Kinderrechten in Den Haag

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

De gemeente besteedt elk jaar aandacht aan kinderrechten tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november. Zij geeft subsidie aan organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. En Den Haag heeft een eigen Jeugdombudsman. Lees hieronder wat Den Haag doet op het gebied van kinderrechten.

Kinderrechtenkrant

De gemeente maakt ieder jaar voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool de Haagse Kinderrechtenkrant. Alle Haagse basisscholen krijgen de krant ongeveer 3 weken voor kinderrechtendag op 20 november. U kunt de krant gebruiken in de lessen over kinderrechten. Vraag de Kinderrechtenkrant aan via e-mailadres jeugd@denhaag.nl.

Haagse Kinderrechtenkrant (PDF, 1,5 MB)

Kinderrechten in het theater

Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg

Een groep jongeren tot 19 jaar en een groep kinderen uit de bovenbouw van 5 Haagse basisscholen maken samen een voorstelling over kinderrechten. Beide groepen verdiepen zich in het waarom van kinderrechten en hoe belangrijk deze zijn in hun leven.

Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg
Kinderrechtenvoorstelling in de Koninklijke Schouwburg
  • Wilt u de gratis voorstelling zien op 16 november 2022 in de Koninklijke Schouwburg? Reserveer dan kaartjes via jeugd@denhaag.nl.

  • Jongeren die willen meedoen aan deze voorstelling kunnen zich bij het Nationale Theater aanmelden.

  • Scholen kunnen zich hier inschrijven.

Kinderrechtenvoorstelling #Viral over digitale kinderrechten

Kinderen hebben ook recht op een veilige digitale omgeving. De voorstelling #VIRAL informeert kinderen over hun digitale veiligheid. Cabaretduo ‘De blauwe vinkjes’ voert de voorstelling uit in theater Diligentia, vanaf 16 november 2022. Heeft uw school interesse in deze voorstelling met workshop? Dan kunt u via de website van CJP Educatie kaartjes reserveren. Kijk voor alle digitale kinderrechten op digitalekinderrechten.nl.

Kinderrechten voorleesboekje: Omdat alle kindjes rechten hebben

Den Haag vindt het belangrijk dat alle Haagse kinderen en jongeren weten dat zij rechten hebben. Daarom is er een boekje over kinderrechten gemaakt: Omdat alle kindjes rechten hebben, van schrijfster Femke Beloo-Planken. Het is gedrukt in een lettertype speciaal voor mensen met woordblindheid. Via een QR-code kunt u het boekje laten voorlezen. Ouders die aangifte komen doen van de geboorte van hun kind, krijgen het kinderrechtenboekje.

Het boekje wordt voorgelezen op de stadsboerderijen op de volgende dagen:

Dag Stadsboerderij Tijd
Woensdag 16 november Molenweide (Laak) om 10.30 uur en 13.30 uur
Reigershof (Haagse Hout) om 14.30 uur
Waaygat (Scheveningen) om 14.30 uur
Donderdag 17 november Gagelhoeve (Segbroek) van 10.00 tot 11.00 uur
Zaterdag 19 november Schildershoeve (Centrum) van 13.30 tot 15.30 uur
Zondag 20 november Landzigt (Leidschenveen) vanaf 14.00 uur

Lees meer informatie op Omdat alle kindjes rechten hebben (milieueducatiedenhaag.nl).

Hulp en advies

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Kinderen en jongeren tot 27 jaar kunnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel vragen stellen over hun rechten en plichten. Medewerkers van de reschtswinkel luisteren graag en helpen jeugdigen op te komen voor hun rechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis en anoniem advies, dit kan ook tijdens het juridisch jongerenspreekuur. Lees meer op de website van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Muurschildering over kinderrechten aan de Berensteinlaan/Erasmusweg in Escamp: leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ontwierpen deze muurschildering met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art
Muurschildering over kinderrechten aan de Berensteinlaan/Erasmusweg in Escamp: leerlingen van basisschool De Springplank en de Kinderredactie van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel ontwierpen deze muurschildering met kunstenaar Jochem van Aller van The Hague Street Art

Kinderrechten in de klas

Lessen over kinderrechten

Zoekt u inspiratie voor uw lessen over kinderrechten?

EscapeVroom

De gemeente heeft voor scholen en jongerenorganisaties een EscapeVroom over kinderrechten gebouwd. Een EscapeVroom is (net als een escaperoom) een activiteit waarbij deelnemers puzzels moeten oplossen om een uitweg te vinden. Dit idee is ontstaan tijdens een Jongerenstadslab.

Wilt u met uw klas of jongerenorganisatie deze gratis EscapeVroom gebruiken? Reserveer dan een datum via het Jongeren Informatie Punt Haaglanden. Stuur hiervoor een e-mail naar info@jiphaaglanden.nl.

Bekijk de video over de EscapeVroom (YouTube-kanaal van de gemeente)
Kinderen openen de EscapeVroom
Kinderen openen de EscapeVroom

Gepubliceerd: 23 september 2022Laatste wijziging: 17 november 2022