Binnenstadsplan 2030

Hoe ziet de Haagse binnenstad er in de toekomst uit? Op die vraag geven de gemeente en Stichting Binnenstad Den Haag (StiBi) dit jaar antwoord. Zij doen dit samen met zoveel mogelijk personen die betrokken zijn bij de binnenstad.

De gemeente en StiBi werken al ruim 20 jaar samen aan de ontwikkeling van de binnenstad. Gemiddeld komen in de binnenstad 30 miljoen bezoekers per jaar. Dat zorgt voor 45.000 banen. Ook is de binnenstad de ‘huiskamer van Den Haag’. Mensen wonen, werken, ontspannen en studeren er.

Binnenstadsplan 2030

Het nieuwe Binnenstadsplan 2030 is een vervolg op het Binnenstadsplan dat er nu is. Het moet antwoord geven op de vraag waar onder andere gemeente, ondernemers en bewoners van het gebied de volgende jaren aan gaan samenwerken.

Proces van de hele stad

De uitwerking van het toekomstbeeld duurt ongeveer 1 jaar. Die tijd wordt onder andere besteed aan gesprekken met personen die betrokken zijn bij de binnenstad. Bijvoorbeeld ondernemers, bewoners en eigenaren. Maar ook jongeren, studenten, culturele instellingen en openbaar vervoerorganisaties. Iedereen kan wensen, ideeën, doelen en uitdagingen voor de binnenstad inbrengen. Vanaf september kunnen alle inwoners van Den Haag meepraten via een online netwerk.

Met de informatie uit de gesprekken wordt een plan geschreven voor de Haagse binnenstad. Daarin staat een toekomstvisie waar zoveel mogelijk mensen het mee eens zijn.

Binnenstad binnenstebuiten

Het ontwikkelproces voor het Binnenstadsplan 2030 heet 'Binnenstad binnenstebuiten'. Er zijn veel grote vragen. Bijvoorbeeld over winkelen, wonen, verkeer, leefbaarheid, duurzaamheid en digitalisering. Tegelijk spelen er nog andere grote ontwikkelingen in en rondom de binnenstad:

  • de renovatie van het Binnenhof
  • de ontwikkelingen in het Central Innovation District (CID)
  • de ontwikkelingen in de Binckhorst

Resultaat

Het Binnenstadsplan 2030 is te vergelijken met een blauwdruk (ontwerp). Het plan bestaat uit een toekomstbeeld. Het wordt zowel inhoudelijk als met beeld beschreven. Verder bestaat het Binnenstadsplan 2030 uit een ruimtelijk plan en duidelijke beleidsdoelen. De uiteindelijke uitvoering is een samenwerking tussen de gemeente en andere partijen uit de binnenstad.

Zie ook

Jong stel in de binnenstad

Gepubliceerd: 2 september 2009Laatste wijziging: 28 juni 2021