Activiteiten rondom kinderrechten

Den Haag is de internationale stad van vrede en recht en heeft speciale aandacht voor de rechten van het kind.

Niet alleen tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november, maar ook door bijvoorbeeld het subsidiƫren van organisaties die zich met kinderrechten bezighouden. Ook heeft Den Haag een eigen Jeugdombudsman.

Kinderrechtenkrant

Voor groepen 6, 7 en 8 is de Haagse Kinderrechtenkrant uitgebracht. Hierin staat informatie over kinderrechten. Scholen kunnen deze krant gebruiken in hun lesstof.

Haagse Kinderrechtenkrant (PDF, 2,2 MB)

Wilt u een kinderrechtenkrant ontvangen? Stuur dan een e-mail naar jeugd@denhaag.nl.

Kinder- en Jongerenrechtswinkel

Bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel kunnen kinderen en jongeren tot 25 jaar gratis hun vragen stellen over hun rechten en plichten. Ze hoeven hun naam niet te noemen. Er zijn ook gastlessen over kinderrechten voor het onderwijs. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft informatie en advies. Zij luisteren graag naar het verhaal van de jongeren en helpen ze op te komen voor hun rechten.

kinderen rond een tafel

EscapeVroom over de rechten van het kind

Een escaperoom is een activiteit waarbij je door het oplossen van opdrachten een uitweg kan vinden. De gemeente Den Haag heeft een mobiele escaperoom gemaakt die gaat over de rechten van het kind: de EscapeVroom. Dit idee is ontstaan uit een Jongerenstadslab.

Wilt u met uw klas, stichting of organisatie deze EscapeVroom gebruiken? Dat kan gratis. Reserveren kan via JIP Haaglanden door een mail te sturen naar info@jiphaaglanden.nl

Bekijk de video over de EscapeVroom (YouTube-kanaal van de gemeente)
Kinderen openen de EscapeVroom
Kinderen openen de EscapeVroom

Kinderrechten in de klas

Bent u op zoek naar inspiratie voor uw lessen over kinderrechten? Op de website van Defence For Children staat een Kinderrechtenquiz, ook vindt u er een startpakket Kinderrechten en meer voorlichtingsmateriaal. Een kinderrechtenchecklist is te vinden op www.kinderrechtennu.nl.

U kunt ook een gratis gastles over kinderrechten aanvragen. UNICEF komt graag langs en vertelt uw leerlingen aan de hand van verschillende verhalen, films en interactieve opdrachten meer over kinderrechten en het werk van UNICEF. Meer informatie op www.unicef.nl/gastles.

Gepubliceerd: 22 november 2021Laatste wijziging: 22 juni 2022