 (PDF, 3,3 MB)

Wilt u een kinderrechtenkrant ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl.

Grootste Kinderrechtenles Ooit

UNICEF organiseert op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, de Grootste Kinderrechtenles Ooit! Op deze dag leren kinderen overal ter wereld over hun rechten. Scholen kunnen op de website van Unicef materialen voor de les aanvragen.

Crownies

Crownies organiseert samen met de gemeente een actie waarin ze aandacht vraagt voor de dag van de rechten van het kind. Haagse kinderen en jongeren kunnen met zelf georganiseerde activiteiten meedoen. Voorwaarde is dat de activiteit te maken heeft met het thema kinderrechten. De groep met de origineelste, mooiste en best passende activiteit wint een rondleiding door het Vredespaleis! De activiteiten kunnen plaatsvinden van 11 tot en met 22 november.
Kijk voor meer informatie op www.crownies.nl of stuur een mail naar info@crownies.nl

Haags Scholierendebat Kinderrechten

De Kinder- en Jongerenrechtswinkel houdt 20 november het Scholieren Kinderrechtendebat. Dit debat sluit direct aan bij de rechten van kinderen die zijn vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK). Zo is er het recht op het vormen van een mening en het recht op vrijheid om die mening te uiten. Kinderrechten gaan niet alleen over kinderen en jongeren, zij hebben daar zelf ook wat over te zeggen.

Jongeren debatteren

10 Haagse middelbare scholen, van vmbo tot vwo, stellen een debatteam samen dat bestaat uit 2e klassers. Zij nemen het in het Nutshuis met woorden tegen elkaar op over stellingen die te maken hebben met kinderrechten. Het winnende team ontvangt een beker.

Kinderrechten op de stadsboerderijen

Ook de stadsboerderijen besteden op 20 november aandacht aan de kinderrechten. Er wordt voorgelezen uit het nieuwe kinderrechtenboekje. Bij stadsboerderij Landzigt gebeurt dit door wethouder Kavita Parbhudayal die van 13.30 - 14.30 uur aanwezig is.

Ontwerp de Kinderrechten EscapeVroom

Een escaperoom is een activiteit waarbij u opgesloten wordt in een ruimte. Aan de hand van opdrachten moet u een uitweg zien te vinden. De gemeente nodigt iedereen uit voor de ontwerpwedstrijd van de Kinderrechten EscapeVroom. Wie bedenkt vóór 1 december het beste escaperoom over kinderrechten? Op 12 december 2019 mogen 3 ontwerpers hun keuze toelichten. Hieruit kiest de jury 1 winnaar.

Meer informatie? Mail dan naar saskia.fils@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 31 oktober 2019Laatste wijziging: 18 november 2019