Kinderrechten in Den Haag

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

De gemeente besteedt elk jaar aandacht aan kinderrechten tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. Zij geeft subsidie aan organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. En Den Haag heeft een eigen Jeugdombudsman. Lees hieronder wat Den Haag doet op het gebied van kinderrechten.

Kinderrechtenkrant

De gemeente maakt ieder jaar voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool de Haagse Kinderrechtenkrant. Alle Haagse basisscholen krijgen de krant ongeveer 3 weken voor kinderrechtendag op 20 november. U kunt de krant gebruiken in de lessen over kinderrechten. Vraag de Kinderrechtenkrant aan via e-mailadres jeugd@denhaag.nl.

Haagse Kinderrechtenkrant (PDF, 1,5 MB)

Kinderrechten in het theater

Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg

Een groep jongeren tot 19 jaar en een groep kinderen uit de bovenbouw van 5 Haagse basisscholen maken samen een voorstelling over kinderrechten. Beide groepen verdiepen zich in het waarom van kinderrechten en hoe belangrijk deze zijn in hun leven.

Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg 2022
Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg 2022

In 2023 ook meedoen?

 • Jongeren die willen meedoen aan de voorstelling kunnen zich bij het Nationale Theater aanmelden.
 • Scholen kunnen zich inschrijven.

  Kinderrechtenvoorstelling #Viral over digitale kinderrechten

  Kinderen hebben ook recht op een veilige digitale omgeving. De voorstelling #VIRAL informeert kinderen over hun digitale veiligheid. Cabaretduo ‘De blauwe vinkjes’ voert de voorstelling uit in Den Haag. Heeft uw school interesse in deze voorstelling met workshop? Dan kunt u via de website van CJP Educatie kaartjes reserveren. Kijk voor alle digitale kinderrechten op digitalekinderrechten.nl.

  Kinderrechten voorleesboekje: Omdat alle kindjes rechten hebben

  Den Haag vindt het belangrijk dat alle Haagse kinderen en jongeren weten dat zij rechten hebben. Daarom is er een boekje over kinderrechten gemaakt: Omdat alle kindjes rechten hebben, van schrijfster Femke Beloo-Planken. Het is gedrukt in een lettertype speciaal voor mensen met woordblindheid. Via een QR-code kunt u het boekje laten voorlezen. Ouders die aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen het kinderrechtenboekje mee.

  Hulp en advies

  Kinder- en Jongerenrechtswinkel

  Kinderen en jongeren tot 27 jaar kunnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel vragen stellen over hun rechten en plichten. Medewerkers van de rechtswinkel luisteren graag en helpen jeugdigen op te komen voor hun rechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis en anoniem advies, dit kan ook tijdens het juridisch jongerenspreekuur. Lees meer op de website van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

  Muurschildering over kinderrechten aan de Berensteinlaan/Erasmusweg in Escamp: leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ontwierpen deze muurschildering met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art
  Muurschildering over kinderrechten aan de Berensteinlaan/Erasmusweg in Escamp: leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ontwierpen deze muurschildering met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art

  Kinderrechten in de klas

  Lessen over kinderrechten

  Zoekt u inspiratie voor uw lessen over kinderrechten?

  EscapeVroom

  De gemeente heeft voor scholen en jongerenorganisaties een EscapeVroom over kinderrechten gebouwd. Een EscapeVroom is (net als een escaperoom) een activiteit waarbij deelnemers puzzels moeten oplossen om een uitweg te vinden. Dit idee is ontstaan tijdens een Jongerenstadslab.

  Wilt u met uw klas of jongerenorganisatie deze gratis EscapeVroom gebruiken? Reserveer dan een datum via het Jongeren Informatie Punt Haaglanden. Stuur hiervoor een e-mail naar info@jiphaaglanden.nl.

  Bekijk de video over de EscapeVroom (YouTube-kanaal van de gemeente)
  Kinderen openen de EscapeVroom
  Kinderen openen de EscapeVroom

  Gepubliceerd: 23 september 2022Laatste wijziging: 30 januari 2023